Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zračno grebeničenje

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ne, ne rabim, vprašala sem iz čiste radovednosti.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

V tej plastenki je substrat čisto suh. V prvi pasem grlo obrnil tako da je bilo
kot lijak in ga je dež namakal.
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Jaz sem poskušal mandarino že 3x in mi ni uspelo. 2x z vrečko in substratom, nič, niti ene koreninice po 3 mesecih. Potem sem kupil tiste črne žogice, ki grejo na pol, 5 kosov in tudi nič. 2 sem dal direktno na vejico, ostale 3 pa tako, da sem malo olupil lubje, na vsaki malo več. Tista vejica kjer sem odstranil samo prvi najtanši sloj je preživela, ostali dve, kjer sem malo več odstranil pa nista. Po 3 mesecih nič, niti najmanjše koreninice.
Sem pa vedno uporabil kupljen substrat za sejance in presajanje.
Ima kdo še kakšno idejo kako poskusiti?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Meni se malo dozdeva, da je več uspeha pri rastlinah, ki se nagibajo k grmičastemu rastju in manj pri tistih "ta pravih" drevesih ???
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Odvisno od vrste, sorte, tudi od profila:
zračno grobanje kivija ni problem, tudi navadno ukoreninjanje ne; z murvo sem poizkusil enkrat, a brez uspeha, bom še poskušal; šmarna hrušica se lepo groba, sem napravil dve sadiki;
jablano mantet sem grobal na veji debeline svinčnika, zelo lepo se je ukoreninil in imam triletno sadiko, a ko sem grobal jonagold v profilu 12-13mm, se je veja za časa grobanja toliko odebelila, da se je spodaj, na mestu opasanim z vezico, prelomila (verjetno je tudi veter opravil svoje) - seveda je bilo s koreninicami takrat konec, tako, da tako debelih vej verjetno ne bom več grobal.
Poizkušat je treba, in če gre, gre, ne gre pa vse. Največ škode pri grobanju meni naredijo ptiči. Pomembna je tudi kasnejša oskrba grobanih sadik, so občutljive in si je treba vzeti čas zanje.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Je z grebeničenjem dobljene nove rastline potem sploh treba cepit? Če je na podlago A cepljena sorta B in vejo sorte B ukoreniniš, dobiš rastlino sorte B, ne? In je ni treba cepit ali kako?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, dobiš sorto B na lastnih koreninah. Cepljenje ni potrebno.
Problem lahko nastane le takrat, ko to pomeni, da bo rastlina zaradi tega npr. preveč bujno rasla - odpade vpliv podlage.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Melona je napisal/a:
Je z grebeničenjem dobljene nove rastline potem sploh treba cepit? Če je na podlago A cepljena sorta B in vejo sorte B ukoreniniš, dobiš rastlino sorte B, ne? In je ni treba cepit ali kako?

Seveda ne cepimo, saj je to vegetativno razmnoževanje, kjer so potomci kloni, genetsko identični organizmi.
mravlja

Grebeničenje, kolikor je meni znano, je vrsta horizontalnega grobanja v tleh, v grebenu.

Če grebeničiš oz. grobaš podlago/e (v tleh), dobiš podlago/e.
Prav tako lahko dobiš podlago, če zračno grobaš recimo kupljeno podlago - in imaš dve. Starejše podlage se rade ukoreninijo, moderne pa ne tako zelo - že vedo zakaj.

Če zračno grobaš kjerkoli nad cepljenim mestom, pa seveda dobiš sorto.
mravlja

Laughing ... na, pa imaš tri odgovore, v petih minutah.
Odgovori