Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Korenje - Daucus carota L.
To vam bo najbrž zvenelo rahlo čudno, jaz sejem korenje Amsterdam, sejem ga po malo, trikrat na leto. Po dveh mesecih ga začnem uporabljati, sprva so še drobni, tudi ne doseže posebne debeline, je pa izredno okusen in nikoli nima trdega stržena. Tretjo rundo sejem konec poletja v pokrito hladno gredo, tega rabim zgodaj spomladi.
Meni je pa letos korenje kar v redu uspelo. Eno rundo sem posušila za začimbo, drugo sem dala v kis in olje, eno sem naredila v slanici, vendar me skrbi, ker mi v slanici še nikdar ni prav dolgo obstalo. Sem ga 2x pasterizirala. Kako pa ostali vlagate v slanico? Pa zasipnica mi še vedno ni čisto jasna. A to naredite zunaj ali na vrtu luknjo ali v kleti daste v škatlo?
Evo, moj letošnji:
Evo, moj letošnji:
brbr je napisal/a: |
Irenca, saj ni treba. Ne bi rada, da si "trgate od ust". Sva se menili tudi z Vodenko in mi je medtem javila, da ga ima nekaj odveč. Nekaj pa bom imela tudi domačega. Tako mislim, da bomo pretolkli zimo |
Saj od ust si ga ne bomo trgali, brez skrbi
Saj nisem tako mislila. Pač mislila sem tako, da ga namensko ne bomo ponujali okrog, kar ponavadi naredimo z velikimi viški. Ampak vseeno ga je toliko, da ga bo zadosti za vse moje ideje, tudi če ga nekaj vama prinesem
Če ga ne bi bilo dovolj, ga ne bi obljubila
lana je napisal/a: |
... eno sem naredila v slanici, vendar me skrbi, ker mi v slanici še nikdar ni prav dolgo obstalo. Sem ga 2x pasterizirala. |
Ojej, Lana, tole tvoje pisanje me skrbi. Jaz letos prvič vlagam v slanico. Poskušam namreč vse možne načine shranjevanja poleg zamrzovanja, ker je v skrinji ves čas prostorska stiska
Seveda sem najprej za pokušino vložila samo dva kozarčka, da smo preverili, če nam je všeč po okusu. Ja, všečno Sinoči pa sem jih vložila kar dvajset glažkov. Upam, da ne bo šlo vse k hudiču
Ja, Brbr, nisem ti odgovorila glede slanice. Malo sem googlala in sem našla idejo, da korenje zrežem in ga skuham v slani vodi (malo bolj slana kot navadno) ter to potem vložim v kozarce. Zaprte kozarce sem še malo prevrela v velikem piskru v vodi. Upam, da bo držalo, sicer bomo za drugo leto za korenje kupili novo skrinjo
Irenca je napisal/a: | ||||
Saj od ust si ga ne bomo trgali, brez skrbi Saj nisem tako mislila. Pač mislila sem tako, da ga namensko ne bomo ponujali okrog, kar ponavadi naredimo z velikimi viški. Ampak vseeno ga je toliko, da ga bo zadosti za vse moje ideje, tudi če ga nekaj vama prinesem Če ga ne bi bilo dovolj, ga ne bi obljubila
Ojej, Lana, tole tvoje pisanje me skrbi. Jaz letos prvič vlagam v slanico. Poskušam namreč vse možne načine shranjevanja poleg zamrzovanja, ker je v skrinji ves čas prostorska stiska Seveda sem najprej za pokušino vložila samo dva kozarčka, da smo preverili, če nam je všeč po okusu. Ja, všečno Sinoči pa sem jih vložila kar dvajset glažkov. Upam, da ne bo šlo vse k hudiču Ja, Brbr, nisem ti odgovorila glede slanice. Malo sem googlala in sem našla idejo, da korenje zrežem in ga skuham v slani vodi (malo bolj slana kot navadno) ter to potem vložim v kozarce. Zaprte kozarce sem še malo prevrela v velikem piskru v vodi. Upam, da bo držalo, sicer bomo za drugo leto za korenje kupili novo skrinjo |
Jaz sem isto naredila. Na manjše palčke sem ga narezala, solila, prevrela, vložila. Potem sem pa še 2x prevrela oz. kar v pečici sem jih pasterizirala v kozarčkih. To lahko tudi ti narediš. Ker kadar sem jaz 1x dodatno pasterizirala, se je pokvarilo v roku enega meseca ali dveh. Poskusi jutri dat v pečico še za eno uro ali eno uro in pol, bo bolj zihr.
V skrinji korenje ni tako dobro. Edino če ga že pretenstaš s čebulo ali čim drugim. Samo korenje, surovo, ne ohrani okusa niti strukture. Edino za v govejo juho je ok.
Irenca je napisal/a: |
Bom kar danes dala v pečico, ko ravno kruh pečem in bo že pečica ogreta A res moram pustiti tako dolgo notri? Na 150 stopinj za kake pol ure ne bi bilo dovolj? Ker sem ga že v osnovi malo preveč skuhala in tole pasteriziranje ga samo še bolj kuha. Bom še korenčkovo mezgo naredila na koncu |
Ne vem, lej, narediti moraš po svoje. Če si dala dovolj soli, ti bo obstalo tako ali tako, če je soli manj in je korenček normalno mnogo slan, je veliko bolje še enkrat pasterizirat. Mene je izučilo, ko se mi je 3 leta zapored pokvaril. Sem vse proč vrgla in skoraj jokala poleg.