Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave

juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Obema hvala za odziv.

@Andrej; Ja, res je, polno nekega "rjavega ali črnega" kamna, vendar ali je samo porozen, v najslabšem primeru pa se lomi po plasteh. Konglomerat sem tudi zapazil .... morda bi ga moral s fleksarico obdelati v prijaznejšo obliko, nisem bil pa pozoren ali se kaj drobi, kruši ... karkoli. Bom malo pogledal v hribu nad nami.

Ne vem kakšen material je črna kamenina. V potokih tu okoli ga je mestoma precej, vendar kot rečeno je ves v tankih plasteh in še te se potem cepijo na tanjše.

Kresilni kamen, googlal, nikoli videl v naravi.
Če veš za kakšno lokacijo tu okoli grem lahko sam, sicer pa hvala za ponujeno.

Bi moral kaj več v naravo, pa zadnje čase nekako ne več, kot sprehod s psom, ne vem...

@metuljc, hvala, poznam a sem malo odvrnjen od te tehnike. Pred leti mi je še celo leto po malem vrelo iz kozarcev. No, saj v končni fazi je tudi OK, vendar na novi lokaciji nimam neke prave kleti, ki bi bila konkretneje ločena od bivalnega dela in me, kot že rečeno vonjave motijo. Pač nenehno pocejanje tekočine.
V bistvu me malo preseneča tvoj predlog in navdušenje, ker se zdi, da s tem nimaš tolikšnih problemov. Sedaj, ali je bila tista moja letina zelo čudna in močno vrelno aktivna ali pa ne vem kaj.
Skratka, kupil sem kad za kisanje z "vodnim" žlebom na pokrovu. Letos bom prvič tako.

Varaždinsko. Ali se to sploh še dobi?
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

@mravlja; pozdrav. Boljše polovice so zlata vredne, neguj in čuvaj jo.

Kamen v vrečko, ideja, nebi se spomnil. Moška glava, pač. Ne vem pa, če PVC kaj dodaja v "kisanje" ... v stilu hormonskih motilcev ali kaj so že? To je le malo bolj kompleksen proces, kot zgolj voda v plastenki, ... si mislim, pa še tam ni OK.
Aja, posoda-kad je jasno da plastična.
Bom raje "ugasnil luč" glede plastike

Voda v posodi ima enako težo kot voda nad zeljem. Kako ji dopovem da naj prva tišči dol drugo?

Les? Uporabil sem lesene dilce. Zakaj?
Mislim reči smrekove dilce.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Moj oče je na zelje zagotovo dajal apnenčaste kamne, saj se je na našem kraškem področju dobilo samo te. Nikoli nisem čutila kakega priokusa, ali pa sem ga bila že tako navajena?

Je pa šlo takole: najprej naribano zelje, gor precej celih zunanjih zeljnatih listov, gor tesno prilegajoče deske, po moje ne smrekove, imam v spominu precej gladke. Čez te prve tesno prilegajoče je dal poprek še dve debeljši in gor kamen. Morda voda potem ni ni segla do kamna? Ne vem, ker je za to dosledno skrbel on in ven jemal količine za teden ali dva ter vsakič vse skrbno opral.

V kozarcih tudi meni ni uspel. Zgodilo se je nekaj podobnega, kot tebi, a sumim, da morda zelje ni bilo pravo, lahko pa le nevajena ročica.
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4531
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Zelje in repo sva kisala predpredlani. Obtežila sva ju s kamnoma iz Bohinja, gladkima, belima. Kot domneva Muha, sta kamna ostala suha, pod njima sta bili dve precej debeli jesenovi deščici. Posodi sta bili stekleni, pravokotne oblike, širina x dolžina cca 30 cm, višina pa cca 80 cm.

Les pa ne sme biti zelo tesno prilagujoč se posodi, ena nama je počila, ker se les napije zeljne tekočine in se razširi.
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ploščate glave, ki jih prodajajo v vrečah, so izboljšana verzija varaždinskega. Čisto pravega, z manjšimi glabami in malo bolj zelenimi kupim v kiosku z zelenjavo v Celju pri "svinjskem sejmu". Ga pripeljejo direktno z ene kmetije iz okolice Varaždina.
Moja sorodnica tako dela z zeljem, veliko let, lani sem tudi jaz. Zelje je čudovito.
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Pri nas se kisajo manjše količine, mogoče zato kakšna rešitev ni čisto običajna. Tudi v kozarcih uspe, sploh repa, repa tudi vonja nima. PVC-ja za prehrano mislim, da ni več, je PE, ki naj bi bil varen, tako trdijo.
Kar se pogovarjamo tu okoli, se vse kisa v PE sod(čk)ih, manjše količine pa v belih 10l posodah za mleko (če kdo pozna kuharico v vrtcu, velikokrat ne vedo, kam z njimi), so zelo uporabne ...
https://agrocom.si/vse_kategorije/enologija_in_sadjarstvo/odcejalniki_posode_za_shranjevanje_posode_za_mleko/1966/posoda_pe_za_shranjevanje_zivil_10_00_l/ .

