Jaz bi temu rekla "biskvitni kruh". Te dni nameravam na podoben način speči ajdov kruh z orehi, o katerem smo se menili na zadnjem ZOOM srečanju. Pričakujem, da bo sicer dober, ampak "kruh" je zame še vedno tisti, ki ga pečemo s kvasom ali drožmi na stari "dolgi" način.
Mfranc, v temle članku za vzhajanje niso uporabljene droži, ampak vinski kamen in jogurt.
Droži so kvasni nastavek, ki se uporablja za vzhajanje kvašenega testa. Sestavljen je iz mešanice vode in moke, ki se nekaj časa pusti na toplem prostoru, da se vanjo naselijo divje kvasovke in mlečnokislinske bakterije iz okolja. Tako droži vsebujejo tudi do 50 vrst (tako sem čitala) različnih mikroorganizmov, medtem. Ti organizmi bolj komleksno predelujejo moko in druge sestavine v testu kot običajen pivski kvas, ki je sestavljen samo iz ene sorte kvasovk. Tako ima kruh pripravljen z drožmi čisto drugačen kot kruh pripravljen s pivskim kvasom.
Je pa priprava z drožmi daljši postopek, ker se fermentacija odvija bolj počasi. Za pripravo kruha traja postopek najmanj 24ur._________________naredimo svet lepši
Sicer sem začela debato okrog suhih aktivnih droži pri Panetonu, a bolj spada semle.
TELE so nekje padle v mojo nakupovalno košarico. Verjetno v Sparu.
Piše pa: direktni zames 500 g moke. Vsebino vrečke zmešamo s 350 ml mlačne vode, v njej raztopimo 8 - 10 g soli ter dodamo 500 g moke. (Priporočamo mešanimo Manitobe in ržene moke). Vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Vzhajamo na toplem mestu 3 ure, oblikujemo hlebec ali štruco in vzhajamo v peharju čez noč. Zjutraj pečemo 40 minut v pečici, ogreti na 220 °C.
Priprava tradicionalnega starterja za 1,5 kg moke: Eno tretjino vrečke raztopimo v 100 ml mlačne vode in vmešamo 100 g moke (za intenzivnejši okus lahko samo rženo) Starter pustimo vzhajati in zoreti en dan na pultu, nakar z njim pripravimo testo iz 400 g moke in 8 - 10 g soli. Ko testo vzhaja za polovico, oblikujemo kruh in ga v peharju vzhajamo čez noč. Zjutraj pečemo 40 minut v pečici, ogreti na 220°C, najbolje na kamnu ali v pokriti litoželezni posodi.
Psihično se pripravljam, da bi ga preizkusila. Samo za kruh za začetek.
Muha, kar pogumno se ga loti. Ni nikakršen bav - bav.
Takole pravi Nataša Đurić v svoji knjigi "Kruh z drožmi":
"droži (50g ržene moke, 50g mlačne vode) pripravimo 4-12ur (osebno mislim, če jih pripraviš zvečer, pustiš na kuhinjskem pultu, bodo do jutra vzhajane. To boš videla, ko jih boš dala v vodo. Če so dovolj vzhajane, plavajo na površini).
V posodo, kjer boš mesila nalij mlačno vodo (210g po receptu), nato dodaš droži, ki jih potem umešaš v vodo, da nastane motna tekočina. Potem dodaš moko (220g po receptu). Dobro premešaš/pregneteš. (jaz najprej zmeša vse skupaj z ročajem kuhalnice, potem pa s spatulo, šele na koncu malo z rokami, ker je testo zelo lepljivo)
Ko je testo dobro premešano, ga pustiš počivati 15min. Medtem v kazarku v 10g vode raztopiš 4,5g soli.
Po 15min dodaš slanico testu in vse skupaj ponovno dobro pregneteš. (Ker je lepljivo ga gnetem/pregibam s pomočjo spatule.)
Ržen kruh pečemo v modelu, ker se drugače med vzhajanje in peko preveč razleze.
Torej pripraviš model, ki ga namastiš in pomokaš. Potem testo prestaviš v model. Pri tem si lahko zelo pomagaš, če si roke zmočiš z vodo. Tako lahko z rokami testo oblikuješ, zgladiš površino,...
Testo v modelu lepo poravnaš in obilno potreseš z moko (kruh bo med vzhajanjem in peko lepo popokal. Zaradi moke bo značilen razpokan videz prišel lepo do izraza.
Model zapreš v PVC vrečko, ali na kakšen drug način (s kopalno kapo, recimo) preprečiš, da bi se površina med vzhajanjem izsušila).
Kruh vzhajamo dokler se volumen ne podvoji. Čas vzhajanja je odvisen od temperature okolja, toplejše je, hitreje testo vzhaja. Kruh vzhaja 3 do 5 ur na sobni temperaturi.
Nekje pa sem prečitala, da je posebno za ržen kruh zelo dobro, da vzhaja (fermentira) dlje časa, celo 18ur, ker Tako snovi, ki so v rženi moki postanejo za našo prebavo dostopne, v nasrpotne primeru pa jih ne moremo prebavit. Torej jaz svoj ržen kruh vzhajam na sobni temperaturi vsaj 10 ur. Včasih še več.
Vsaj pol ure pred peko v spodnji del pečice postavimo velik plitev pekač in ga skupaj s pečico segrejemo na 250st. Ko je pečica ogreta, vanjo prestavimo model z vzhajanim testom, pa pekač pa vlijemo 1 do 2 dlc vode in pečico hitro zapremo. Para bo pripomogla k bolj hrustljavi skorjici. Temperaturo znižamo na 230st.
Kruh pečemo naslednjih 30min na temperaturi 230st, potem pa še cca 30min na 210st.
Ko je kruh pečen, kruh zvrnemo iz modela , ga pokrijemo in počakamo, da se povsem ohladi. Šele ohlajenega režemo. Če začnemo rezati še toplega, bo sredica gumijasta in lepljiva."_________________naredimo svet lepši
V Sparu sem želela kupiti še kak zavojček droži, a jih nimajo več. Grem pogledat na internet, če jih ponuja še kdo drug.
Jih, ja. Mok'ca, ampak hočejo za 15 g 12,70 €. Resda pišejo, da so iz eko pridelave, a vseeno. Niti ni podatka, za kakšno količino moke zadostujejo. Če bi jih mislila sproti kupovati, je veliko ceneje, če kupujem že spečen kruh na Malem placu. Tiste v Sparu niso bile dosti čez 1 €.