Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hranjenje divjih ptičev z roke

Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Ko že 10 dni nisem nastavila roke za sinice, ker skozi dežuje in nisem mogla. Danes sem jo pa nastavila in sem čakala, da se pojavi kakšna sinička. Enih 5 se jih je pojavilo v moji bližini. Ampak jaz sem čakala, da se pojavi tista moja, ki je najbolj pogumna in, ki prihaja na roko. Mislim, da prihaja vedno ista. Jaz sem ji dala ime Uli. In je prišla in to 2x. Ta drugič je prav pristala na moji roki in se za nekaj časa ustavila, malo je pobrskala po semenih in capljala s tačkami po moji roki in pol je odletela. Zanima me, če na mojo roko prihaja samček ali samička in sem prebrala na wikipediji, da samček in samička pri sinicah se razlikujeta po debelini črne črte na prsih in trebuhu, ki je pri samčku debelejša. Bom naslednjič pogledala debelino črne črte pri moji sinički. Sicer sem pa skoraj prepričana, da je dama. WinkNazadnje urejal/a Seasmoon 16 Dec 2023 00:07; skupaj popravljeno 1 krat
Life is like a game ... play it ...

Slika
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Ne verjameš, da bi ti nekaj moškega spola iz roke jedlo? Very Happy
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Če zelo drobi, je samček, ziher Laughing .
Uporabniški avatar
Seasmoon

Ko že več kot en mesec nisem nastavila roke, pa si rečem dejmo probati danes .... stegnem roko in pričakujem, da bo pristala na dlani sinička, pa vidim plavčka in to celo dva, ki prihajata izmenično in pol se pojavi še sinička. Tokrat so bili ptički bolj pogumni kot zadnjič.

Jaz sem si pa rekla preden sem stegnila roko, da danes ziher ne bo prišel noben ptiček na mojo roko, ker že zelo dolgo nisem nastavila dlani, a sem se krepko zmotila. Celo presenetli so me. Prejšnji mesec plavčka nista prihajala. Zdaj sta bila prvič.

Plavček je še bolj droben od siničke. Lepo jih je opazovati tako zelo blizu. Jaz sem pristanek in opazovalec.

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon

Pa kaj tudi šoja pobira hrano z roke? Shocked Skoraj nisem mogla verjeti, ker šoja je plašna ptica.

Danes zjutraj sem znova nastavila roko in vidim, da šoja prihaja proti meni. Priznam, da sem se malo bala, ker šoja po velikosti ni sinička in plavček, ampak je rahlo večja in za sekundo me je prešinila misel, da bi odmaknila roko in odšla, ker mi bo tiste velike kremplje zarila v roko. Pa sem počakala, pristane na roki, malo se ozre okrog, vzame oreh in odleti. Kakšna lepa ptica in kakšen močan kljun ima. Tisti moder odtenek perja jo poživi in jo naredi še lepšo. Pol pa ni več prišla.

Slika
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

To bi pa rad videl.
Uporabniški avatar
Seasmoon

Kaj bi rad videl? Kako se tresem, ko prihaja šoja proti meni?

Slika
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Tudi jaz. Zakaj pa ne? Wink

Ko te berem, se spomnim otroštva, mladosti in starejšega para, ki sta se odločila živeti odmaknjeno, v naravi, občudoval sem njuno "sposobnost" krmiti ptice. Če si vprašal, katere ptice prihajajo, je vedno bil odgovor: "Vse". Uživaj!
Uporabniški avatar
Seasmoon

Sem velika ljubiteljica živali na splošno in narave. Tle pri nas en sosed ima v lasti en delček gozda. Žal mi tega nimamo, a če bi imeli, pol bi zagotovo postavila enih 5 gnezdilnic za različne ptice, pol bi postavila vsaj 2 krmilnici za veverico, morda tudi kakšno netopirnico na kakšen primeren prostor, pa hiško za ježka. Pa morda hotel za insekte. Pa eno veliko korito bi postavila, da imajo živalice na razpolago tudi vodo, če so žejne. Pa še kaj bi se najdlo.

Slika
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Če idejo predstaviš sosedu, ti bo dovolil. Ne vidim, zakaj ne bi?
Odgovori