Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čebula - Allium cepa L.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Debato, ki ni zadevala vzgoje čebule, sem oddvojila. Ni imela neke posebne rdeče niti ali koristnih nasvetov, zato sem jo uvrstila v čvek. V dobro vseh, ki tole berejo, ker si želijo nasvetov za vzgojo zelenjave in jim takele dolgovezne stranpoti jemljejo čas in energijo. Saj tudi doma najbrž ne mečete v isti hladilnik vse od mesa do čevljev in toaletnega papirja! Rolling Eyes

Ne pometam rada, a vztrajam, da mora forum ostali pregleden. To je velika prednost forumov pred FB, a samo, če so ustrezno moderirani.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Sem populila vso čebulo in česen, na gredo sejala korenje, grah, kolerabo, solato, rdečo peso.

Vedno imam čebulo iz svojega čebulčka in prej pridelam svoje seme. Letos je 2/3 čebule imelo po en ali dva cvetova in seveda tista zanikrna čebulica bo samo za v skrinjo in juho kasneje. Zakaj se je to zgodilo? običajno par takih cvetnih glav, letos večina. Ostala čebula je lepa, ampak pridelek je zelo skromen zaradi toliko neuporabne čebule. Ničesar nisem delala drugače kot sicer. Crying or Very sad_________________Lp, Živa
sončece

Odgovor Napisal/-a sončece »

Pri meni je isto. Kar sem aprila dala v zemljo, je slo v cvet, kar pa maja pa ne. Drugace pa jaz odstranim cvetove takoj ko jih vidim_________________Smeh je sončni žarek duše.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni gre tako grdo v cvet le bela čebula, posajena jeseni - v 90%. Me tudi zelo moti ...
živa

sem malo poguglala: edina logična razlaga bi bila hladno vreme, ki povzroči čebuli ukaz, da je zima in naj po otoplitvi začne delati seme, da se ohrani.
Vendar vedno sadim marca in nikoli ni bilo toliko cvetov. Pa tudi ne spomnim se pretiranega mraza ali je pa ob pravem trenutku bila tista pozeba.

Ne vem, vsekakor drugo leto sadim kasneje. Jeseni posajen čebulček pa ima veliko cvetnih glav ravno zaradi mraza. Trganje glavic nič ne pomaga, pustiš, da se odebeli drugi del in imaš vsaj za v juho take primerke._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Meni je šlo v cvet poleg čebule in šalotke celo nekaj porov, sajenih zgodaj spomladi, še čisto tankih Confused Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pravijo tudi, da rada zacveti čebula, če so bili čebulčki preveliki. Na ne bi bili večji kot 1cm premera._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

brbr je napisal/a:
Pravijo tudi, da rada zacveti čebula, če so bili čebulčki preveliki. Na ne bi bili večji kot 1cm premera.
To me je mama učila kot osnovno zakonitost pri sajenju čebule.
Samo, jaz doslej nisem pridelovala čebule za ozimnico in mi je bilo bolj vseeno, če je kakšna ušla v cvet: čebulno cvetje (in česnovo in porovo) mi je izredno všeč._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Če je bil čebulček kupljen, obstaja še možnost, da je doživel kako na polbzamrzovanje v kakem skladišču kar je rastlinam znak, da je bila zima. Ja, tudi rastlinam nagajajo hormoni.
živa

ja, predebel čebulček in hranjen na zelo hladnem tudi zna iti v cvet._________________Lp, Živa
Odgovori