Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ptičje krmilnice

Odgovori
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Super, da so ptičice sprejele krmilnico. Zdaj pa uživaj ob opazovanju ptičic.

Nekaj me zanima, kaj sinice lahko prebijejo lupino od oreha? Z lupino od arašidov nimajo težav, ker niti ni tako zelo trda, ne vem pa kako je z orehi?! Po mojem ne morejo, morda se pa motim.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Seasmoon je napisal/a:
Nekaj me zanima, kaj sinice lahko prebijejo lupino od oreha?
Nastavi oreh, dva, pa boš kmalu videla.
Pri meni je bilo v ponudbi tudi proso, oluščeno, pa ni šlo v promet. Tudi na drobno narezana skorja kozjega sira je ostala nedotaknjena. A ker je je še nekaj pri meni, sem vseeno narezala in nastavila. Mogoče si premislijo ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Seasmoon je napisal/a:
Nekaj me zanima, kaj sinice lahko prebijejo lupino od oreha?
Nastavi oreh, dva, pa boš kmalu videla.
Pri meni je bilo v ponudbi tudi proso, oluščeno, pa ni šlo v promet. Tudi na drobno narezana skorja kozjega sira je ostala nedotaknjena. A ker je je še nekaj pri meni, sem vseeno narezala in nastavila. Mogoče si premislijo ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

No, lupine arašida in oreha pač ni za primerjati. Močno, močno dvomim, da bi siničke skljuvale lupino oreha. Že to, da ne bi mogle kljuvati na istem mestu, ker bi se oreh premikal, bi bila težava.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Dajmar je napisal/a:

Načne jih detel, pomaga mu brglez, sodelujejo še plavček in velika sinica drobtinice pobere pogorelček. Brglez je najpogumnejši, pusti me na dva metra.

Tale post sem najdla od Dajmarja. Se pravi lupino od oreha prebija detel in ostale ptice pa jedo jedrca, a prav razumem? Poleg detla, a še katera ptica uspešno prebija orehovo lupino?

lpmami, jaz do lanske zime sem dajala pticam samo sončnična semena. Letos pa dajem tudi proso in arašide. Proso je za taščice in vidim, da jim je všeč. Arašidi so pa za sinice in jim zelo tekne. No, na arašide hodita tudi plavček in menišček. Ko prebijajo lupino od arašidov, se ornk sliši tok tok in zgleda kot, da je nekje v bližini detel. Very Happy
Life is like a game ... play it ...

Slika
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Orehe sem jaz nastavila takole

Treba je le potem pograbiti vse luščine ,saj jih pridno mečejo po trati Smile_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

jaz sem ugotovila, da se sinice ne branijo jabolk. obrežem jabolko za voluharsko past, če pustim na prostem, sinice vse meso pokljuvajo, samo olupek ostane. Najprej sem mislila, da so miši, pa jih v tem trenutku ni, je občasni obiskovalec maček naredil nalogo uspešno.

Sem doživela prvič v življenju bližnji pogled na živo sovo. prejšnji teden sem tam okoli 14 h škropila drevje z bakrom (prej nisem utegnila), neslišno prileti siva velika sova, usede se na konstrukcijo zaščite aronije nad zevnikom in suka glavo. Ko sem škropila na mestu, je to ni motilo. oddaljena je bila cca 20 m stran od mene. Naveličala sem se stati na mestu in sem šla stran od nje. neslišno je odletela. veličastna ptica._________________Lp, Živa
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Živa, to je pa super novica. Sova, pa voluharji, pa to... Nekje sem čitala, da je dobro, če za take pernate lovce postaviš "pristajališča" s katerih se lahko razgledujejo za plenom..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Živa, dobro da si spomnila na jabolka. Zdaj je mraz prignal precej sinic na mojo krmilnico, pa jim bom popestrila jedilnik, saj jabolka jem vsak dan._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

brbr je napisal/a:
Živa, to je pa super novica. Sova, pa voluharji, pa to... Nekje sem čitala, da je dobro, če za take pernate lovce postaviš "pristajališča" s katerih se lahko razgledujejo za plenom...

Da.
Največkrat je dovolj da na konec parcele v zemljo zabiješ palico v obliki črke T.Vsaj 2m visoko bo čist ok.
Pri nas se je to izkazalo kot odlično vzletališče za sove in kanje ter tudi kakšna postovka.

Pri nas se jabolka tudi dobro obnesejo.Ravno danes sem renovirala krmilnico in dodala jabolko.

_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Odgovori