Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zelena rega - Hyla arborea

crtj-admin
Site Admin

Zelena rega - Hyla arborea

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tole korito na - podstrešnem oknu - je očitno na živalim prijetnem mestu. Lani netopir, letos regica.

Je bolj sramežljive sorte in se je pred fotoaparatom dobro skrila - jo najdete?

Od bliže se ni pustila fotografirati, se je takoj skrila v režo.
Nazadnje urejal/a muha 27 Jul 2023 13:04; skupaj popravljeno 2 krat
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Very Happy zanimivo, jaz sem tudi včeraj zvečer eno reševala pred mački. Uspešno seveda Very Happy Se je pa sprehajala po meni vsa vlažna in hladna pa njeni priseski ko so premika tudi zanimiv občutek. Wink
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

O, res je zelena, ta zelena regica. V letošnjem sušnem in rjavem okolju bi se lahko tudi preoblekla v rjavkaste odtenke.
Pri nas je še nisem videla, sem pa zadnjič najprej nekaj večerov slišala, potem pa en večer tudi videla, no bolj slutila v skoraj že temi, krastačo. Vsak večer, malo po pol deveti zdaj, pa preleti okoli hiše, zavije med hišo in garažo, pa potem za garažo en netopirček. Ga z mamo prav počakava, ko sediva zunaj v večernem hladu.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Netopirček očitno nekje tam stanuje. Tudi mi ga velikokrat počakamo, da odleti, tik preden se mrak zgosti v noč. V najhujši vročini se je iz vzhodne strani preselil na severno.

Za rego se pa še sprašujem, kako je prišla na podstrešno okno? Zna plezat po zidu? Ali pa je le zlezla v kanglo, s katero zalivam. Se mi je zdelo pred dnevi, da je bila nekam zamašena in kot da bi en čep z vodo vred padel ven Rolling Eyes .
metuljc

Malo verjetno, da bi rega šla skozi luknjo v cevi, a imaš tako velik odtok na tvoji zalivalki? Je pa vseeno možno, je iskala vlago in hlad v votlini z vodo, a?
Po moje lahko pleza po steni, saj se lahko (zaradi podtlaka) drži tudi na stropu, recimo. Saj, konec koncev, kuščarji povsem brez težav plezajo po navpičnem zidu, doma videno prav vsak dan.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Imam običajno 5-litrsko zalivalko. Saj tudi sama ne verjamem, da bi lahko padla skozi, razen, če je zelo raztegljiva. Kakorkoli, tam jo bom pustila, dokler bo hotela ostati.
irenakk

Odgovor Napisal/-a irenakk »

Zelena rega je odlična plezalka, kar pove tudi njeno latinsko ime. "Arborea" pomeni namreč "drevesna" in je edina predstavnica številne družine drevesnih žab v Evropi (če sem prav natančna, so z genetskimi raziskavami ugotovili, da gre za dve vrsti, ki pa sta si na zunaj skoraj povsem enaki). Pogosto se jo najde na drevesih, grmih, trstičju ipd.

Se mi pa zdi, da je podstrešno okno tudi zanjo kar malo visoko. Verjetno je avanturistka Very Happy
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Rega, rega rega, kvak, kvak nas je prišla obiskati. Wink

Life is like a game ... play it ...

Slika
metuljc

Si prepričana, da je tole zelena rega?
Menim, da je, še mlada morda, navadna krastača, Bufo bufo.
Odgovori