Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus Mochetous

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Melona, strup je v majhnih flaškah, pa to .... Very Happy

Plamenka, na tej travici bom poskusil najti prostor za dva osamelca, Fancy Eye in Magento.
Se pa bojim, da me bo ob konkretnem iskanju prostora zelo bolela glava .... butnglava Wink_________________mfranc
venus

Odgovor Napisal/-a venus »

Zdravo!
Zakaj mi nekateri popki rumenijo in odpadejo!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kako so vaši hibiskusi prenesli tole zadnjo spremembo vremena?

Pri meni so konkretno zastali v cvetenju. Prvi cvetovi, ki so se odprli po dežju in mrazu, so vsi deformirani. Plus tega se je v nekaterih naselila nekakšna zelena gosenica, ki obgrize že popek. Neodprtih popkov je še kar nekaj, cvetje pa ob nižji temperaturi gotovo ne bo več šlo proti 30 cm.

Venus: kaj je vzrok rumenenja in odpadanja popkov ne vem. Morda je popkov več, kot jih rastlina zmore prehraniti? Tudi pri meni se to dogaja, a ne pri vseh sortah. Najbrž so nekatere bolj dovzetne za to.
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Pri mojih je naliv polomil kar nekaj vej. Deformiranih cvetov ne opažam. So pa manjši. Trenutno je cvetov sicer malo, ker je veliko hibiskusov že zaključilo s cvetenjem ali pa ponovno nastavljajo popke.

Pri meni je tudi bilo nekaj porumenelih popkov. Predvsem roza nagubani je letošnje vreme slabo prenašal. Navadil se je na stalno deževje in ko je bilo nekaj dni sonca, so bili listi uveli, potem pa so na edini normalni vejici porumeneli še popki. S cvetenjem za letos je zaključil.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Pravkar sem z vrta. Odprla sem par porumenelih popkov - v vseh so bile male gosenice. Tudi v deformiranih cvetovih so izločki gosenic. V glavnem se to pojavlja pri sortah z nežnejšimi listi.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Zlikovci zasačeni pri delu:

Zakaj je popek porumenel:

Še zelene semenske glavice pa pospešeno papcajo stenice rdeči škratci.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Tole je pa res grdobija. Ne vem, če ne bi šla z biokilom nadnje, čeprav se nazaj držim pri zatiranju s kemijo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Naslednje leto bom grme, čim bodo nakazali popke, poškropila z Neem tonicom. Sumim, da odrasle samice izležejo jačeca vanje že kmalu ob začetku razvoja.

To se mi pojavlja zadnja 3 leta.
Uporabniški avatar
Plamenka

Neem tonik bo najbrž pomagal. Na svojih pa sem danes našla zlato minico in na enem gnezdo mladih zelenih smrdljivk. Tudi odrasle stenice vsake toliko najdem na njih.
Uporabniški avatar
Plamenka

Zacvetel je še drugi beli hibiskus od Dajmarja. Zelo podoben je prvemu, le da je pri drugem popek rahlo rožnat in da je zacvetel skoraj mesec dni za prvim, katerega polovico mi je dal MFranc.

Odgovori