Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Okolje in naš vpliv nanj
Mi smo imeli svoje krave in smo mleko zmeraj sproti kuhali. Občasno me je za zajtrk počakalo mleko od večera, ampak jaz tega nisem bil sposoben jesti. Je že spremenilo okus. Delali smo skuto, kislo mleko, smetano. Če je bilo višek skute, se je to nekako sušilo v "trdi sir" z rdečo papriko. Meso je bilo pri nas poleti iz zaseke, kar se tiče svinjine, do začetka poletja tudi suhomesnati izdelki, ostalo pa je v živi obliki počakalo, da pride njegov dan (perutnina, zajci, pred mojimi časi tudi golobi). Kruh se je pekel enkrat na teden, pozimi se je hranil v špajzi, poleti v eni od kleti. Ne spomnim se, da bi to bila neka težava. Seveda pa je svež kruh nekaj drugega, kot star.
Žita, kaše so "trajne", moke prav tako, čeprav je bil včasih problem s preveliko vlago v kakem obdobju leta. Sadje smo v normalnem letu imeli od češenj naprej neprestano, ker so bila drevesa tako premišljena. Pozimi jabolka do aprila, maja. Zelene solate, motovilca kaka dva meseca sredi zime ni bilo na voljo, je bilo kislo zelje, kisla repa. Če se je odprla kaka embalaža (denimo domač kompot), hladilnik ni bil potreben, ker nas je bilo dovolj, da smo pojedli takoj.
Na koncu se je v preteklosti veliko več stvari pojedlo res svežih. Od mesa perutnine, zajcev, do zelenjave in sadja. Tudi, če naberem na domačem vrtu in to hranim v hladilniku par dni, stvari izgubljajo. Kaj šele, če je vmes transport in mine še več dni.
Še to, smeti praktično nismo poznali, vse je zgorelo v peči. Ko sem se naučil voziti s kolesom, sem bil v glavnem jaz "nabavni", v trgovino so me poslali v soboto dopoldne in sem v eni vrečki pripeljal potrebno. Sol, sladkor, nadomestki kave, cigareti za kadilca, milo, pralni prašek, začimbe, kdaj pa kdaj kak puding, potem pa se že počasi neha.
Žita, kaše so "trajne", moke prav tako, čeprav je bil včasih problem s preveliko vlago v kakem obdobju leta. Sadje smo v normalnem letu imeli od češenj naprej neprestano, ker so bila drevesa tako premišljena. Pozimi jabolka do aprila, maja. Zelene solate, motovilca kaka dva meseca sredi zime ni bilo na voljo, je bilo kislo zelje, kisla repa. Če se je odprla kaka embalaža (denimo domač kompot), hladilnik ni bil potreben, ker nas je bilo dovolj, da smo pojedli takoj.
Na koncu se je v preteklosti veliko več stvari pojedlo res svežih. Od mesa perutnine, zajcev, do zelenjave in sadja. Tudi, če naberem na domačem vrtu in to hranim v hladilniku par dni, stvari izgubljajo. Kaj šele, če je vmes transport in mine še več dni.
Še to, smeti praktično nismo poznali, vse je zgorelo v peči. Ko sem se naučil voziti s kolesom, sem bil v glavnem jaz "nabavni", v trgovino so me poslali v soboto dopoldne in sem v eni vrečki pripeljal potrebno. Sol, sladkor, nadomestki kave, cigareti za kadilca, milo, pralni prašek, začimbe, kdaj pa kdaj kak puding, potem pa se že počasi neha.
Točno tako.
In tu je zelo pomemben razlog prihranka, takega ali drugačnega...
Točno tako je bilo, kot si zapisal.
Razlagam mladim, da ima "ekonomična" družina vedno več kot dva otroka! #taklemamo #polsepapejd ...
Pepe je napisal/a: |
... hladilnik ni bil potreben, ker nas je bilo dovolj, da smo pojedli takoj. ... |
In tu je zelo pomemben razlog prihranka, takega ali drugačnega...
Točno tako je bilo, kot si zapisal.
Razlagam mladim, da ima "ekonomična" družina vedno več kot dva otroka! #taklemamo #polsepapejd ...
Plus je še to, da nekdaj si pač nismo imeli možnosti izmišljevati, če nekaj jemo ali ne. Danes en pri mizi je eno, drug pa lahko tudi drugo, tudi če je večja družina.
Daleč od tega, da nam je bilo nekdaj vsem v družini vse všeč. Različni okusi so še zmeraj bili. Ampak enostavno nisi mogel pokukati v hladilnik in tam ven kaj pobrati. Vsekakor ni bilo na razpolago sladkarij, ki bi otroke odvrnili od prave hrane.
