Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Asimina - nadaljevanje
Optimist je imel neko slabo izkušnjo z njimi, je pisal tu gor nekje, Petersona, znanega "čezlužnega" vzgojitelja pa so pokopale.
Sicer pravi nek evropski gojitelj, da je na asimino alergičnih manj ljudi, kot na jagode, a pri asimini po moje ne gre za klasično alergijo.
Doma jih imamo kar nekaj, alergij, pa tudi tu povprašam.
Sicer pravi nek evropski gojitelj, da je na asimino alergičnih manj ljudi, kot na jagode, a pri asimini po moje ne gre za klasično alergijo.
Doma jih imamo kar nekaj, alergij, pa tudi tu povprašam.
mravlja je napisal/a: |
Optimist je imel neko slabo izkušnjo z njimi, je pisal tu gor nekje, Petersona, znanega "čezlužnega" vzgojitelja pa so pokopale. |
Peterson je imel druge probleme z zdravjem... https://growingfruit.org/t/the-dangers-of-pawpaw-consumption/16536/27
Sicer če te skrbijo takojšnje reakcije v družini, enostavno nabavite gajbico tokom sezone in testirajte, po možnosti pred urgenco (mislim čisto resno, na ta način imaš pač vse pokrito).
Če te skrbijo dolgoročne posledice, pa enostavno pozabi na asimine in sadi kaj drugega, ker po vsej verjetnosti niti boš našel več neodvisnih longitudinalnih študij niti boš 100% pomirjen, tudi če jih boš.
Morda ti še tole prav pride - glej predvsem glede sort z nižjo vsebnostjo acetogeninov in glede biodostopnosti https://news.ycombinator.com/item?id=37140681
Tule http://forum.gartlc.si/gartlc-post-106194.html AndrejK in Optimist poročata o svojih slabih izkušnjah z uživanjem asimine (slabost in bruhanje), eden s sušenimi asiminami, drugi z nezrelimi. Jaz sem v začetku oktobra za zajtrk pojedla precej (beri: preveč) marmelade iz asimine. V pol ure me je začelo malo slabiti. Ker je bila slabost lokalizirana samo na prebavila, sem se vseeno odpeljala k prijateljici na "rokovnjaški kostanov piknik". Pri njej mi je bilo zelo slabo in ko sem asimino izbruhala, je bilo bolje. V kakšni uri, dveh je vse minilo in mi je teknilo zelje z žganci in ocvirki.
Če vse to povežem, bi rekla, da se asimicin v prebavilih hitro sprošča iz toplotno obdelanih ali nezrelih plodov in dela štalo v prebavilih.
Bi rekla, da to nima zveze z alergijami; laično mnenje, seveda._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Če vse to povežem, bi rekla, da se asimicin v prebavilih hitro sprošča iz toplotno obdelanih ali nezrelih plodov in dela štalo v prebavilih.
Bi rekla, da to nima zveze z alergijami; laično mnenje, seveda._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Saj, kot sem zapisal (laik tudi jaz), tudi sam mislim, da nima veze s klasičnimi alergijami.
So pa alergije lahko pogojene s preobčutljivostjo organizma oz. z neodpornostjo (ki se v času lahko spreminja... ) - tu pa je lahko vzrok, zakaj nekateri imajo/te posledice, nekateri pa ne, tudi pri uživanju asimine.
Asimine sem začel spremljati (brati o njih) kakih devet, deset let nazaj - in bil zmeraj v dvomih.
Ne da bi želel delati neko "dramo" med Gartlčani, enostavno me je zanimalo, kako pogosto, če sploh, se pojavljajo reakcije po uživanju asimin.
Če lahko spregledam in "oprostim" posledice delovanja nezrelih plodov, pa posledic uživanja predelanih plodov (marmelada) ne morem.
Zapis lpmami me je prepričal, da se z vzgojo asimin ne bom ukvarjal, sem jih zdajle dokončno dal "iz glave". Bom raje kaj drugega... Pač, družina nisem samo jaz in vse kar doma zraste naj bo zdravo in užitno za vse.
Hvala za zapisano. Pa srečno z njimi.
So pa alergije lahko pogojene s preobčutljivostjo organizma oz. z neodpornostjo (ki se v času lahko spreminja... ) - tu pa je lahko vzrok, zakaj nekateri imajo/te posledice, nekateri pa ne, tudi pri uživanju asimine.
Asimine sem začel spremljati (brati o njih) kakih devet, deset let nazaj - in bil zmeraj v dvomih.
Ne da bi želel delati neko "dramo" med Gartlčani, enostavno me je zanimalo, kako pogosto, če sploh, se pojavljajo reakcije po uživanju asimin.
Če lahko spregledam in "oprostim" posledice delovanja nezrelih plodov, pa posledic uživanja predelanih plodov (marmelada) ne morem.
Zapis lpmami me je prepričal, da se z vzgojo asimin ne bom ukvarjal, sem jih zdajle dokončno dal "iz glave". Bom raje kaj drugega... Pač, družina nisem samo jaz in vse kar doma zraste naj bo zdravo in užitno za vse.
Hvala za zapisano. Pa srečno z njimi.
Asimina je poseben sadež, ki se konzumira popolnoma zrel. Plod vsebuje asimicin, ki greni. Ob dozorevanju asimicin potuje proti površju plodu v podkožje. Kjer ostane kot zelena snov. Zato z žličko nikoli ne strgamo v živo.V kolikor ne moremo počakati, da plod dozori bo malo grenil kar je značilnost asimininega sladko grenkega okusa.. Odvisno od sorte.
Zato se obira popolnoma zrele sadeže. Seveda pa se taki sadeži zmehčajo in dobijo neugledno rjavkasto barvo ter spustijo sok. Kar na izgled ni lepo, saj nekateri mislijo da je tak plod gnil. Prepričamo se tako, da plod prerežemo in v kolikor je meso lepo krem barve je vse v redu. Poznam ljudi, ki so plodove jedli ne da bi jih olupili,počutje pa je bilo dobro. Tako da še vedno velja "sto ljudi sto čudi".Nepravilnega ravnanja s plodovi ne gre metati v isti koš.
Matica
Zato se obira popolnoma zrele sadeže. Seveda pa se taki sadeži zmehčajo in dobijo neugledno rjavkasto barvo ter spustijo sok. Kar na izgled ni lepo, saj nekateri mislijo da je tak plod gnil. Prepričamo se tako, da plod prerežemo in v kolikor je meso lepo krem barve je vse v redu. Poznam ljudi, ki so plodove jedli ne da bi jih olupili,počutje pa je bilo dobro. Tako da še vedno velja "sto ljudi sto čudi".Nepravilnega ravnanja s plodovi ne gre metati v isti koš.
Matica