Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pozeba 2024

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Pred polnočjo -1, proti jutru -3. Se bomo sčasoma specializirali za rdečo zvezdasto reneto, ki se zbudi na vstopu v maj.
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

crtj je napisal/a:
Se bomo sčasoma specializirali za rdečo zvezdasto reneto, ki se zbudi na vstopu v maj.

Bo treba en seznam naredit sadnih vrst po času cvetenja. Ker ne gre več, po vseh modelih pa kaže v bodočnosti ohladitve v marcu in aprilu, torej konstantne pozebe.
matejos

Odgovor Napisal/-a matejos »

Jagodičevje, ostalo bye bye
markor
Kraj: orehova vas

Odgovor Napisal/-a markor »

laksikon je napisal/a:
crtj je napisal/a:
Se bomo sčasoma specializirali za rdečo zvezdasto reneto, ki se zbudi na vstopu v maj.

Bo treba en seznam naredit sadnih vrst po času cvetenja. Ker ne gre več, po vseh modelih pa kaže v bodočnosti ohladitve v marcu in aprilu, torej konstantne pozebe.

Se zelo strinjam in podpiram idejo! Že ko bereš opise posameznih sort so pogosto kar odstopanja (seveda je potrebno upoštevat tudi (mikro) lokacije ipd.)
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Splošno ni nenavadno to, da so v tem času valovi mraza, nenavadno je to, da so valovi toplote, ki večino rastlin prezgodaj prebudijo.

Kar se tiče sadja, poleg jagodičevja, ki je tudi za moje pojme glavni smiselni cilj v kreativnih vremenskih razmerah, pri jablanah vsekakor predlagam rdečo zvezdasto reneto in tudi zimski rambur. Pa gotovo jih je še, s tema dvema imam pač izkušnje.

Aktualne so tudi kutine kot že tako ali tako pozno cvetoče.

Pri družini prunus, torej slive, češnje, višnje, marelice, breskve - tu pa je po moje res težko, ker vse pade znotraj obdobja toplo-zmrznjenega mešanja. Vsaj meni ni znano nič iz te skupine, kar bi cvetelo recimo v drugi polovici aprila in kasneje.

Še vedno sem impresioniran, da so marelice Early orange (early naj bi se nanašalo na plod) zacvetele prej kot sibirske borovnice na isti legi Smile Teoretično naj bi cvet relativno dobro prenašal mraz, vendar "relativno za marelico" ne pomeni kaj veliko.
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Pri marelicah na mojih dveh lokacijah vidim, da je novosadska kak teden poznejša od ogrske. Še zmeraj pa veliko prezgodaj, da bi pozebla le izjemoma.
Češnje so včasih cvetele konec aprila in cvetele še v začetku maja. Sedaj že dolgo let ni bilo situacije, ki bi približno temu ustrezala.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

pri meni je readhaven breskev začela cveteti, sem in tja so cvetovi. Lani ni pomrznila, pa je vse ostalo sadje. Tako sem imela breskve, ostalega nič._________________Lp, Živa
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

Pri starših v dolini je bilo danes zjutraj kratek čas minus 1.5°, breskve vse odprte, ene celo zaključujejo cvetenje, večina češenj odprtih, nekaj sliv,...pri jablanah edino merkur je v fazi cvetnega balona, ostalo je še zadaj. Koliko škode je kaj naredilo na odprtih cvetovih teh -1.5°C?
sončece

Odgovor Napisal/-a sončece »

Pri nam je bilo prejšnji teden -1, breskva in sliva v polnem cvetu, škode nobene_________________Smeh je sončni žarek duše.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Bila mi je priporočena marelica Bergeron, češ da opazno kasneje cveti. Ima kdo prakso z njo? Hvala.
Odgovori