Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jablana - Malus domestica
-
Aye-Aye je napisal/a: |
lovor, to je stebričasta rdeče-mesnata sorta Pomfital, raste bolj počasi ima slaba tla |
Zelo podobni cvetovi moji Redlove Circe, ki je ena prvih rdečemesnatih. Na spletu sem ugotovil, da je tudi prerez plodu skoraj identičen in da so rdečemesnata jabolka vsaj na nemškem področju očitno v trendu.
Letos smo v avgustu obrali prve Circe ( je zgodnja). Prijetno kislo-sladka, zdravo čvrsto zmerno sočno meso, kakšnega izrazitega vonja in arome zaenkrat ni...
nejevernež je napisal/a: |
A je res, da se pri stebričastemu sadju tip rasti ohrani s ceoljenjem? Ter da je od podlage osvisna samo končna višina drevesa? |
nejevernež, tule je nekaj že pisano na forumu tema stebričasto sadje in pa Jablanove sorte stebričaste rasti . Morda najdeš odgovor.
lovor je napisal/a: |
Zelo podobni cvetovi moji Redlove Circe, ki je ena prvih rdečemesnatih. Na spletu sem ugotovil, da je tudi prerez plodu skoraj identičen in da so rdečemesnata jabolka vsaj na nemškem področju očitno v trendu |
Nikakor Redlove Circe, ni ena od prvih rdečemesnatih. Le ena prvih najbolj propagiranih, čisti marketing. Pa še sadike so drage. Stare sorte so:
morda malo manj rdeče a vseeno
- Rdeči jesenski kalvil
- Purpurroter Cousinot
- Roter Taffetapfel
- Pink Pearl
Ruske sorte
- Roter Mond (Mitschurin, 1900) Prva res rdeča sorta
- Komsomolez (Mitschurin, 1917)
- Belfer Red
- Belfer Record
- Red Standard
- Bellefleur Krasnyi
Novejše sorte:
Baya Marisa, Weigrouge, Red Merylinn, bioaktivapfel vitalstar, Pomfital...in seveda te od Lubere, pa Lichtenhainer Vampirapfel hudo kakšno ime ima. Nekje imam še seznam vseh rdečemesnatih evropskih sort, bom dodala ko najdem.
Pa nekaj Ameriških sort