Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, ptiči so hudiči. Težki škodljivci. Tudi hruške radi kavsajo.
Znanec v vasi ima ogromno figo ( kakšnih 20 let staro ) celo ogrnjeno v mrežo. Moram vprašati, kje je dobil to dimenzijo - tam ranga 8x8 metrov ?!
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

muha je napisal/a:
...vse izvotljene od ptičev. Pa naj še kdo trdi, da jedo ptiči sadje le, če jim manjka vode. Rolling Eyes
... pa cukra, so pozabili povedati Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Andrej Banko je napisal/a:
Ja, ptiči so hudiči. Težki škodljivci. Tudi hruške radi kavsajo.
Znanec v vasi ima ogromno figo ( kakšnih 20 let staro ) celo ogrnjeno v mrežo. Moram vprašati, kje je dobil to dimenzijo - tam ranga 8x8 metrov ?!

Merkur jih je imel včasih, 10x10m mislim, da je bila največja.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Pa sem jo dočakala - in pojedla!
V dneh vsestranske mokrote, vetra in nujnih ukrepov sem figo dva dni zanemarila - prej sem jo dnevno pregledovala - in jo je dobila plesen. Plesnivi konec sem odrezala, ostalo pojedla. Srednje sladka, srednje sočna: vsekakor okus po figi, a neizrazit. No, za letošnje razmere, vključno s selitvijo z balkona v bloku, naravnost odlično.
Zdaj ima figice drugega rodu, na katere ne računam. Tudi sicer nekako nazaduje, listi so manjši, ne tako zeleni. Ima odceden prostor, veliko veta in sonca, ampak v vsem tem dežju in zdaj še hladu ... Ji lahko kako pomagam?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Lpmami, če si jo posadila v tla, bi ji jaz 2. rod fig previdno potrgla (ne porezala), bo lahko več vložila v ostali del. Pa čez zimo jo zaščiti. Najbrž boš lahko dobila šop koruznih stebel z listi. ...
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Metuljc, saj to je tisto: revica še vedno nima svojega stalnega mesta in se matra v loncu.
Naj vseeno potrgam figice ali kar pustim, saj v loncu se nima kam razraščati._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Hm, jaz bi jih, bolje ohraniti rastlino v boljši kondiciji, kot, skoraj brez upa zmage, čakati zrelost 2. rodu. No, 1 figico pusti.
Zimo bo pa preživela nekje noter, kaj.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Trgaj, reži, manjšaj... Mogoče v tej sezoni niti ne bo opaziti, da je prišla kaj k sebi, je pa za moje oči edino, kar daje dobre možnosti za nadaljevanje.

Zelo razumem, da kar boli to početi, sploh kadar je en sam drevešček. Ampak kot pravim.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

V tej fazi rasti bi bilo dobro figice odrezati, a proč od veje in kak centimeter peclja pustiti na veji. Pecelj se potem posuši in čez kak teden odpade.
Trganje ne bo dalo dobrega rezultata, ranjena figa pa se v času polnega soka ne celi dobro.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Ja, to je optimalno, ker puščati sok bo vsekakor hotela...

(Čeprav nam je neurje zlomilo par debel na bavarski zverini in ni nič mlečna.)
Odgovori