Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zingiber officinale - ingver

figula

Odgovor Napisal/-a figula »

mravlja je napisal/a:
Druge poleg drugih imam v loncih kurkume in ingver - oboje zalite več kot dovolj. Pri tvorbi novih listov kurkume razvijejo liste brez problemov. Nove ingverjeve liste moram dodatno vlažiti (pršiti), sicer jih sam ni sposoben izviti iz ovoja in razviti in jih "lomi" - ampak to velja za vročinska obdobja, drugače se to ne dogaja. Sem mislil, da imaš podoben problem...

Mravlja, se mi zdi, da letos ni ingverjevo leto. Lani je bil tako lep, za poljubit. Letos tudi pri meni ne izkazuje radosti nad rastjo.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Mogoče bo pa to kar res, kar praviš.

Sadil sem ga pozimi, prijel se je hitro in zelo dobro rastel - dokler ni, zaradi zapoznele pomladi, poganjek postal pretegnjen. Ko sem ga končno uspel preseliti ven, mu je rast zastala in veter bi mi ga najraje polomil. Ojačal se ni. Zdaj so se začeli ponujati mladi poganjki. Komičen prizor: stari poganjek ves "švoh" na skoraj metru višine, mladi šele na 15cm - malo pozno, se mi zdi.

Naj dodam... lanska letina me je zelo presenetila, pozitivno. Bil je prvi večji količinski pridelek - kakšen ne morem oceniti, bom po parih letih, po več izkušnjah. Sem bil zadovoljen. Vso rastno dobo sem ga "držal na" gabezovi prevrelki. Mirno lahko rečem, da je v kvaliteti (barvi, vonju...) taka razlika, da mi je za "trgovinskega" postalo vseeno. Skratka, vso zadnjo (in edino... Crying or Very sad ) letino smo vso porabili preko zime za zdravila - prehladnih obolenj letos ni bilo v hiši (no, tudi čili smo uživali letos prvič preko cele zime).

Edino kar mi je žal, je, da ga za v naprej gojim premalo - drugo leto ga moram več.
javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

(2021)
ali je ingverjev čaj uporaben tudi kot škropivo proti npr. ušem, gosenicam, itd. ? Kupil sem 1 škatlo filter vrečk tega čaja, pa to ni užitno. Kot bi zmešal 2 deci vroče vode in veliko žlico popra. Tudi ko sem dal 1 vrečko v 3/4 litra vode - prav tako neužitno. Pa sem pomislil da bi ga mogoče lahko porabil kot škropivo.____________________
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

A je kdo tukaj, ki goji ingver doma? Zanima me kakšen je okus, če ga primerjate s tistim, ki ga kupujete v trgovini?
Life is like a game ... play it ...

Slika
mravlja

Močnejši in bolj svež. Ni presušen, kot se rado zgodi z onim iz trgovine...
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Aha, če je ingver, ki je gojen doma močnejši in bolj svež od tistega, ki je v trgovini, pol je v redu. Jaz bi rada ingver gojila doma. Sam zna biti, da sem letos prepozna? Bom pa probala naslednje leto. Najbrž je okus tudi odvisen od časa, kdaj se pridelek pobira. Če se pridelek pobere prej, pol okus ni tako oster in močan. Če se pa pridelek pusti malo dlje cajta v zemlji, pol je pa okus bolj oster in močan. Naslednje leto akcija! Razz Bomo videli, če mi bo uspelo.
Life is like a game ... play it ...

Slika
mravlja

Letos sem tudi sam vse zastavil bolj pozno (kurkumo tudi). Zdaj, v tem tednu, so rastline pokukale na plano. Pridelek bo zato kasneje, v bistvu bom verjetno "obiral" šele konec naslednjega leta. Tako ali tako jih moram tu na Gorenjskem čez zimo umakniti noter, na toplo, rastejo pa čez zimo pri nas ne prav veliko.

Za Obalo ne vem, predvidevam, da ne bo nobene škode, če jih nastaviš že zdaj - zimo bodo rastline preživele in prej boš imela pridelek. Pa saj se učimo.
Drugo leto pa itak lahko zastaviš še drugo rundo, takrat bolj po pravilih narave.
Odgovori