Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Napajalniki za ptice

Odgovori
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Tale ptičica hodi k nam piti vodo že od samega začetka. In jaz sem bila skozi prepričana, da je to vrabec. Ampak danes, ko sem jo končno ujela v objektiv, sem ugotovila, da je to sivi muhar in, da je ptica selivka. In nekje sem prebrala, da je na prvi pogled podobna vrabcu. Pa še res je! Siničke pa še vedno nočejo v napajalnik. Telovadijo po vejah gor in dol, so tik nad napajalnikom, vidijo vodo, ampak ne želijo se okopati. Jim ne sede.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon

Zanimive so te ptice. Včeraj sem postavila pticam še en napajalnik in tokrat sem ga postavila na stol, ker sem želela ugotoviti, da, če morda siničke ne obiskujejo napajalnika, ker je viseč in jih to moti. Danes vstanem, pogledam skozi okno in vidim, da siničke hodijo piti vodo v napajalnik, ki je na stolu. Pa, saj ne morem verjeti. Očitno jih je res motila višina, da niso prišle. Sam recimo sivi muhar si ne dela nobenih problemov z visečim napajalnikom. On pride vsaki dan. Siničke pa takšen napajalnik moti. Ja, ptice so si različne. Sam ne morem imeti napajalnika na stolu. To ne gre. Bo treba nekaj drugega pogruntati.

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon

Smo odstranili viseč napajalnik in smo postavili talnega. Danes zjutraj sem zračla hišo, pa čistim mizo in slučajno sem pogledala skozi okno in vidim tale prizor .... plavček se je prišel malo okopati. Razz Wink

Upam, da bo začelo prihajati vedno več ptic!

Dobrih 20 dni nazaj sem pa videla tale prizor.

Slika
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Seasmoon, lepo je spremljati tele tvoje ptiče, bravo za vztrajnost.
Uporabniški avatar
Seasmoon

Mislim, če ima brbr veliko perjadi v kopalnici, pa valda bo tudi meni uspelo privabiti ptičke v kopalnico. Sicer pa največ, kar lahko naredim je to, da jim nastavim vodo in pol se oni odločijo, če bodo prihajali ali ne ....

Slika
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tudi jaz bi ptičkom ponudila hrano, pijačo in kopalnico. Doma smo to vedno imeli. Ko je mama obnemogla, sem jaz skrbela, da so imeli dovolj čiste vode.
Na sedanji lokaciji, ki je bila dolgo časa zapušcena, so si prostor delili mački, psi in kače, med drugim. Mački in psi imajo teren še vedno za svoj: psi se prosto sprehajajo (spuščeni vaški psi) in veselo označujejo "svoj" teren, mački pod večer zavijejo gor k nam, imajo že izkušnjeo pa ne-mačjo navado, da svoje kakce puščajo na čistini, ne da bi jih zakopali. Torej, tudi oni imajo teren za svoj.
Drevje še ne raste in krmilnice nimam kam obesiti, talno kopališče tudi ne bo varno (razen če ga dam v žično kletko).
Kakšne so vaše izkušnje na taki lokaciji v zvezi s ptički?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Seasmoon

lpmami, pa pri tebi bi bila še najbolj primerna kakšna jeklena cev, da jo zabiješ v zemljo in gor pritrdiš podstavek za rože in ga napolniš z vodo in imaš narejeno kopalnico za ptice. Wink

Kar se pa tiče krmilnice, recimo moja teta jo ima pritrjeno ob oknu. Sicer ima ona drevesa, ampak se je odločila za drugačno postavitev.
Nazadnje urejal/a Seasmoon 08 Sep 2023 10:00; skupaj popravljeno 2 krat

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon

Seasmoon je napisal/a:
lpmami, pa pri tebi bi bila še najbolj primerna kakšna jeklena cev, da jo zariješ v zemljo in gor pritrdiš podstavek za rože in ga napolniš z vodo in imaš narejeno kopalnico za ptice. Wink

Se autocitiram .... lpmami, tale način lahko uporabiš tudi za krmilnico.

Slika
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Me veseli, da so ptički začeli obiskovati kopalnico.

Imam dve posodi z vodo. Obe sta postavljeni na tleh. Na zelenjavnem vrtu hodijo naokrog mačke iz soseščine, a nobenega ptička še niso ujele med pitje/kopanjem. Če bi, bi našla vsaj kakšno pero, se mi zdi. Je pa posoda postavljena na travo, da imajo ptice dobre pregled nad okolico. Grmovje in drevesa so v blićini, da se ptice lahko pravočasno umaknejo.

Druga posoda je na dvorišču, v bližini pesjaka, kjer je dolgo časa kraljevala naša haskijca. Tudi tu s kopanjem in pitjem ni bilo nobenih težav.

Lpmami, mislim, da kopalnico lahko postaviš na tla, na tako mesto, kjer bodo imeli ptički dober pregled, mački pa se ne bodo mogli skriti in oprezati v bližini..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Seasmoon

Kar se tiče mačk in napajalnikov za ptice, jaz imam dva mačka (samčka in samičko). Samček ignorira ptiče, ga sploh ne briga. Samička je pa lovec in večkrat prinese ptiče na predpražnik pred vhodnimi vrati. Jaz sem jo do sedaj 2x videla, da je skočila na stol, kjer je postavljena kopalnica. Ampak ni skočila gor zaradi ptičev. Na stol je skočila, ker je firbčna in pol malo povoha in popije in skoči dol. Razmišljamo, da bi bilo morda bolje, če bi pritrdili kopalnico na kakšno jekleno cev, kamor mački ne morejo, da bodo ptiči bolj varni. Samo zaenkrat bomo pustili tako kot je.

Slika
Odgovori