Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krompir - Solanum tuberosum L.

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

crtj je napisal/a:
Koliko razdalje pri kifeljčarju? Hvala!

... jaz ponavadi za en moški čevelj, morda malo manj.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Crtj že jaz sem ti namerava odgovort, potem pa pozabila.
Vedno kadar sem imela kifeljčka, sem ga sadila za čevelj 37 št. in nikakor ne za 43

pa lep pozdrav_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

cinija1 je napisal/a:
Crtj že jaz sem ti namerava odgovort, potem pa pozabila.
Vedno kadar sem imela kifeljčka, sem ga sadila za čevelj 37 št. in nikakor ne za 43

pa lep pozdrav

Tole je bilo pa zelo eksaktno, poleg tega pa, kako veš, da imam 43, kar je sicer res? Laughing
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Laughing

Pri nas smo prišli do spoznanja, da če smo sadili kupljenega semenskega, na ca. 30cm (kar je po JUS-u št. 45) - smo ga sadili pregosto.
Namreč, kvalitetno seme na taki razdalji ne uspe razviti svojega potenciala in ko gre razdalja gomoljev proti 45cm ali več, so bilke večje, pridelka pa nič manj. Krompirjev je več in večji so.
Najlepše se to vidi v praksi - z začetka lepi razmaki in lep krompir, potem pa, ko gredica postane prekratka, in se ga začne saditi pregosto ... (pač, "augenmas").
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mravlja: velja to pri tebi tudi za kifeljčarja, o katerem sprašuje crtj?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz sadim na razdaljo približno 25 cm, morda kak cm več. Kifeljčarja sem pa vedno raje kak cm bolj skupaj. Nad donosom se ne morem pritoževati.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Hvala vsem, v vmesnem času pa se je z nekaj googlanja izkazalo, da to pravzaprav ni tisto, kar si človek ponavadi predstavlja pod krovnim pojmom kifeljčar Smile (pozor "srednja" dozorelost)

https://www.plantdepommedeterre.org/en/variete/franceline-2/
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pa saj "tapravega" kifeljčarja, kot je bil pred 30 leti, sploh ni več.
Sem ga sadil tri sezone, vsakič drugo sorto, to ni več to. Gre samo za krompir malo bolj podolgovatih oblik.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

AB jaz sem pred leti imela pravega. Sestra ga je sadila vsako leto nekaj malega. Sedaj ko nimam njivce že 6 let, sploh nisem v vrt sadila krompirja. Letos sem ga prvič.
Tisti pravi je res bil mali kifeljček, ki je bil res za prve lušte.

lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Pravega kifeljčarja pa v naših koncih res ni že več (10) let.
Odgovori