Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paprika 2023
To, da meso v papriki, če ni kuhana, ostane rdečkasto, ni posledica tega, da je ilo uporabljeno surovo meso, vsaj po mojih izkušnjah, ampak od mesa samega.
Novodobno mleto meso je tako ali tako skoraj spasirano, umetnost je najti grobo mletega (po mojih izkušnjah ga imajo v tistih EurioSpinih, ki imajo lastno mesnico, a le tistega, ki ga meljejo in pakirajo tam).
Pri nas niti stara mama, niti mama ni prej pražila mesa, pa zagotovo ni bila zmes v papriki nikoli rožnata in nikoli sprijeta v kepo. Je bil pa riž delno kuhan. Sama postopam različno.
Novodobno mleto meso je tako ali tako skoraj spasirano, umetnost je najti grobo mletega (po mojih izkušnjah ga imajo v tistih EurioSpinih, ki imajo lastno mesnico, a le tistega, ki ga meljejo in pakirajo tam).
Pri nas niti stara mama, niti mama ni prej pražila mesa, pa zagotovo ni bila zmes v papriki nikoli rožnata in nikoli sprijeta v kepo. Je bil pa riž delno kuhan. Sama postopam različno.
Tudi pri nas ne pražimo mesa prej. Je pa res lokalnega izvora in mleto na "star" način, se pravi da ni kot pašteta. Bom pa predlagal naslednjo rundo, ki je za vogalom, da se ga prej malenkost prepraži.
Glede na pozno zorenje bo pa seveda držalo, da paprika nekako ni avtohtona kot tudi niso čiliji za naše podnebje ob izbiri semen bom popazil nato, da so tudi čimbolj zgodne in ne samo prave barve.
Glede na pozno zorenje bo pa seveda držalo, da paprika nekako ni avtohtona kot tudi niso čiliji za naše podnebje ob izbiri semen bom popazil nato, da so tudi čimbolj zgodne in ne samo prave barve.
- lpmami
- Prispevkov: 8374
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
muha je napisal/a: | ||
Samo krompirjev pire in začimbe. Brez mesa. Vegi varianta. |
Od vegi variant sem jedla samo polnjene z zeljem, pa so bile izrazito zanič._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Meni paprike z mesom nikoli niso bile preveč všeč, so mi pa zato blaaaaaazno dobre vegi paprike s krompirjem.
Približen recept je tukaj https://www.kulinarika.net/recepti/priloge/krompir/paprike-s-krompirjem/8094/?offset=10#mnenja.
Mi krompir narežemo na manjše kocke, ga ne ribamo. Preden nafilamo paprike, krompir malo opečemo na ponvi. Njam! Jih bom jutri naredila za kočerjo, dobro ste me to spomnile!
Približen recept je tukaj https://www.kulinarika.net/recepti/priloge/krompir/paprike-s-krompirjem/8094/?offset=10#mnenja.
Mi krompir narežemo na manjše kocke, ga ne ribamo. Preden nafilamo paprike, krompir malo opečemo na ponvi. Njam! Jih bom jutri naredila za kočerjo, dobro ste me to spomnile!
Meni in moji družini so dobre samo moje filane paprike, in sicer midva jeseni zmeljeva sama govedino posebej, svinjino posebej (različni rok dobave). Paket govejega mletega in svinjskega mletega zmešam skupaj, prej dodam sproti mlet poper, sol, sesekljan peteršilj, majaron in timijan. maso temeljite premešam, dam na rahlo prepraženo čebulo in česen, pražim samo toliko časa, da se malo meso obarva. premalo pomeni trdo maso, preveč pa razpadajočo. riža ne dodajam, jajc tudi ne. le zakaj bi?
Paprik drugje ne jemo, se nam vsem zdijo moje najboljše. Se nam tudi ne pogreza po njih. v omako sladkorja ne dajem._________________Lp, Živa
Paprik drugje ne jemo, se nam vsem zdijo moje najboljše. Se nam tudi ne pogreza po njih. v omako sladkorja ne dajem._________________Lp, Živa
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Druga večja nabirka, ki se je predelala v Ajvar skupaj z melancani in enim ta rumenim (Trinidad Butch T yellow) za ostrino. Bilo je nekje 6 7 kil vsega skupaj na koncu pa 4je kozarci. V receptu sicer piše, da se vodo od paprik po pečenju odlije, ampak mi ni dalo miru in sem jo poizkusil. Še dobro, bila je še boljša kot od paradižnika.
Tako pa izgledajo od zunaj:
Tako pa izgledajo od zunaj: