Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pinus - bor, borovci

crtj-admin
Site Admin

Pinus - bor, borovci

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Bor Rod: Pinus, Družina: Pinaceae (borovke)

Huh, vidim da ta tema še nima nič teksta Embarassed

Mene pa zanima, je že kdo prevelik bor rigorozno porezal nazaj?

LP_________________mfranc
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Je kdo že cepil bor. Na navadni bor bi rad cepil planinski bor.
Kdaj se cepi ?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Dajmar je napisal/a:
Je kdo že cepil bor. Na navadni bor bi rad cepil planinski bor.
Kdaj se cepi ?

Pozimi oz. zgodaj spomladi v rastlinjaku. Podlage vlončene, čez zimo skoraj presušene, cepiči pripravljeni podobno kot za sadno drevje.
Nekje marca se podlago zalije, da se zbudijo iz (dodatno prisiljenega) mirovanja, nato pa cepiš s poznanimi tehnikami cepljenja. (največkrat zalub ali s stransko dolago)
Toliko nahitrico, iz teorije. (škoda ker shranjene povezave na slikovno gradivo ne delujejo več, ... verjetno bi na guglu našel kaj slikovnega gradiva - grafting conifers )
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Na obali je zelo veliko borovcev in rada grem na sprehod med borovci (pa čeprav je tle pri meni zelo neugoden teren), ker blagodejno delujejo na naše dihalne poti. Spomladi nabiram borove vršičke za čaje, vitaminske napitke in sirupe. Nisem pa še nikoli nabirala borovo smolo. Naši J sosedi jo izredno hvalijo. Pravijo, da dela čudeže. Npr na nogi se mi je vnela koža, pa sem šla včeraj prvič malo nabrati borovo smolo, ki je na borovcih in preden sem šla spati, sem si vneto kožo namazala s smolo in zjutraj, ko sem se zbudila, nisem imela več vnete kože. Smolo se lahko tudi grizka oziroma žveči, dobra je za dlesni in za zobe, pa dobra je tudi za sklepe in za kožo. Jo kdo uporablja? Jaz jo bom začela redno uporabljati.Nazadnje urejal/a Seasmoon 24 Dec 2023 18:00; skupaj popravljeno 1 krat
Life is like a game ... play it ...

Slika
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Pri nas je za podobno uporabo smrekova smola, ki jo večkrat poberem oz. postrgam. Borovo smolo enostavno pobereš in žvečiš, praviš?
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Se da, ja. Seveda se prej očisti. Tudi češnjeva ni slaba na okus. Za kaj bi bila pa dobra (koristna), pa ne bi vedel.
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Meni je najboljša breskova. Pred blokom je rastla breskvica, ki je ob naših živahnih igrah utrpela številne poškodbe in jih "cajtala" z izločanjem smole._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 24 Dec 2023 20:14; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Star drvarski recept:
Če se pri delu raniš, se najprej na rano polulaj in jo nato premaži s smolo.
Verjemite, da je bil dostikrat v uporabi.

Naša pokojna soseda, diabetičarka, je ravno zato kupila parcelo, ker je na njej rasla smreka. Pravila je, da si z njeno smolo zdravi ranjena stopala.
Odgovori