Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Napad figove muhe je tu letos jenjal tam v začetku avgusta, prav v času poplave - se mi zdi, da jih od takrat ne vidim več.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, mogoče. Ampak napadeni plodovi so pa potem odpadli do septembra.
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Pri meni jih do toče v začetku avgusta skoraj ni bilo, potem pa naval. Privabil jo je vonj poškodovanega listja.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

O, te ni bilo en čas ... Čim vidim avtorja Babaco, takoj pomislim "štala, spet pozeba" Smile)
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Saj je skoraj bila, sem kidal točo okrog hiše. Na srečo imam večino pod mrežo.
Andrej B.

Odgovor Napisal/-a Andrej B. »

Jeseni sem juh posadil, pa so me že letos presenetile z nekaj plodovi. Very Happy

Andrej Banko

Fige so !

Tole gre do jutri na hladno, jutri potem še približno toliko poberem in bom lahko zastavil eno rundo sušenja.

________
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Koliko časa ponavadi traja sušenje pri tebi? Sem nekaj poskušal in se je vleeeklo.
Andrej Banko

Ne bi vedel iz glave, koliko časa je lani trajalo. Bom letos malo bolj podrobno sledil. Zagotovo nekoliko dlje kot jabolka in hruške. So se pa lepo posušil. Še vedno jih imam nekaj.
Edino spomnim se, da sem jih pred sušenjem malo zarezal.
Tri plitve rezev od peclja navzdol na vsakem plodu.

Imam pa letos na figah probleme s čebelam.
Letos so se spravile nanje, bolj natančno na Michurinsko. Verjetno zato, ker ima ta sorta pogosto malo odprte plodove pri "muhi" ,
ko popolnoma dozorijo.
Zato jih trgam, preden popolnoma dozorijo, da sploh kaj dobim.
Predlani so mi čebele podobno zmasakrirale maline, leto poprej sosedu hruške...
Preveč je naokoli nekih hobi čebelarjev. Bi najraje stopil do njih in jih pobaral za odškodnino.
Naj naženejo živali na ajdo in sončnice - dve njivi sta v neposredni bližini ! Evil or Very Mad
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Pri nas sem dal bavarke na pol in so se sušile 5 dni v električnem dehidratorju ... se mi je zdelo malo pretirano in sem potem večino zamrznil, za v jogurt zjutraj bodo še vedno super.
Odgovori