Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2024
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Paradižnik 2024
(Prenos iz arhiva)
Že načrtujete, katere paradižnike boste sejali letos? Jaz prvič ne bom ničesar naročila, seznam bo podoben, kot lani. Dodala bom edino Oranžnega domačega z lanske paradajzmanije in pa Čatež-a. Tako sem ga poimenovala, ker smo ga jedli v Čateških toplicah in je bil zelo dober. Tudi zato, ker domači takrat še niso bili zreli.
Letos v rastlinjakih ne bo zastirke, ker je menda tudi to vplivalo, da so paradižniki kasneje dozoreli. En rastlinjak bo prestavljen za 3 metre bliže sosedovi ograji, ker je zdaj tam prostor.
Letos v rastlinjakih ne bo zastirke, ker je menda tudi to vplivalo, da so paradižniki kasneje dozoreli. En rastlinjak bo prestavljen za 3 metre bliže sosedovi ograji, ker je zdaj tam prostor.
Pozdravljeni
Namen imam posejati letos
Dikaja
Gold Nugget
Čokec
Flashen tomato
Strawberry orange
Principe Bergese
Dalmatinc
Češnjevec
Ana (to je paradižnik od pokojne Ane in je visok 1m, plodovi me pa spominjajo na Jabučarja)
in še 3 imenovane po moje
To je 12 različnih . Nekaj jih bo po eno sadiko, ostali pa po dve sadiki.
Če bo lepo obrodil, ga bo dovolj za jest , sušit in za v kozarce.
Lani sem imela 14 sort . V lanskem seznamu imam kar nekaj prečrtanih, pa ne da bi ne bili dobri. Letos jih bo 12. Pa sigurno bo še kakšen prišel h cu.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Namen imam posejati letos
Dikaja
Gold Nugget
Čokec
Flashen tomato
Strawberry orange
Principe Bergese
Dalmatinc
Češnjevec
Ana (to je paradižnik od pokojne Ane in je visok 1m, plodovi me pa spominjajo na Jabučarja)
in še 3 imenovane po moje
To je 12 različnih . Nekaj jih bo po eno sadiko, ostali pa po dve sadiki.
Če bo lepo obrodil, ga bo dovolj za jest , sušit in za v kozarce.
Lani sem imela 14 sort . V lanskem seznamu imam kar nekaj prečrtanih, pa ne da bi ne bili dobri. Letos jih bo 12. Pa sigurno bo še kakšen prišel h cu.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Moj izbor sort je zadnja leta kaj skromen:
Whippersnaper, brez tega ne gre
Datljev - je lani kar dobro reševal sezono
Pelati San Marzano in Romeo
Solatni Big Beef in Delicious
Glavno mi je, da imam pridelek za sprotno zobanje, za solato in mezge. In to sorte, katerih lastnosti že dobro poznam.
Plamenka: lahko daš tudi temno zastirko, ki ne bo odbijala toplote. Meni se je dobro obnesel kompost po nasvetu zuf-a, le da ga hitro zmanjka. Preizkusila sem tudi palmino zemljo. Relativno dobro se je obnesla tista od vrtnarčka, še posebej, če bi imela položene zalivalne cevi. Ona od Homeogarden me je pa popolnoma razočarala. Ko se je presušila, ni bila sposobna vpiti niti kapljice vode, vse je steklo stran.
Na vsak način pa bom pod zastirko, če to ne bo ravno kompost, potresla nekaj dodatnih briketov gnojila.
Whippersnaper, brez tega ne gre
Datljev - je lani kar dobro reševal sezono
Pelati San Marzano in Romeo
Solatni Big Beef in Delicious
Glavno mi je, da imam pridelek za sprotno zobanje, za solato in mezge. In to sorte, katerih lastnosti že dobro poznam.
Plamenka: lahko daš tudi temno zastirko, ki ne bo odbijala toplote. Meni se je dobro obnesel kompost po nasvetu zuf-a, le da ga hitro zmanjka. Preizkusila sem tudi palmino zemljo. Relativno dobro se je obnesla tista od vrtnarčka, še posebej, če bi imela položene zalivalne cevi. Ona od Homeogarden me je pa popolnoma razočarala. Ko se je presušila, ni bila sposobna vpiti niti kapljice vode, vse je steklo stran.
