Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hranjenje divjih ptičev z roke

Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Tle pri nas imajo ljudje do tega posmehljiv odnos in se jim zdi to brezvezno in neumno. Recimo poleti, ko je vroče in sva z dragim na terasi do poznih večernih ur, nas pogosto obletavajo netopirji. Pa sva se začela pogovarjati, da bi lahko probala postaviti eno netopirnico, pa, da vidimo, če jo bodo te posebne ptice naselile. Na koncu je nismo postavili, a če bi jo, pol bi se nam smejalo celo naselje kot češ, da smo zmešani. Čeprav želja je še vedno prisotna, da bi jo vendar enkrat probali postaviti. Tudi, ko smo postavili napajalnik za ptice je folk samo debelo gledal in se smejal. Najbrž v osrednji Slo imate malce drugačen odnos in mnenje o teh stvareh. Tale moj sosed ima ograjen svoj delček gozda in to pa zato, da mu ne naredijo škode divje svinje. Tle pri nas jih je zelo veliko in pridejo do hiš. On nima živali in jih ne mara. Če bi jaz rekla sosedu, da bi rada postavila gnezdilnice, krmilnice itn na njegovem delu gozda, pa po mojem bi se mi smejal v faco. In ne vem, če bi mi dovolil, ker pri vhodu ima postavljeno tablo, kjer piše, da je privat. Tisto je njegovo in tam hodi samo on. In iskreno nimam ne vem kakšne želje, da bi hodila tam k njemu, ker tole ima on čist poleg hiše. Je pa pri nas precej duplarjev in pojma nimam kje gnezdijo, ker drevesa so tukaj bolj boga. Fajn bi bilo, če bi se postavilo nekaj gnezdilnic za njih.
Life is like a game ... play it ...

Slika
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Si mislim, da je za zadovoljstvo v življenju bistveno odmislit, kaj si o tebi mislijo drugi.
Seveda ob upoštevanju, da jim kakorkoli ne škodiš...
>> Just do it ;-)
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Po eni strani bi si živali v naravi morale znati najti bivališče, hrano in vodo in je človeško vtikovanje v ta proces kot vsako drugo naše bolj ali manj želeno početje v naravi. Vsaka naša aktivnost ima tudi stranski učinek na naravno ravnotežje. Forsiramo tisto, kar mislimo, da je prav. Kaj pa je v naravi dolgoročno najbolj prav, pa težko vemo.
Gozdna parcela se sme ograditi samo pod določenimi pogoji. Dvomim, da jih sosed izpolnjuje. Ampak seveda se ne gre glede tega bosti s sosedom.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kadar smo mi povzročili, da nimajo, npr. mest za gnezdenje, je že prav, da jih nadomestimo. In še je takih primerov.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

GrGr je napisal/a:
Si mislim, da je za zadovoljstvo v življenju bistveno odmislit, kaj si o tebi mislijo drugi.
Seveda ob upoštevanju, da jim kakorkoli ne škodiš...
>> Just do it ;-)

Pa, saj vem, da je problem v meni. Želja, da bi postavili vsaj eno netopirnico je velika.
Life is like a game ... play it ...

Slika
GrGr

Pa jo postavi, preprosto je:
https://www.sdpvn-drustvo.si/nasveti/izdelava-netopirnice/
Nikakor v gozdu, pri sebi, pod napuščem ipd.
GrGr

PS
Netopirji res ne rabijo pomoči pri bivališčih. Ljudje smo jim z našimi vsaj to močno olajšali, saj jih podstrešja vabijo na polno.
Ko se poleti zvečer uležem na topel asfalt in opazujem mojstrovine netopirjev, mi je povsem vseeno, od kod so ;-)
Odgovori