Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ptičje krmilnice

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Lpmami, saj bo. Ko ena najde, takoj pošlje info v svet. Imajo zavetje in veje v bližini? Pri meni je bilo čez vikend divje......
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ja, krmilnico sem dala postaviti tik ob dve drevesci v vedrih, tako da so meni veje kar malo v napoto, pet metrov stran je večji lovorikovec, malo stran štirimetrska smreka in en velik grm.
Upam, da jo kmalu najdejo in posvojijo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Nekaj dni nazaj sem postavila krmilnico v gozd in sinice so jo takoj najdle. Drugih ptičev pa nisem opazila. Ampak kako to siničke takoj najdejo, pa to človek ne more verjeti. Vsi ostali ptiči rabijo dlje časa, da pogruntajo in, da se navadijo na krmilnico. Sinice so pa zelo prilagodljive. Recimo tudi tle pri meni na vrtu, kjer imam krmilnico, se vsako leto ta prve pojavijo sinice in šele kasneje pridejo tudi ostali ptiči.

Lpmami, najbrž pri tebi rabijo ptiči malce več časa, da pogruntajo krmilnico in, da jo začnejo obiskovati, ker je prej nisi postavljala in je niso navajeni. Sam bodo prišli.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon

Ohoho kakšna gužva je bila danes na krmilnici. Kaj takega še ni bilo letos. Danes so se pojavili tudi dleski in ščinkavci. Dleska, ki sta v paru sta najbolj zanimiva. Na krmilnico hodita izmenično. Ko je samička na krmilnici, samček sedi zgoraj na veji in čaka, da samička zaključi s pojedino in, da odleti in pol pride še samček zobati semena. Včasih sta tudi istočasno na hiški, ampak to se zgodi redkokdaj. En ptiček zelo pogosto prihaja na krmilnico in nisem vedela kateri je. Pol s pomočjo strica googla sem ugotovila, da je tisto samička zelenček. Ona ima bolj svetlo perje od samčka.

Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi pri nas je bilo danes spet živahno. Kot v dneh pred zadnjim snegom.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Včeraj je krmilnico našla jatica čižkov. Zaenktrat se prav dobro razumejo z ostalimi obiskovalci krmilnice._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Seasmoon

Mi smo včeraj naredili verigo arašidov in jo obesili na drevo. Sinice so res prave akrobatke. Kako to one telovadijo gor in dol v raznoraznih pozicijah in prebijajo lupino, da pridejo do jedrca. Ko jih gledam, pa nemogoče je biti resen. Res so zabavne!

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon

1x na dan napolnim krmilnico in to je čist dovolj, ker jo ptice do večera ne spraznejo. Opažam, da, če je lepo vreme, pol ptice manj obiskujejo krmilnico. Na razpolago imajo tudi verigo arašidov. Sinice hodijo na oboje. Morda bom z verigo arašidov privabila tudi detla. Letos se je pojavil tudi menišček. Lani ga ni bilo. Liščkov pa še ni.

Eno krmilnico imam tudi v gozdu. Tudi tisto napolnim 1x na dan. Več ni potrebno, semena ostajajo. Se pa moram en dan malo dlje ustaviti v gozdu, da vidim katere ptice prihajajo na krmilnico. Rada bi, da pride kalin.

Lpmami, kako je s ptički? So prišli na krmilnico?
Nazadnje urejal/a Seasmoon 20 Dec 2023 01:57; skupaj popravljeno 2 krat

Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Koliko semena približno (po teži ali volumnu) nasuješ naenkrat v krminico? Da bom imela primerjavo.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Seasmoon, detel ima raje "mesno" hrano. Torej lojne pogačice in potobno. Ko kuham govejo juho, pticam nastavim tudi kosti iz juhe za obirat. Najbol priročna za obešanje je mozgova kost. Druge pa dam v mrežo in obesim. Detel, pa tudi druge ptice te kostioberejo "do kosti" Laughing

Loj, ki ga posnamem s površine juhe, pa kar razmažem po vejah, deblih dreves.

Poraba pri meni je malo znižana - eno polnenje na dan. Koliko zrnja gre naenkrat ne vem. Sem pa od začetka hranjena do zdaj porabila eno vrečo (30kg) zrnja._________________naredimo svet lepši
Odgovori