Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Voluhar

Odgovori
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Verjetno si že poskusila dodatno braniti svoje zemljišče z napravami, ki povzročajo hrup? Eno manjšo dislocirano gredo jagod dokaj uspešno branim, ker so okrog sami travniki in nič ne pomaga, če ulovim enega ali dva.
En ukrep tako ali tako ni nikoli dovolj, pri nas so voluharji na travnikih okrog. Ko sosedje pokosijo, jih prvih nekaj dni mačka prinese po nekaj na dan. Ko pa je večja trava, ji lov več ne uspeva tako dobro. Na vrtu ji moram pokazati potencialni rov in če ji nos pove, da je perspektiven, potem si vzame nekaj ur časa in je običajno uspešna.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Pepe, večina komentarjev drugje pravi, da se teh motilcev oz. proizvajalcev zvoka navadijo in je učinek zelo kratkotrajen, zato tega še nisem.
mož pravi, da bo najel bagerček, okoli njive skopal, damo noter mrežo, ki bo gledala 30 cm ven, 70 v globino in bomo videli. Skale me skrbijo, ker jih imam kar nekaj na njivi in ob robovih. Mogoče to naredimo pozimi.
sem ročno kopala rov, pa sem malo naredila. enostavno je drugega nujnega dela preveč._________________Lp, Živa
Pepe

Vsaka stvar, ki deluje kot neko odganjalo, lahko kolikor toliko funkcionira samo v primeru, da ima žival možnost priti relativno enostavno do hrane tam, kjer je to ne moti. Sicer seveda tvega in gre vseeno na obrok.
Pri meni voluharji dokaj pridno ostanejo na okoliškem travniku, ko to zaženem. Ne laufa pa to celo leto. Imam dve napravi, ki zvok in vibracije proizvajata z motorčkom in ekscentrom. Ne pa samo neko piskanje. Gre pa bolj po baterijah.
živa

Citiram:
[Imam dve napravi, ki zvok in vibracije proizvajata z motorčkom in ekscentrom

lastne izdelave ali si kupil? malo več napiši o njima, prosim.[/b]_________________Lp, Živa
Pepe

Kupil pred leti. Mislim, da v hoferju. Pred tem sem imel nek stvar, ki se je solarno polnila in proizvajala samo zvok. Stran vržen denar.
živa

kupila v hoferju solarni odganjalec, delal en dan, zelo moteč zvok, vrnila nedelujočega.

sedaj imam že požrtih nekaj korenov pastinaka, ki sem ga presadila in imam preštete, ravno tako 10 podarjenih rastlin peteršilja, ker mi letos ni vzklil.

v obeh vrstah manjko rastlin, jih kar noter potegne. Ker past ni učinkovala oz. se nanjo ni ulovil nobeden, sem dala noter parafinski blok in obilo polente (pa se kar smejte, obupanec se oprime vsake bilke, tudi surove polente v upanju, da voluhar izgine).
isto sem naredila med dalijami, ki jih sedaj papca. torej najmanj trije aktivni po različnih mestih njive.
ali ujete voluharje žre krt? nastavim past, pridem čez 5 dni, ali dobim samo še kosti ali pa pol voluharja v njej. te ostanke kar zakopljem v rov, če se ulovi med vikendom, ga nastavim na njivo in ga naslednji dan ni več._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Krt gotovo ne, bolj verjetno mravlje ali kakšne druga bitja, ki se hranijo z mrhovino.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Nekje sem na tole naletel: nekdo je imel na novem vrtu veliiike težave z voluharjem. Nabavil je mačko, težave še naprej. Nato pa je začela mačka opravljat veliko potrebo na ta vrt. Nerodno, a izkazalo se je, da je odšel tudi voluhar. Zdaj taisti pobere iztrebke kjerkoli jih dobi, jih zavije v folijo, jo naluknja in daje na/v vrt.
Trenutno imam prastaro, slepo in nemo mačko, ki počne prav to na gredi, kjer sem imel že kar precej težav z voluharjem >> letos jih dejansko nimam, pa čeprav je na gredi par katalonskih radičev, ki ga voluhar obožuje.
Iztrebkov ne zakopavam ipd., saj jih zelo hitro eliminirajo govnači, ki kroglice vdelajo kamor jim paše.
Odgovori