Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Dahlia - dalija, regina

Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Mislim, da to so očesca. Jaz raje delim spomladi tudi zato, da vidim, kaj je preživelo zimo in kaj ne.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Enako, kot Plamenka.

Glede očesc nisem prepričana. Že dolgo jih ne gojim več, a v spominu imam, da poganjki poženejo direktno iz gomoljev, ne iz olesenelega dela.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Plamenka je napisal/a:
Mislim, da to so očesca. Jaz raje delim spomladi tudi zato, da vidim, kaj je preživelo zimo in kaj ne.

S e strinjam.- In zato, ker bi se zdaj rana slabo celila in bi imele prost vstop bakterije, virusi, glive......
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Očesca poženejo iz (olesenelih) stebel, ne iz gomoljev.
Če se posadi popolnoma zdrav in lep gomolj, zraste nič.

Tudi jaz bi jih delil šele na pomlad. Gruča ima večjo možnost boljšega preživetja zime - manjše 'sadike' se hitreje izsušijo, rane pa se tudi zlahka okužijo. Pretirano sušenje gomoljev zaradi zapiranja ran, pa slabo deluje na celotno rastlino. Gomolji dalij se namreč ob slabem skladiščenju izsušijo, včasih celo popolnoma. Če je prevlažno - premokro, pa segnijejo....
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

kupila sem take dalije

posadila v lonec, da bom imela zgodaj cvetje. Ob primernem času posadila na prosto.
zrastlo tole razočaranje Sad , hitro oveni

ne vem, pri katerem nizkocenovniku sem jih kupila.
žal sem kupila še en paket kaktusnih dalij, v paketu naj bi bila temno vijolična in bela. Kaj bo, še ne vem, ker ne cveti še._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
Plamenka

Poznano, žal. Sama sem pri pri nas kupljenih dalijah in seveda tudi pri drugih okrasnih rastlinah to že tolikokrat doživela, da sem presenečena, kadar dobim točno tako, kot piše na vrečki ali lončku. V tujini so bolj zanesljivi, a tudi ne vedno.
Uporabniški avatar
Plamenka

Živa, če boš želela, ti lahko pozno jeseni dam tole dalijo. Ta je tudi med tistimi, ki so imele drugačen napis in fotografijo na vrečki.

Pa tudi dalijo, ki je podobna Carribean fantasy imam viška, če želiš. Nista pa ravno kaktusne oblike.

Včasih sem bila navdušena nad njimi, zdaj pa imam samo še tri in vedno težje najdem prostor zanje.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

verjetno sem imela srečo in ena kupljena v hoferju, temno vijola z belimi konicami, je imela prvo leto ogromen cvet kot na sliki, potem pa se je sfižila v nekaj navadnega.
oranžna je bila lani oranžna, letos pa še ne vem, pozno cveti in ni še zacvetela.

letos kupljena rumena dalija cveti rumeno.

plamenka, ko boš dajala ven, z veseljem vzamem._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
Plamenka

Živa, velja.
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

V Hoferju si jih kupila. Jaz tudi in moja zgodba je identična... :(
Odgovori