Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cepljenje sadnih dreves

vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Lep pozdrav. Še sem živ. No, letos sem cepil nekaj češenj,pa hrušk ,pa kaki, kostanji,moške cepiče na sejance Gingko Biloba,trte. Asimine pridejo na vrsto naslednji mesec.Predvsem igram na karto kompatibilnosti kostanja. Tudi na ILEX (Črničevje) nisem pozabil. Predvsem Ilex in Gingko v količini 20 kom,katere sem s sorodnikom hotel posaditi na CERJE, smo naleteli na birokratske težave, LJ,Sežana, Občina Miren- Kostanjevica.lp. Vinko
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Mravlja, cepim z drevesa na drevo, zato morajo biti popki še primerno zaprti. Če imaš v hladilniku, lahko cepiš kasneje. Cepil sem češnje, slive, nato hruške in jablane, kostanj, trte, orehe. Asimine bom cepil kasneje, ker se zgodnje cepljenje ne obnese preveč dobro. Nisem cepil samo doma, tudi pri kolegih.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hvala ti. V bistvu smo pa res že skoraj v aprilu...
Gringo

Odgovor Napisal/-a Gringo »

tinko je napisal/a:
Cepil sem češnje, slive, nato hruške in jablane, kostanj, trte, orehe.

Kakšem uspeh imaš pri orehih?
tinko

Gringo! Lani sem prvič cepil oreh, ki je bil kupljen kot cepljen, a ker po desetih letih ni cvetel, sem ga precepil. Vcepil sem 3 cepiče in vsi so rastli do višine 1 meter, nakar sta se 2 posušila. V notranjosti cepa sem našel velikega črva. Tretji cep je zrastel do 3.2 metra. Torej, prijem je bil 100%, kasnejši propad ni bila posledica cepljenja. Letos sem precepil 11 dreves. Rezultat bo viden sredi junija.
misoo83

Odgovor Napisal/-a misoo83 »

Cepljenje češnjeve podlage na preprost način cepljenja.

https://youtu.be/6gh4Wk71cBs
Jože

Odgovor Napisal/-a Jože »

tinko je napisal/a:
Gringo! Lani sem prvič cepil oreh, ki je bil kupljen kot cepljen, a ker po desetih letih ni cvetel, sem ga precepil. Vcepil sem 3 cepiče in vsi so rastli do višine 1 meter, nakar sta se 2 posušila. V notranjosti cepa sem našel velikega črva. Tretji cep je zrastel do 3.2 metra. Torej, prijem je bil 100%, kasnejši propad ni bila posledica cepljenja. Letos sem precepil 11 dreves. Rezultat bo viden sredi junija.

10 let star oreh si precepil ? Bravo. Kakšno tehniko cepljenja pa si uporabil in kateri mesec v letu si cepil ? Predvidevam, da si cepil oreh na prostem.
tinko

Jože! Lani sem cepil doma, letos tudi pri kolegih. Lani 19. 3., letos tudi okoli tega datuma. Včeraj sem precepil 40 let starega. Cepi se tam do 15. 5., odvisno od podnebja. Tehnike ne znam opisati. Ogledal sem si preko 30 videoposnetkov na YouTube, posnemal postopek in je ratalo. Fotk ne znam več nalagati, lahko ti jih pošljem na email ali na sporočila, če mi pošlješ tel. št. na ZS.
Videoposnetki so večino turški, a povedo več, kot 1000 besed. Če te to področje zanima, odtipkaj "Cevizde kalem" ali" MS Tarim cevizde" in si oglej. Res prikazi v nulo.
misoo83

Promena sorte na vec kalemljenoj sadnici (prekalemljavanje vocke).
https://youtu.be/nLsjYUg85kc
misoo83

Video o tome kako se kalemi Japanska jabuka kaki.
https://youtu.be/mwmixur9hio
Odgovori