Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pekan oreh - Carya illinoiensis

crtj-admin
Site Admin

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Pozdrav.
Da malo razjasnim glede PECAN OREHA.
Pred sedmimi leti sem kupil ta oreh v drevesnici -----. Ne navajam.Se pa verjetno svita vsem- KJE.In iz kje sem.
Oreh AVTOFERTILEN. Velika pričakovanja,samoopraševalen. Cena 25 E. Plodov naj bi bilo v izobilju. Zadnji nakup v mojem spominu - nekdo iz našega foruma, ki je bil pri meni 3.11. 2013
Da preidemo k stvari. Prašniki nastanejo caa. 14 dni pred Ž. Cvetovi in so v tem času odpadli. Torej opraševanje ni mogoče. A je nakup smisel?. NE. NE Trikrat ne.
lp. Vinkoz
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

To zdej poveš ko ga ima že cel forum.... Rolling Eyes_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

vinkoz je napisal/a:
- nekdo iz našega foruma, ki je bil pri meni 3.11. 2013

Vinkoz, je bil skok v prihodnost Surprised . lahko kaj poveš, kakšno bo do takrat vreme Wink Laughing .

Sedaj pa resno vprašanje: ali se da oreh prav tako oprašiti, kot kivi - namreč da se prenaša vejice opraševalca? Gotovo ne bo cvetel vsem ob enakem času. Samo za poskus seveda, ker bi za resen pridelek morali imeti kar celo drevo na prikolici Rolling Eyes .
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Muha.- Se opravičujem glede datuma.
Datum je bil 3.11.2012.Seveda nismo samo mi forumaši obsedeni s takšnimi novitetami za nakup, zato so sadike Pecan orehov v drevesnici hitro pošle.
Sprašuješ o vremenu 3.11.2013-Indijansko poletje. Laughing No, tudi "Se motiti" je človeško.
RESNO.:
Prašniki imajo začetek nastavka po 1.4.-vendar po mojih ugotovitvah in videnju dozorijo(RUMENI PRAH) šele po caa. treh tednih.Mogoče shranjevanja cvetnega prahu(prašnikov) v hladilniku ali pa izposoja peloda pri kakšnem prijatelju, kateremu PECAN cveti kasneje.
Nato pa ročno opraševanje kot pri ASIMINI.Če bom šel naslednjo pomlad v to, bo stvar kar zahtevna, saj je moj PECAN že na višini 4m.
lp. Vinkoz.

Prašniki.

Neoprašeni Ž. Cvetovi, ki kasneje odpadejo.
Optimist

Glede na to da je pri meni vse s 3 tedenskim zamikom, bova sodelovala...._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
ciklama

Odgovor Napisal/-a ciklama »

Tudi jaz sem ga letos kupila oz. mi ga je negdo pripeljal iz vrtnarije v trstu po ceni 15 E sadika. Zaenkrat je lepo pognal potem pa se je začel sušiti vrh.Nato je začel poganjati ob strani in ima stranjske poganjke dolge približno pol metra.Ali lahko upam da bo kaj iz teh orehov. Imam namreč dva in je pri obeh enako naredilo.
Optimist

Se naj bi pekan cepilo kot navadni oreh? Obstaja kar nekaj sort in tudi cepiče se da dobit...

pache

bean

campbell nc4

carlson 3

chetopa

colby

commun

delmas

giles

hausmann

hican t-92

hodges

laciniosa

lakota

lucas

major

metcalf

mohawk

osage

oswego

pacanier kanza (carya illinoiensis)

peruque

waren 346

yates 152_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Optimist

No, takole! Pa sem stvari prišel nekak do dna...
Namreč, francozi so objavili lestvico sort, ki se med seboj oprašujejo. Da pa se jih pri njih tudi nabavit...
Razdelili so jih v skupine A in B
No ja, kaj čem se mučit s pisanjem =>klik
http://www.pepinieredubosc.fr/pacaniers/_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Odgovori