Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Gobarjenje 2023
Seasmoon, tvoja fotka me spominja na obmejni gozd pri Abitantih. Bodeče lobodike je tam veliko, a je vredno nekaj prask da ugledaš Črnega gobana (Boletus Aereus), ki ga v mojih koncih žal nisem videl niti mi ni znano, da bi ga kdo našel. Tudi njegov vonj je nekaj posebnega. "Ta črni" kot večkrat slišim, se izkažejo za Jesenski ali Borov goban.
Na bodiko smo naleteli na nekem pohodu iz Štanjela proti Spodnji Vipavski dolini in je menda tudi tam redka. Znanka cvetličarka jo dobi menda nekje iz doline Kolpe.
Na bodiko smo naleteli na nekem pohodu iz Štanjela proti Spodnji Vipavski dolini in je menda tudi tam redka. Znanka cvetličarka jo dobi menda nekje iz doline Kolpe.
Danilo, pol je pa očitno zelo redek črni goban. Morda ga bom pa jaz najdla. Ko sem hodila med grmi bodeče lobodike, se mi zdi, da sem videla panterjevo mušnico. Morda je pa bila rjava mušnica. Ampak sem pogledala malo slike teh gob na netu in je bolj podobna panterjevi mušnici. Imela je rjav klobuk in malo belih pikic. Ko sem videla bele pikice, sem si rekla, kakšna lepa goba, to je pa zagotovo mušnica, sam nisem vedela katera?! Kaj je panterjeva mušnica pogosta v naših gozdovih? Jaz sem jo videla prvič. Če jo še enkrat vidim, jo slikam.
Life is like a game ... play it ...
Panterjeva mušnica ima bele krpice na klobuku, Rjava pa rahlo rumenkaste. Rjavo dvomim, da imate v Primorju. Njena rastišča bi morala biti bolj v visokih smrekovih gozdovih So še druge razlike, ampak barvo je si najlažje zapomniti. Sta pa obe strupeni. Podobna jima je užitna Podaljšana mušnica ( prej Čokata), ki ima pepelasto siv klobuk z krpicami prav take barve. Ta mi je po okusu boljša kot bolj znana in pogojno užitna Rdečkasta mušnica (Bisernica). V poročilih Centra za zastrupitve so vse štiri večkrat omenjene, saj barve malo varirajo, gobarsko znanje pa tudi.
AB, Danilo in drugi izkušeni gobarji - če krasno namoči, temperatura pa je na 800 metrih ponoči ničla ali le malo nad njo, a je sploh upanje, da se bo še kaj našlo? Mogoče, ko se bo spet segrelo, kaj pravite?
Danes sem polna upanja našla enega starega jurčka in enega žametnega gobana. Niti sledu, da bi kaj poganjalo. Edini, ki sem jih letos našla, so bili na 1500 metrih dva dni po poplavah, pa še od tistih bi jih bilo pol za stran in so ostali v gozdu. Na mojih 800 metrih pa nič od nič, ne gobanov, ne cigančkov, ne kostanjevk ... to se ni zgodilo že pol stoletja, odkar tukaj gobarim. Da ne bom krivična, edino lisičk je bilo po poplavah nekaj časa veliko ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Danes sem polna upanja našla enega starega jurčka in enega žametnega gobana. Niti sledu, da bi kaj poganjalo. Edini, ki sem jih letos našla, so bili na 1500 metrih dva dni po poplavah, pa še od tistih bi jih bilo pol za stran in so ostali v gozdu. Na mojih 800 metrih pa nič od nič, ne gobanov, ne cigančkov, ne kostanjevk ... to se ni zgodilo že pol stoletja, odkar tukaj gobarim. Da ne bom krivična, edino lisičk je bilo po poplavah nekaj časa veliko ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Tla so še ogreta ,v četrtek pa je tudi vremenski obrat na topleje. Copatka, tvoje mikrolokacije ne poznam, a če Jesenskih gobanov še ni bilo, si jih vsekakor lahko obetaš. Danes sem na okoli 400 metrov in nižje opazil precej sort in tri lepe jurčke, dan pred včerajšnjim dežjem pa mlade jurčke v smrekovem gozdu na okoli 700m, v mešanem gozdu pa v glavnem zrele. Bilo pa je precej ostalih sort. Naletel sem tudi na prve štorovke (Sivorumene mraznice) in Bukove ostrigarje.
Včeraj sem se med dežjem z dežnikom sprehodil po meni najbližjem gozdu. Kakih 500m od doma sem na obronku srečal dva premočena Jesenska gobana, naprej po poti pa kar nekaj Kostanjevk, Cigančkov, Maslenk, Golobic .....Pobiral jih nisem, je pa to lep obet za nadaljevanje sezone. Tudi tam, kjer zaznavate sušo, bi moralo v senčnih legah ali v kaki grapi nekaj še pognati.
Včeraj sem se med dežjem z dežnikom sprehodil po meni najbližjem gozdu. Kakih 500m od doma sem na obronku srečal dva premočena Jesenska gobana, naprej po poti pa kar nekaj Kostanjevk, Cigančkov, Maslenk, Golobic .....Pobiral jih nisem, je pa to lep obet za nadaljevanje sezone. Tudi tam, kjer zaznavate sušo, bi moralo v senčnih legah ali v kaki grapi nekaj še pognati.
Danilo, "Nek ti se riječi pozlate", so rekli včasih naši južni bratje .
Zs ti bom poslala _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Zs ti bom poslala _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Grgr, za mraznice je kar značilno, da se prve pokažejo v hribih, kjer je temperaturni skok navzdol izrazitejši in prej. Je pa to znak, da jih čez par dni lahko pričakujemo v dolini. Ker so zajedalci, tudi morebitna suša tako izrazito ne vpliva na njih. Velika tintnica je gniloživka in je lepo rasla tudi poleti. Je precej skromna, saj dostikrat raste ob cestah in poteh . Te površine so bolj zbite , s tem lažje zadržijo vlago in z nekaj razpadajoče organske mase hitro postanejo ugoden dom. Je meni ena najboljših gob. Žal pa kot hitro zraste, še hitreje razpade. Naberem jo le, če jo isti dan spremenimo v obrok. Pogosto pobrana že močno razpada, če jo po nekaj urah prinesemo domov.