Pri obtežbi se nevtralizira silo vzgona, je manjša od teže zelja. Verjetno to vsak reši sproti, s poizkušanjem, kakega računanja se nima smisla lotiti. Mogoče je tvoja količina res prevelika za vodno obtežbo.


Se mi zdi, da je muhin/melonin način edini smiseln in pravilen. Les na les in je kamen suh.
Les nad zeljem, vrsta lesa, je zelo pomembna zadeva, se spomnim iz otroštva. Bi rekel, da je oče prisegal na bukev, čeprav točno ne vem več. Jesen se mi zdi tudi v redu, verjetno tudi javor?
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

OK, tudi "les na les" bo rešitev.
Nekako se vztraja na več tekočine zaradi sprotnega čiščenja ob odvzemanju zelja. Če je tekočine malo se potem morebitna "mrena" hitro ujame na zelje.
Je pa tu potem še naslednji problem in sicer ta, da v kadi kar naenkrat zmanjka "višine", če jo želiš imeti pokrito s pokrovom, oz. je razpoložljivega prostora za zelje malo.
Tudi se je že zgodilo, da so se zgornje plasti zelja tekom kisanja nekako "pokvarile" in tako še dodatno zmanjšale količino uporabnega zelja.

@muha; okusa po raztopljenem kamnu nebi mogla nezaznati, poleg tega pa se na deskah nabere presenetljivo veliko še neraztopljenega drobirja in oče bi sigurno kaj komentiral glede tega.
Verjetno je podložil več lesa, še bolj zelo verjetno pa se takrat ni tako kompliciralo nad vonjem, kot sedaj.

Nekaj bom že scompral.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

juglans je napisal/a:

Nekako se vztraja na več tekočine zaradi sprotnega čiščenja ob odvzemanju zelja. Če je tekočine malo se potem morebitna "mrena" hitro ujame na zelje.
.


Nekaj se mi valja po spominu, da se je v takih primerih dolivalo prekuhano in ohlajeno slano vodo. Če bo kaj v pomoč. Mreno so pa uspešno polovile tudi zeljne "vehe" na vrhu = zeljni listi. Te je oče ob vsaki menjavi vzel ven, opral in nato vrnil nazaj.
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

... ja, okoli dodajanja vode mi je jasno (prekuhati, soliti ...)

Nadalje pa si predstavljam da:
- se je včasih kisalo v večjih kadeh kjer je bilo dovolj prostora še za plast celih veh in potem naprej tako kot opisuješ
- vse to nekje v neki kleti

Izhodiščno pa mene bremeni:
- da to počnem v kurilnici, ki že itak ni optimalna izbira, je pa edina opcija, če ne želim kisati na stopnišču, skoraj pod spalnico
- da imam plastično kadičko za 20 kg zelja, nato pa še kakšnih 20cm do vrha posode kamor skombiniram desko/več njih in kamen plus pokrov

Iz svoje pretekle prakse mi je najbolje, če je vsaj 10 cm tekočine, da lahko s kakšno malo zajemalkico pobereš mreno in šele potem deske, pa potem zelje. V nasprotnem pa, kot sem omenjal predhodno.

S pisanjem gnjavim zaradi predstave, sicer mi je pa že jasno.
Kamen bom dal v vrečko, poleg pa si bom še pripravil kakšno deščico več in sproti kombiniral kako in kaj, tako kot omenja mravlja. Praksa.

Sicer pa, raztopljen kamen = kalcij v zelju. Menda?
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha je napisal/a:


Nekaj se mi valja po spominu, da se je v takih primerih dolivalo prekuhano in ohlajeno slano vodo. Če bo kaj v pomoč. Mreno so pa uspešno polovile tudi zeljne "vehe" na vrhu = zeljni listi. Te je oče ob vsaki menjavi vzel ven, opral in nato vrnil nazaj.

Tako je, prekuhana, slana, ohlajena voda. Pri nas je bila bela rjuha, ne zeljne vehe potem, ko je bilo zelje kislo. Ali pa le deske, ker se je stalno jemalo iz ogromne kadi, saj do ga pri stariami prodajali, pa repo tudi.
Odgovori