Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cornus mas - rumeni dren

Odgovori
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Danes sem šla malo v naravo in sem razmišljala, kako vplivajo neurja in padavine na gozd in na plodove v gozdu. In sem se probala spomniti, kakšne so bile drnulje lani in kakšne so letos. Neurja škodijo gozdu, ker lomijo drevesa in veje in uničujejo sadeže. Neurja povzročajo tudi delovne nesreče v gozdu. Med potjo sem videla eno zrušeno drevo po tleh, pa ornk nagnjena drevesa in veje zlomljene. Kar se pa tiče dežja, mislim, da to plodom sede, ker sadeži potrebujejo sonce in vodo. Lani se spomnim, da je bila brutalna suša in zaradi suše so se drnulje že v fazi zorenja sušile in bile so drobne in take zelo boge. Bilo je grozno! Letos tega ni. Vse je zeleno. Drnulje lepo postopoma zorijo in so lepe in bolj debele in večje. Isto opažam pri črnemu trnu. Nekatere drnulje so že zrele. Samo taknem jih in mi padejo v roko. Kmalu jih bom začela obirati.

Life is like a game ... play it ...

Slika
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Schafer je še zelen.

Domač je že za obirat, bom dal jutri spodaj mrežo in otresel.
Uporabniški avatar
Seasmoon

Dajmar, kaj ti gojiš drnulje? Tle pri meni jaz v temu ne vidim nobenega smisla, ker imam drnulje 5 metrov od hiše ob robu gozda.Nazadnje urejal/a Seasmoon 30 Jul 2023 15:59; skupaj popravljeno 1 krat

Slika
Dajmar

Pri nas jih v naravi ni. Samo še ob starejših kmetijah je kakšno drevesce. Meni je okus drnulje zelo vseč.
Dajmar

Še par dni in bo tudi szafer dren za obrat.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Dajmar: moj (tvoj) ima letos že za polno pest plodov. Pravkar zorijo. Very Happy Kar košat grmiček oz. drevešček je že. Naslednje leto najbrž še ne bo treba spodaj rjuhe podstaviti, čez par let pa upam že.
misoo83

Odgovor Napisal/-a misoo83 »

Dajmar super ti izgledaju drenovi Smile.

Evo i moj dren ove godine ima zrele plodove.

https://youtu.be/rKqakuxJYEE
Uporabniški avatar
Seasmoon

Dela se drnuljev sok. Wink

Slika
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Kako si pa to sčarala? Koliko je bilo drnulj in koliko bo soka?
Sprašujem zato, ker meni se zdi, da je pri drnulji več ali manj peška. Pa nekaj kožice. Kako se iz tega kaj predela, mi ni jasno.
Sicer pa - moj letošnji pridelek doslej: tri drnulje sem pojedla, eno še vidim na veji, ostalo je verjetno že popadalo v nepokošeno travo pod drenom Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Motiš se lpmami. Če se drnuljam dobro godi in ne trpijo suše so skoraj kot običajne češnje mesnate. Lani sem jih bila deležna, ogromen grm raste blizu potoka, bilo jih je najbrž nekaj onih bdlih ovalnih veder od jupola.
Odgovori