Na vsak način pa bom pod zastirko, če to ne bo ravno kompost, potresla nekaj dodatnih briketov gnojila.
Ta teden imam rezerviran za udarniško delo - sortiranje vreč papirja, ki so bile na hitro pobrane iz stanovanja, ko smo ga prepustili študentom.
Najde se tudi kaj dobrega: zbirateljski bankovci in pa pozabljena pošiljka semen paradajzkov. od katerih so nekateri taki (zame) eksoti, da kar debelo gledam, kako in kdaj sem to naročil:
Idyll
Muchamiel
Reisetomato Voyage (sicer bi si človek mislil, da je mišljeno Riese- , ampak Voyage gre skupaj z Reise-)
Tlacolula pink
Liguria
Ponderosa pink
Omar's Lebanese
Najde se tudi kaj dobrega: zbirateljski bankovci in pa pozabljena pošiljka semen paradajzkov. od katerih so nekateri taki (zame) eksoti, da kar debelo gledam, kako in kdaj sem to naročil:
Idyll
Muchamiel
Reisetomato Voyage (sicer bi si človek mislil, da je mišljeno Riese- , ampak Voyage gre skupaj z Reise-)
Tlacolula pink
Liguria
Ponderosa pink
Omar's Lebanese
Živa, pri sušenju je odvisno za kaj ga boš rabila. Jaz ga vložim v oljčno olje in uporabljam kot dodatek sendvičem. zato mi je za sušenje super Piccadilly, ker je večji od češnjevcev in tako kot posušen predstavlja dovolj velik kos, ki je tudi mesnat (sušim polovičke)
Če pa ga boš imela za mletje, potem pa izberi tistega, ki ti je po okusu nabolj všeč in ga nareži na tenke rezine in dobro posuši. No, tako bi naredila jaz. Nisem pa še poskusila. Sitno pri rezinah je to, da med pripravo izgubiš veliko soka.
Če dobro pomislim, pa suhega paradižnika ni potrebno mleti v prah, da bi ga potem uporabil za kuhanje. Lahko kar celega dodaš med kuhanjem, lahko ga prej narežeš na manjše kose...
Jaz sem enkrat posušila na tanke rezine narezane velike mesnate paradižnike, jih res dobro posušila in shranila kar v kozarcu za vlaganje. Odlično so se ohranili._________________naredimo svet lepši
Če pa ga boš imela za mletje, potem pa izberi tistega, ki ti je po okusu nabolj všeč in ga nareži na tenke rezine in dobro posuši. No, tako bi naredila jaz. Nisem pa še poskusila. Sitno pri rezinah je to, da med pripravo izgubiš veliko soka.
Če dobro pomislim, pa suhega paradižnika ni potrebno mleti v prah, da bi ga potem uporabil za kuhanje. Lahko kar celega dodaš med kuhanjem, lahko ga prej narežeš na manjše kose...
Jaz sem enkrat posušila na tanke rezine narezane velike mesnate paradižnike, jih res dobro posušila in shranila kar v kozarcu za vlaganje. Odlično so se ohranili._________________naredimo svet lepši
Crtj, je Reisetomato, to je tak, ki so ga s seboj nosili na romanjih, ker lahko delčke trgaš od ploda, obstaja rdeč in rumen.
https://culinaris-saatgut.de/sortiment/gemuese/tomaten/reisetomate/
Mimogrede, super FB stran je The Sibincic Family, filipinsko-bosanski par, ki živi v okolici Prijedora in ima NORO število sort marsičesa, lubenic, paradižnika, okre, melon,......tudi nekih starih sort. In spomladi bodo imeli semena za naročanje, prodajo,......
https://culinaris-saatgut.de/sortiment/gemuese/tomaten/reisetomate/
Mimogrede, super FB stran je The Sibincic Family, filipinsko-bosanski par, ki živi v okolici Prijedora in ima NORO število sort marsičesa, lubenic, paradižnika, okre, melon,......tudi nekih starih sort. In spomladi bodo imeli semena za naročanje, prodajo,......