Daleč od tega, da nam je bilo nekdaj vsem v družini vse všeč. Različni okusi so še zmeraj bili. Ampak enostavno nisi mogel pokukati v hladilnik in tam ven kaj pobrati. Vsekakor ni bilo na razpolago sladkarij, ki bi otroke odvrnili od prave hrane.
Mi smo mleko kupovali pri kmetu in kasneje v bližnji mlekarni (ki je ni več). Takoj smo ga skuhali in na hitro ohladili v mrzli vodi v kuhinjskem koritu.
Čez nedeljo je znal biti problem, da se je kuhano mleko sesirilo. V hudi vročini smo lonec ovili s cunjo in jo močili, da je izhlapevanje hladilo.
Pa poleti smo mleko redno kisali. Imeli smo "špajzo" sredi hišice, z dobrim zračenjem - vlekom.
Klet smo imeli za tričetrt etaže vkopano in v njej shranjevali krompir, jabolka, vloženine, radič, ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Čez nedeljo je znal biti problem, da se je kuhano mleko sesirilo. V hudi vročini smo lonec ovili s cunjo in jo močili, da je izhlapevanje hladilo.
Pa poleti smo mleko redno kisali. Imeli smo "špajzo" sredi hišice, z dobrim zračenjem - vlekom.
Klet smo imeli za tričetrt etaže vkopano in v njej shranjevali krompir, jabolka, vloženine, radič, ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uh, koliko dragocenih spominov. Ne dvomim, da jih bomo še čitali in poizkušali uporabiti.
Glede kruha, jaz ga pečem enkrat na teden (v nedeljo), pa vedno lepo zdrži do petka, ko pojemo zadnji kos. Še nikoli se ni pokvaril na tak način, kot se spominjate nekateri. Tudi v enem filmu je bilo prikazano, kako to izgleda.
Hranim ga zavitega v bombažnem prtiču, v bombažni vreči, na sobni temperaturi..._________________naredimo svet lepši
Glede kruha, jaz ga pečem enkrat na teden (v nedeljo), pa vedno lepo zdrži do petka, ko pojemo zadnji kos. Še nikoli se ni pokvaril na tak način, kot se spominjate nekateri. Tudi v enem filmu je bilo prikazano, kako to izgleda.
Hranim ga zavitega v bombažnem prtiču, v bombažni vreči, na sobni temperaturi..._________________naredimo svet lepši
Vlaga v zidu in plesen marsikje, je bila pri starem načinu gradnje brez hidroizolacije med temeljem in zidom pri stari gradnji zmeraj izziv. Kapilarna vlaga je potovala po zidu navzgor in zato so starejši ljudje zelo pazljivi na plesni, ker si res težko trajno kaj naredil proti njim. Zračenje vsega živega, nošenje na sonce je pomagalo. Danes si to v bistvu težko predstavljamo ...
V šolo sem hodil mimo hiše, ki je še imela za tla zbito ilovico. Tja sem v vročih dneh šel prosit za lonček vode, zato sem jo videl od znotraj. To so povsem druge bivalne razmere. Po svoje bolj v skladu z naravo, vendar nas malo "udobja" tudi rešuje in bolj ohranja naše zdravje. Ni vse staro kar zlato. Danes so problem materiali, ki so včasih daleč od naravnih, vendar preveč naravnega tudi ne bi bilo čisto optimalno za bivanje v naših klimatskih razmerah.
V šolo sem hodil mimo hiše, ki je še imela za tla zbito ilovico. Tja sem v vročih dneh šel prosit za lonček vode, zato sem jo videl od znotraj. To so povsem druge bivalne razmere. Po svoje bolj v skladu z naravo, vendar nas malo "udobja" tudi rešuje in bolj ohranja naše zdravje. Ni vse staro kar zlato. Danes so problem materiali, ki so včasih daleč od naravnih, vendar preveč naravnega tudi ne bi bilo čisto optimalno za bivanje v naših klimatskih razmerah.
muha je napisal/a: |
brbr: verjetno ne pečeš 3 kilskih hlebcev. Tako veliki so se navadno pekli v kmečkih pečeh. Tudi v shrambah je bilo verjetno več vlage, kot je imamo danes. Vsaj v naši je bilo tako. |
Jaz ga pecem iz 2kg moke + 1kvas v prahu + sol + 2l vode >> testa je za cel velik pekac, hlebec tehta 3,5kg+.
Kar pa s pecenim naredim, RES ni za to temo