Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ptičje krmilnice

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

To! In kar video! poklon

A si videla, kako prav jim pridejo vejice okrog krmilnice? Za vmesni pristanek. Pri nas je v vejevju oreha in bližnjih lesk gost živžav, kot pred čebeljnjakom.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Pravkar sem prebrala recept za pogačice, kjer se namesto loja uporabi želatina v prahu kot vezivo. Za pol litra semen 2 zavitka želatine. To bi bila lahko rešitev za vse, ki težko pridejo -mo do loja.

Ampak nekako mi ne sede. Ne vem, ali ima želatina tudi hranilno vrednost. Če je samo vezivo, je brez veze, raje dam semena v krmilnico.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Muha po moje bolj vezivo.

Lani smo uporabljali kokosovo maslo,vendar je razpadalo.

Za drugo sezono,lahko jaz moža angažiram in nam gospod mesar pripravi salo.
Vendar je to potem treba še isti dan prevzeti,ker mu pripeljejo v službo in tam ima bolj malo možnosti skladiščenja._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Želatina je rahlo spremenjen kolagen, torej beljakovina. Te pa so seveda pticam pomembno hranilo. Bi bilo za poskusiti.
Je pa res, da so maščobe pticam tudi potrebne, a saj so tudi v semenih.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Ne vidim ga prav pogosto, a včasih se pojavi. Včasih ga tudi vidim, ko pije vodo iz bazenčka, ki je na tleh. To je samček, ker je bolj izrazito obarvan. Letos pa ni liščkov. Pa vrabci so napadli krmilnico, pa čeprav večina se še vedno hrani na tleh.

Muha, nekaj mi prosim povej .... ti, ki imaš tako krmilnico kot jaz, kaj ko si zožala luknje kjer padajo semena ven, kaj pol je bilo manj vrabcev na krmilnici ali ne?

Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ne, da je vrabcev in drugih po obnašanju podobnih ptičkov na krmilnici manj, le lepše se morajo obnašati. Ker ne morejo čisto ves čas stražiti odprtin, pridejo na svoj račun tudi siničke. In krmilnica ostane dolgo časa polna. Prej, pri večjih odprtinah, so jo izpraznili v pol ure.

Na tleh se pa očitno vseeno še kaj najde, ker množica ptičkov preiskuje tudi tla. Domnevam, da večjim požrešnežem, ki se parkirajo na krmilnici, spotoma marsik drobec pade iz kljuna.

Vrabcev pri nas ni veliko, jih pa uspešno nadomeščajo čižki in liščki pa tudi dleskov je zadnje dni čedalje več.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Pri meni gredo semena v šusu, ko jih nasipam. Veliko pri temu prispevajo vrabci, da se hitro sprazne krmilnica in imam občutek, da dleski in zelenčki precej površno zobajo semena in jih zmečejo na tla. Tole z vezalko bi probala tudi jaz. Vezalko si dala iz notranje strani?
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ne z notranje strani, to bi bila kar umetnost. Od zunaj, dvakrat naokoli in fajn ovila konce med seboj, ker jih drugače razrahljajo. Dobro je, če je vezalka rahlo elastična.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pri meni so pa dleski zadnja leta sila redki. To zimo še nisem videla nobenega. Je pa letos presenetljivo veliko čižkov. Liščki so pa množični pojav že od lani.
Jaz natresem zrnje v krmilnici, pa tudi malo pod krmilnici na tla. Tako se "promet" razporedi. Pa tudi ptički, ki so bolj navajeni hrano iskati po tleh (taščice, na primer) pridejo na svoj račun.

Zadnje dni je poraba kar stalna - eno ponenje na dan zadošča. Za rezervo pa imajo na več nestih obešeno lojne pogače, a te pri "moji perajdi" pridejo na vrsto šele spomladi. Zakaj, ne vem Confused_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Lojna pogača oziroma lojna krogla pri meni nekako ni prva ptičja izbira. Obešena je v bližini krmilnice na veji vrbe. Našli so jo kmalu, večji obisk pa sem opazila le v najhujšem mrazu. Sicer jo obišče le sem in tja kak ptiček, tako da se le počasi manjša._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori