Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Korenje - Daucus carota L.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pred dobrimi 14 dnevi sem vse skupaj v kompaktni grudi presadila na vrt.

Prve sem že populila, debelejši so kot moj mezinec. Ne vem točno, katero sorto sem sejala, ima pa daljše korene in je vsakega za kar nekaj grižljajev.

Avgusta ga nujno posejem na gredo za naslednje leto.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Še nekaj sličic:

Korenje iz setve, opisane zgoraj, presajeno na vrt:

Pridelek:

Korenje, sejano 2. 4. letos. Čisto po sreči sem ujela ravno pravi čas, da je lepo vzklil. Korenčki še niso dosegli debeline svinčnika.

copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Muha, super! Tudi jaz sem si zabeležila v koledar, bom letos probala Smile . Mogoče nekaj malega tudi v toplo gredo._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
copatka

Še zadnji lanski korenčki Smile

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

brbr: takole izgleda redčenje korenja "po muhino" - tokrat sorta Nantes, sejan na vrt letos zgodaj spomladi . Najdebelejši korenčki imajo v premeru okrog 3 cm.

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Muha, te pridno posnemam Laughing Emi so sicer zanikrni, eni pa prav fletni.
Za tiste, ki jih puščam pa upam, da potanejo korenjaki in nas bodo razveseljevali pozimi._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Brbr, vsako leto pustim nekaj korenja v zemlji in ga kopljem pozimi. Tja v april je super, potem začne dobivati laske.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ja, Melona, tudi jaz ga puščam v zemlji. Če je pošten mraz, pa v zemlji razpoka - zunanja plast kar odstopi od stržena. Zato že nekaj let probavam razne načine shranjevanja. Še nimam favorita.

Copatka, kje si pa ti imela tele tvoje korenčke, ki si jih pokazala 25.junija?_________________naredimo svet lepši
copatka

Brbr, v posebni TW posodi za zelenjavo in v hladilniku. Podobna tej, le da je moja stara že enih 10 let.

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Včeraj sem poskusno posejala eno vrsto sorte Nantes, da preverim, koliko zgodnejši pridelk bo dala jesenska setev.

Korenje, ki sem ga lani sejala v lonec in kasneje v kompaktni grudi presadila na vrt ni bilo prave sorte. Sejala sem Flakker, ta je za jesensko pridelavo in ima dolge korene. Temu primerno gre na vrtu bolj v globino, kot v širino. Spomladi sejani Nantes ga že prehiteva.

Za jesensko setev in zgodnjo pridelavo spomladi je izgleda bolj primeren Nantes. Poskusno bom v cvetlično korito posejala še Pariškega. Ta naj bi naredil čisto kratke korenčke.
Odgovori