Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jogurt s pomočjo čilijevih pecljev

brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Obujam tole zaprašeno temo....Sicer samo pripravljanje navadnega jogurta.

V preteklih dneh sem naredila prvi dve seriji domačega jogurta. Uporabila sem polnomastno mleko iz mlekomata.
V prvem poizkusu sem uporabila samo 2dcl mleka. Melko sem prevrela, ohladila do mlačnosti. V manjši kozarec za vlaganje sem dala dobro žlico polnomastnega navadnega jogurta, prelila z mlekom, dodala sem tudi smetano, vse dobro premešala z lesenimi vilicami in postavila v pečico ogreto na 50st. Pečico sem takoj ugasnila.
V pečici imam debelo glineno ploščo, na kateri pečemo kruh. Ta plošča dobro zadržuje toploto. Nanjo sem postavila kozarček in toplomer, ki je namenjen kontroli temperature v jedeh med peko.
Ko je temperatura padla na 38st, sem vključila lučko v pečici. Temperatura potem ni več padala.

Po šestih urah je bil jogurt narejen. Bil je trd, s smetano na vrhu. Po izgledu je spomijnal na kislo mleko, ki ga dobiš na kakšni planšarski planini.
Okus je bil bolj blag, ne tako kisel, kot pri kupljenem jogurtu in omamno kremast. Skratka, čista desetka.
Lonček sem potem zaprla in shranila v hladilnik.

Pri drugi pripravi, pa sem smetano s površine zavretega mleka odstranila. Jogurt je še vedno odličnega okusa, a ne tako kremast. Tako je padla soglasna odločitev, da v bodoče izedujemo jogurt s smetano vred.
Izdelovala pa bom tedensko zalogo /razporejeno v posamezne kozarčke), po peki kruha...

Za vse napisano je v veliki meri zaslužna Muha, ki me je na zadnji klepetalnici bogato založila z lastnimi izkušnjami in tako dala zadnji kanček poguma, ki mi je manjkal.


Pred leti sem, namreč že enkrat poizkusila narediti jogurt, a sem ga delala tako kot kislo mleko, le da sem v mleko zamešala kupljen jogurt. Nastala je sicer kompaktna stvar, ki pa je bila grenkega okusa, z veliko "sirotke" na vrhu..._________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 15 Jan 2024 13:38; skupaj popravljeno 1 krat
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ha, Muha, vidim, da, medtem, ko sem jaz pisala, si ti že delila svoje znanje in izkušnje. Very Happy_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Za takrat, ko pečica ne dela pa ena bolj "ad hoc" varianta. Le malo dlje bo treba čakati na jogurt

Domač jogurt po moje - brez aparatov in dodatne porabe energije:

sestavine:
-1,5 do 2 litra domačega senenega mleka kmetije Malenšek (to imam pri roki, sicer je dobro vsako surovo mleko)
-1 - 2 kozarčka jogurta (uporabljam Actimel ali Activio, ker naj bi bilo notri nekaj več za prebavo koristnih bakterij) Lahko pa je katerikoli jogurt, tudi doma narejen.

Količine ni treba, da so ravno točne, sčasoma vidiš, kaj se najbolje obnese glede časa in okusa. Naši imajo radi rahlo sladkast okus, ki ga da Actimel, če želimo bolj kislega, uporabimo navadni jogurt.

-počakam da se mleko po kuhanju ohladi toliko, da je na otip med toplim in mlačnim - tam okoli 35 °C.
- v že pripravljene kozarčke od vlaganja s širokim grlom, mislim, da so cca 3 dl, najprej razporedim jogurt
- dolijem mleko do vrha
- zaprem s pokrovčki
- zložim v kartonsko škatlo z dvojinimi stenami in dvojnim pokrovom (je prišla v hišo z nakupom nekega strojčka). Enako dobro bi verjetno služila hladilna torba. Pred tem sem imela navadno škatlo, ki sem ji dno, stene in pokrov dodatno obložila s časopisnim papirjem.
- škatlo dam na hladilnik

Naslednje jutro je jogurt ravno pravi. (nastavim ga zjutraj, se pravi, da rabi slabih 24 ur)

To velja za zimski čas, ko imamo v stanovanju temperaturo med 20 in 21 °C . Poleti je pa treba ali mleko bolj ohladiti, ali pa vmes preveriti, če se je že dovolj zgostilo in ga takoj pospraviti v hladilnik, drugače izstopi sirotka na vrh in se pričnejo delati mehurji.

Saj ne, da bi tako zelo gledala na porabo elektrike, a mi je izziv, če kaj uspem narediti brez nje. Very Happy
Nazadnje urejal/a muha 16 Jan 2024 12:48; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr je napisal/a:
Ha, Muha, vidim, da, medtem, ko sem jaz pisala, si ti že delila svoje znanje in izkušnje. Very Happy


Načina se dovolj razlikujeta, da bosta primerna izbira. Very Happy
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4532
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

muha je napisal/a:
Saj ne, da bi tako zelo gledala na porabo elektrike, a mi je izziv, če kaj uspem narediti brez nje. Very Happy


Bravo! Tule se najdem. In ko prideš do svojega jogurta, niti Activie ali Actimela ni več treba kupovati, super.
Odgovori