Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kombuča - čajna goba

Danilo
Prispevkov: 746
Pridružen: So Jun 29, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Škoda, da uporaba kombuče ni bolj razširjena, saj je poceni in dragocena pri ohranjanju zdravja. Z daljšo fermentacijo se tekočina še bolj zakisa in je uporabna kot kis s podobnimi učinkovinami. Ko pišete, da potrebuje teine, ti pridejo do izraza bolj v tej zadnji fazi, Sladkor je tisti, ki gobo hrani, vrsta čaja pa doda okus in sestavine (meni je bila všeč tudi kamilica). Strinjam se z lpmami, da je potrebno odstraniti nastale sluzi in "črne pike", ki so moteče in škodljive plesni in tudi preusmerjajo proces fermentacije. Pil sem jo nekaj let, dokler mi pred leti Brbr ni podarila kulture mlečnega kefirja podobnega delovanja. Ker se mi je priprava tega zdela manj zamudna, sem sčasoma zanemaril kombučo tudi kot kis. Moje izkušnje z uživanjem obeh so pozitivne, čeprav z uživanjem te in ostalih višjih gob najbrž pretiravam. Žal nimam dovolj znanja, da bi razumel korelacijo imunskega sistema in učinka gob. Kako je vse skupaj premalo raziskano in neverjetno, je delno razkrila tudi odlična oddaja na TV Slovenija 2 tri dni nazaj. Res priporočam ogled.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Danilo, kak podatek več o tej oddaji bi koristil ne le meni. Idea
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala vsem za napisano. Moja prva kombuča je že nahranjena in napojena. Le glede ustreznosti njenega trenutnega "stanovanja" nisem preveč prepričana.
Ker bom naslednje dni odsotna in bodo našo hišo zavzela poskočna mladina, ki bo pri nas praznovala novoleto, si je ne upam pustiti v kuhinjski omarci, ker se bojim, da tam ne bo imela potrebnega miru.
Tako sem jo zaprla v omara v pisarni. Tu pa ne vem, če bo imela dober nabor mikrobov v zraku. Verjetno so v kuhinji drugačni kot med strokovno literaturo. Se bojim, da bo tale moja kombuča preveč strokovno natravnana. No, mogoče ji dam v omaro še kakšno leposlovje, da bo bolj kulturna ... Laughing Ali pa kakšno kuharsko knjigo, da bo bolj okusna..._________________naredimo svet lepši
Danilo
Prispevkov: 746
Pridružen: So Jun 29, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Danilo »

brbr je napisal/a:

Ker bom naslednje dni odsotna in bodo našo hišo zavzela poskočna mladina, ki bo pri nas praznovala novoleto, si je ne upam pustiti v kuhinjski omarci, ker se bojim, da tam ne bo imela potrebnega miru.
.

Lepo, da te ob tem le za kombučo skrbi. Very Happy
Danilo
Prispevkov: 746
Pridružen: So Jun 29, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Metuljc, oddaja 26.12. na TV Slovenija2 je imela naslov: "Nam vladajo gobe?"Dostopna je na njihovi strani ali z ogledom za nazaj. Še ena lepa slovenska oddaja oz. film bo na začetku silvestrskega večera: "Divja Slovenija", katerega ponovitev bo v torek.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Danilo je napisal/a:
Metuljc, oddaja 26.12. na TV Slovenija2 je imela naslov: "Nam vladajo gobe?"Dostopna je na njihovi strani ali z ogledom za nazaj. Še ena lepa slovenska oddaja oz. film bo na začetku silvestrskega večera: "Divja Slovenija", katerega ponovitev bo v torek.

Če bo kdi iskal, ob 19.55, naslov: Odgovor ba skoraj vse. Vredno ogleda, čeprav zame večinoma že poznana vsebina.
Divja Slovenija pa je tudi več kot vredna ogleda. Fascinantno.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Z veseljem povem, da je moja prva kombuča odlično uspela in naredila rejeno novo gobo. Hecno je, da je ta čajna goba nadvse podobna (po skrukturi) matici/klobuku, ki se naredi pri izdelavi jabolčnega kisa. Le da gre tukaj vse neprimerno hitreje.

No, zdaj je že nastavljena nov čaj. Bom pa verjetno morala količino povečati, ker je zanimanje za pitje kombuče med domačimi precejšnje, kar me je presenetilo. Prepričana sem bila, da jo bom pila samo jaz..._________________naredimo svet lepši
Odgovori