Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

Odgovori
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Zdravo, mislim da je najbolje da cvetove potrgaš. Ti jemljejo drevesu energijo, jabolk pa iz tega tako ali tako ne bo.
lovor

Odgovor Napisal/-a lovor »

Aye-Aye je napisal/a:
Hmm, ob poletni suši mi je jablana odvrgla skoraj vse liste, no zdaj pa misli da je pomlad Confused Jo pustim ali kaj naredit? Rolling Eyes

Hm, barva cvetov. Shocked A je to mogoče kaka Redlove sorta? Okrasna jablana?
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

lovor, to je stebričasta rdeče-mesnata sorta Pomfital, raste bolj počasi ima slaba tla.

dafo, hvala, malo bom še pustila saj je lepa Very Happy
nejevernež

Odgovor Napisal/-a nejevernež »

A je res, da se pri stebričastemu sadju tip rasti ohrani s ceoljenjem? Ter da je od podlage osvisna samo končna višina drevesa?_________________Lep pozdrav, nejevernež ;)
lovor

Aye-Aye je napisal/a:
lovor, to je stebričasta rdeče-mesnata sorta Pomfital, raste bolj počasi ima slaba tla Very Happy

Zelo podobni cvetovi moji Redlove Circe, ki je ena prvih rdečemesnatih. Na spletu sem ugotovil, da je tudi prerez plodu skoraj identičen in da so rdečemesnata jabolka vsaj na nemškem področju očitno v trendu.

Letos smo v avgustu obrali prve Circe ( je zgodnja). Prijetno kislo-sladka, zdravo čvrsto zmerno sočno meso, kakšnega izrazitega vonja in arome zaenkrat ni...
Aye-Aye

nejevernež je napisal/a:
A je res, da se pri stebričastemu sadju tip rasti ohrani s ceoljenjem? Ter da je od podlage osvisna samo končna višina drevesa?

nejevernež, tule je nekaj že pisano na forumu tema stebričasto sadje in pa Jablanove sorte stebričaste rasti . Morda najdeš odgovor.
Aye-Aye

lovor je napisal/a:
Zelo podobni cvetovi moji Redlove Circe, ki je ena prvih rdečemesnatih. Na spletu sem ugotovil, da je tudi prerez plodu skoraj identičen in da so rdečemesnata jabolka vsaj na nemškem področju očitno v trendu

Nikakor Redlove Circe, ni ena od prvih rdečemesnatih. Le ena prvih najbolj propagiranih, čisti marketing. Evil or Very Mad Pa še sadike so drage. Stare sorte so:

morda malo manj rdeče a vseeno
- Rdeči jesenski kalvil
- Purpurroter Cousinot
- Roter Taffetapfel
- Pink Pearl

Ruske sorte
- Roter Mond (Mitschurin, 1900) Prva res rdeča sorta
- Komsomolez (Mitschurin, 1917)
- Belfer Red
- Belfer Record
- Red Standard
- Bellefleur Krasnyi

Novejše sorte:
Baya Marisa, Weigrouge, Red Merylinn, bioaktivapfel vitalstar, Pomfital...in seveda te od Lubere, pa Lichtenhainer Vampirapfel Laughing hudo kakšno ime ima. Nekje imam še seznam vseh rdečemesnatih evropskih sort, bom dodala ko najdem. Smile

Pa nekaj Ameriških sort
lovor

Joj, kako sem nerazgledan, lahko bi si mislil, da se 1917 v nekdanji Rusiji niso kar tako sprijaznili s skoraj belo barvo mesa pri sadju in da so tudi iz jabolk delali Komsomolce. Laughing
Aye-Aye

Laughing
klemenv

Odgovor Napisal/-a klemenv »

Aye-Aye je napisal/a:
Laughing

Kakšen pa je okus Pomfital in RedLove Circle jabolk?
Odgovori