Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2024

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Hvala!
Mfranc, si ti že sejal?
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Jaz sem sejal, pa ni nič ven prišlo... sicer na hladnem na stopnišču (ca 15°C) pod oknom...
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Plamenka, nič še nisem sejal. Počasi se bom lotitil paprik, čilijev in jajčevcev .... Rolling Eyes_________________mfranc
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Sama še ne mislim na pomlad, še vedno čakam zimo, zato bolj pozni komentarji Wink .

Jaz imam paradižnike samo v loncih in cvetličnih koritih, dolgih 80 cm. V loncih nizke (dwarf) sorte (pod pvc streho), v koritih na fasadi (da topla stena oddaja toploto, ko gre sonce zelo zgodaj za hrib) pa češnjevce. V cvetličnih koritih imam po dve sadiki češnjevcev, v večjih loncih pa včasih celo tri, a je prevelika gužva, ker imajo dwarfi precej velike in močne liste in stebla. Nikoli nimam Ca gnilobe.

Na dno dam malo ovčje volne, potem pa mešanico domačega komposta, krtin in Kokovita. Zastrem s slamo, miskantusom ali ovčjo volno.
Nič ne dognojujem. Če mi jih ne pobere plesen kot lani, imam zelo dober pridelek. Ene in druge zalivam 2 do 3 krat na teden, vodi dodajam EM, približno 1%.
Kot zimsko setev jih bom sejala enkrat marca, ker jih presadim šele konec maja.

Visoke grede: Dve imam klasični visoki topli gredi, a veje, listje in vse, kar sem pred leti dala spodaj, še vedno trohni in se zemlja zelo poseda. Sitno, ker imam tam trajnice in zelenjavo, ki je spomladi še dolgo notri. Tako je težko dodajati zemljo.
Najbolj se mi obnesejo grede višine 40 cm, ki so postavljene na zemljo, spodaj je pa mreža proti voluharju. In spodaj nič listja ali vej. Korenine gredo včasih tudi skozi mrežo v zemljo Very Happy . V teh mi vse res krasno uspeva. Jeseni jih samo zastrem s kompostom in nič ne gnojim, poleti pa z malo miskantusa.

Moja glavna kao gomilasta greda, ki že zdavnaj ni več gomilasta Rolling Eyes, ampak vadišče za jogijske poze, je rezervirana samo za zelenjavo, ki je voluhar ne mara - česen, stročji fižol, stročji grah, špinačo in kapusnice. Je ne prekopavam in ne gnojim, jeseni samo malo zrahljam in zastrem s kompostom._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Copatka, ne boš verjela, moji voluharji žrejo tudi česen in visok fižol ter kapusnice._________________Lp, Živa
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Živa, ojoj. Meni česen samo malo prestavijo, ko rijejo okrog njega. Zelje mi je pa od spodaj požrl samo enkrat, ko se je nagnilo do zemlje. Od zgoraj je bilo videti zelo lepo, notri je bilo pa votlo Laughing .
Aja, lani mi je pa res požrl tudi eno kitajsko zelje._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Matic

Odgovor Napisal/-a Matic »

Lep pozdrav po 5.5 letih. Embarassed Very Happy
Lepo je bilo spet prebrati vaše načrte in začetke paradajzove sezone.
Veliko se spremeni v tem času. Do pred 6-7 leti sem ustvarjal ogromen semenski arhiv, v katerem je bilo > 1500 sort paradižnika. Simpl ko pasulj - izbereš kaj bi sejal in to narediš. Potem pa se človek preseli v stanovanje, dela na nepovezanem področju od jutra do večera, vrt je le še na balkonu, semenski arhiv se ne obnavlja in toliko let kasneje le še žalostno ugotavljaš, da kalijo zadnje semenke. Podaril sem na tisoče zip vrečk, semenk pa je še vedno toliko, da jih nekaj let ne bi preštel.
Kakorkoli že. Za letos sem si zadal 10 balkonskih sort in 5 vrtnih (za domače). Pa da vidim, če se kaj prileze z zemlje. Embarassed
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Matic, pozdravljen! Veseli me, da še nisi pozabil na nas. Oglasi se še kaj in kako slikco paradižnikov prilepi, ko boš utegnil. Wink
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Matic, pozdravljen! Balkonski vrtičkar bo prej ali slej spet imel gredice, ne skrbi. Večina nas je že šla skozi ta obdobja. Tudi tvoj Paradižnik.si si predal v prave roke.
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

4 prej kot ponavadi dal v zemljo. Višja sila._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Odgovori