Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Off topic, a paše v to debato: ko sem bil mulc, smo imeli na vrtu neko pol metra visoko(?), trnato&bodečo, zelo zoprno mi rastlino, katere suho cvetje je bilo za barvanje juhe. Kao "nepravi žafran" - pa botanično ni imela zveze z njim. Ve kdo kaj bi ta rastlina bila?
Pa še ena zanimivost, ko smo ravno pri barvi: hči mi je z Madeire prinesla začimbno mešanico za paelo. Jo dodam v navadno rižoto, ta izpade okusna in res lepa, intenzivno rumena. Pogosto jo delam s kurkumo ali curryjem, a nikdar ni take barve. Pa sem pogledal sestavo začimbne mešanice in osupel videl, da je največ rumenega barvila :-o
Tista rastlina je žafranika ali barvilni rumenik, Carthamus tinctorius.
V paeli bi nujno moral biti pravi žafran, katerega nekaj nitk brazd pestiča odda ogromno rumenega barvila.
In, mimogrede, žafran, Crocus sp. in jesenski podlesek, Colchicum autumnale sodita v dve različni družini, si torej nista tako sorodna kot morda izgleda zaradi navidezne podobnosti cvetov. Obstajajo pa tudi žafrani, ki cvetijo jeseni.
Nihče ne ve? Zdaj sem prebrala, da skalna robida ne raste na JZ. Se pravi tel je kiksnu... se mi je, kar zdelo, ker skalne robide še nikoli nisem videla tukaj. Robida vsekakor je, a ne vem katera.