Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus Mochetous
Upam, da bo tudi tvoj svetlo rumeni odgnal, Muha.
Sejanec na moji zadnji sliki, ki ima deformirane liste, je edini vnuk Kora albe. Njegova mama ima roza cvetove in lani si napisala, da je podobna tvojemu originalnemu roza hibiskusu, ki si ga dobila od Iris/Potonke in iz njega dobila Kora albo in nežno rumenega.
Zelo me zanima, kakšen bo cvet!
Sejanec na moji zadnji sliki, ki ima deformirane liste, je edini vnuk Kora albe. Njegova mama ima roza cvetove in lani si napisala, da je podobna tvojemu originalnemu roza hibiskusu, ki si ga dobila od Iris/Potonke in iz njega dobila Kora albo in nežno rumenega.
Zelo me zanima, kakšen bo cvet!
muha je napisal/a: |
Plamenka: svetlo rumeni je kar nagnjen k deformiranim listom, ne vem, kaj je vzrok. Vsako leto je nekaj vej takih, druge so pa v redu. En lanski potaknjenec sem pustila doma, dva dni nazaj še ni odgnal, čeprav, tako kot pri tebi, steblo izgleda živo. Torej imam še upanje. |
Govorite o svetlo rumenem m.hibiskusu ali to mislite na azijski hibiskus Ajbiko ali je v igri kašen rumeni močvirc ne da bi vedel. Objavite kakšno fotko cveta.
BraneB ni Aibika, ampak močvirski hibiskus. Dala mi ga je Muha, ko sem omenila, da bi nekoč rada imela hibiskus French Vanilla. Njen nežno rumeni je podoben. To je lanska slika:
[/quote]
Tu sta linka do French Vanilla:
https://garden.org/plants/photo/650106/
https://www.provenwinners.com/plants/hibiscus/summerific-french-vanilla-rose-mallow-hibiscus-hybrid
[/quote]
Tu sta linka do French Vanilla:
https://garden.org/plants/photo/650106/
https://www.provenwinners.com/plants/hibiscus/summerific-french-vanilla-rose-mallow-hibiscus-hybrid
Vidi, vidi rumenega pa še nimam v svoji zbirki. Če bo kaj semenil se priporočam za nekaj semen.
Precej je podoben cvetu "Old Jela", ko napravi popek je rumene barve, ko se razcvete je čisto bele barve z lila očkom.
Sprašujem ali ima kdo v svoji zbirki močvircev čisto beli cvet 'Blue River II' ali 'White Heaven'.
Precej je podoben cvetu "Old Jela", ko napravi popek je rumene barve, ko se razcvete je čisto bele barve z lila očkom.
Sprašujem ali ima kdo v svoji zbirki močvircev čisto beli cvet 'Blue River II' ali 'White Heaven'.
braneb je napisal/a: |
Vidi, vidi rumenega pa še nimam v svoji zbirki. Če bo kaj semenil se priporočam za nekaj semen. '. |
Pri meni žal nikoli ne pride do semena. A tudi, če bi, tale rumeni je direktni potomec roza mame. Nekam hudo široko zaljubljena je morala biti, da je dala tri potomce, vsakega druge barve: roza, nežno rumeni in bel, vsi z rdečim očesom. Ob tem, da je bila edini hibiskus pri hiši in verjetno tudi v malo širši okolici. Najbrž so geni segli nazaj v pretekle rodove.
Če bo rumeni pri meni zacvetel, bom z njegovim cvetnim prahom oprašila katerega drugega. Mogoče bo nastala kakšna zanimiva kombinacija. Pa od Kora albe moram pobirati semena - ta ima očitno zelo raznolik genski material. Se pa spomnim, da ni velikokrat naredil semen.
Letos sem sejala samo semena, ki sem jih oprašila s čopičem. Večinoma so vzklila samo semena od mame Fancy eye. Žal si očetov nisem zapisala. Semena sem od vsake mame dala v drugo vrečko, a najbolj željena - od hibiskusa z valovitimi listi, niso vzklila.
Letos sem sejala samo semena, ki sem jih oprašila s čopičem. Večinoma so vzklila samo semena od mame Fancy eye. Žal si očetov nisem zapisala. Semena sem od vsake mame dala v drugo vrečko, a najbolj željena - od hibiskusa z valovitimi listi, niso vzklila.
Danes je 14.julij 2023 in zacvetel je prvi močvirski hibiskus v letošnjem letu v moji zbirki. Premer cveta je 24 cm. Še včeraj popoldan se je popek uspešno "izmikal" toči in danes se je razcvetel v vsej svoji lepoti in brez poškodb. Ta roza grm ima še več kot 100 popkov tako, da bo še veliko cvetov letos, seveda če bo vreme usmiljeno.