juglans: imaš prav. Naša kad je imela vsaj 100 litrov, če ne več, in stala je v kleti. Ni bilo problema, da bi na vrhu zmanjkalo prostora, vonj pa tudi ni motil. V današnjih razmerah je treba poiskati še sprejemljive približke. V upanju, da uspejo.
Moj približek je - zeljarstvo Ramovž. Zakaj bi se sama mučila z enakim postopkom, ki ga ne obvladam, ko pa oni to opravijo, kot se zagre. Če bi pridelala zelje doma, morda še, a v edinih dveh primerih, ko sem se tega lotila, so mi ga zdesetkale prvič gosenice, drugič pa polži. In sem pridelala v glavnem le mašilo za kompost in obilico slabe volje.
Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave
muha, rad bi te posnemal, pa zaenkrat ne morem. Enostavno sem navajen "svojega" okusa in se mi zdi kupljen čisto brezveze, večkrat še celo neslan.
K zelju dodajam od začimb poper, kumino, lovor, brinove jagode in čili, pa seveda sol. Vem, da je tako pripravljeno zelje močnega okusa, ampak mi/nam doma to odgovarja.
V času selitve in vsega okoli takrat se razumljivo s tem nisem ukvarjal, zato sem zelje kupoval in bil, brez izjeme, vedno razočaran. Večkrat je bil še slan komaj za silo, tako, da sem potem kupljeno zelje "dodeloval" po svoje.
K zelju dodajam od začimb poper, kumino, lovor, brinove jagode in čili, pa seveda sol. Vem, da je tako pripravljeno zelje močnega okusa, ampak mi/nam doma to odgovarja.
V času selitve in vsega okoli takrat se razumljivo s tem nisem ukvarjal, zato sem zelje kupoval in bil, brez izjeme, vedno razočaran. Večkrat je bil še slan komaj za silo, tako, da sem potem kupljeno zelje "dodeloval" po svoje.
Juglans, glede granita: kaj pa če bi obiskal kakšnega kamnoseka. Tam se gotovo najde kakšna (neuporabna) granitna plošča, pa še na primerno velikost ti jo lahko pripravijo.
Vrejetno bi se dalo narediti ustrezno obtežitev tudi iz več manjših kosov, ki bi jih dal v vrečo iz blaga in z njo obtežil vse skupaj. Samo razmišljam, probala nisem še nikoli._________________naredimo svet lepši
Vrejetno bi se dalo narediti ustrezno obtežitev tudi iz več manjših kosov, ki bi jih dal v vrečo iz blaga in z njo obtežil vse skupaj. Samo razmišljam, probala nisem še nikoli._________________naredimo svet lepši
juglans je napisal/a: |
... Nadalje pa si predstavljam da: - se je včasih kisalo v večjih kadeh kjer je bilo dovolj prostora še za plast celih veh in potem naprej tako kot opisuješ - vse to nekje v neki kleti.... |
kot otrok se spomnim, da smo imeli ogromno leseno kad, meni so kot otroku temeljito noge umili in jaz sem bil tisti, ki je "tlačil", hodil sem po naribanem zelju v kadi. Po vrhu so se dale bele rjuhe (ne vem kaj je bil za en material, mogoče lanena ali morda bombaž), deske in obtežilo se je s težkimi kamni, granitnimi. Kamne še imamo, granitne kocke izklesane, težke, da komaj premaknem, kaj šele dvignem. Zelje so šli občasno "umivat". To pomeni zgornji odpreš, posnameš kar se nabere, rjuho zamenjat (oprana in prekuhana) in to je nekako kar imam v spominu. Aja, vse to je bilo v kleti, klet ni preveč globoko v zemlji, ilovka spodaj, po mojem je bila temperatura tam jeseni okrog 14, pozimi pa mogoče ene 8...
Samo res ne vem kako se je to vse pojedlo, toliko hrane smo mi včasih pridelali, ogromno zelenjave, ogromno mesa (kure, zajci, prašiči,...),..
Letos sem fermentirala pet serij čilijev. V vseh serijah so čiliji ohranili čvrstost, so hrustljavi.
Tako , upam, da sem končno razvozlala vzrok mehkosti pri ćilijih in paprikakh. Slanica mora biti kar močna in sicer 5%.
Včeraj sem nastavila tudi en kozarček povsem zelenih čilijeh. Me zanima, ali se bodo lepo skisali ali ne. Bojim se, da nimajo dovolj sladkorjev. Sladkorja pa nisem hotela dodati...
_________________naredimo svet lepši
Tako , upam, da sem končno razvozlala vzrok mehkosti pri ćilijih in paprikakh. Slanica mora biti kar močna in sicer 5%.
Včeraj sem nastavila tudi en kozarček povsem zelenih čilijeh. Me zanima, ali se bodo lepo skisali ali ne. Bojim se, da nimajo dovolj sladkorjev. Sladkorja pa nisem hotela dodati...
_________________naredimo svet lepši