Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kako izboljšati zbito ilovnato zemljo

Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

jaz se s tem ne obremenjujem, že surovine so neoporečne; kar je ostalo v naših krožnikih in odpadlo listje, trava ipd.

Je kdo iz našega (Cerklje na Gor.) konca, da bi skupaj naročili.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

imate kje blizu gojitelja šampinjonov,ta kompost je 1A
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Oldi, to sem lani jaz naredila, naročila 2 kubika z njihovim prevozom. Nekaj dela smo imeli zjutraj, ker še niso imeli takega povpraševanja in seveda so ugotavljali, s čim pokriti, da na avtocesti vse ostane na kamionu. namestili so polivinil in stare gume nanj. Cena ista, 27 € za kubik. Lahko se pripelješ tudi z avtomobilsko prikolico, le ponjavo mora imeti. naložijo, stehtajo pred nalaganjem in po nalaganju, plačaš, odpelješ. Še najcenejša možnost.

so pa imeli majhen tovornjak, več kot 2,3 kubike ni šlo nanj. Je pa res, da sem naročila 2 kubika.

Ta kompost dam okoli rož, nekaj okoli malin, na njivo še nisem upala, čeprav imajo dobro reklamo in naj bi vročina uničila vse pesticide iz sadja in zelenjave, ki je v organskih odpadkih. Malo ostankov plastičnih vrečk je bilo. Poberem ven. Me je pa vprašal šofer, če imam vrtnarijo, baje vrtnarije kupujejo konkretne količine.

Mi je soseda rekla, da kupi "kurjake" iz Jate. Tudi tja sem vprašala, ampak je kar drago (točno več ne vem, koliko je hobuk) in socialen delovni čas, moraš vzeti dopust. soseda ima XXL pridelke na ta račun. Ampak tega kokošjega gnoja nočem, še kupljene perutnine ne jem, odkar ni več domačih kokoši. to je bil dober okus mesa kur, ki so se prosto pasle! Preveč zdravil, hormonov rasti in ostalih koktajlov dobi perutnina v množični reji, ki to pokaka. Tega na njivi pa ne bom imela. Domačega kokošjega gnoja se pa ne branim Very Happy_________________Lp, Živa
Oldi

Hvala za info.
Danes sem pokril s črno folijo, brezplačno jo dobiš pri živinorejcih, kot odpadek od talnega siliranja. Sicer jo brezplačno oddajajo za recikliranje, samo je mora biti za en tovornjak, da pride ponjo.

Glede kokoši, najmanj zdravil požrejo v baterijski reji, zato če kupujem jajca obvezno baterijska. Pa po moje so bolj srečne v veliki kletki kot da brskajo po svojih iztrebkih. Predvsem so pa bolj zdrave.
Glede komposta in pesticidov, če je surovina ostanek iz naše mize, potem se pa tega res ni za bati. Bio eko friki pretiravajo čez vse. Sam najbolj mirne vesti vržem umetno gnojilo, ker vem da v njem ni kakega kravjega zajedalca, pesticida ... seveda malo, ne da raste kot zmešano.
Oldi

pep je napisal/a:
imate kje blizu gojitelja šampinjonov,ta kompost je 1A

Imaš kake reference za to trditev. Sem eno lokalno eko kmetico hotel nagovoriti, da bi skupaj naročila, pa je vedela vsetanajtaslabš, poln semen ambrozije je bil kronski.
Sem anti eko, da ne bom narobe razumljen.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Gojitelji šampinjonov imajo redne kontrole, lani smo na EKO vrtu nabavili prikolic0 tega komposta z Miklavža vsi zadovoljni, niti ene ambrozije, letos so naročili tudi drugi, za kvaliteto kot laik pa ne vem.
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

Iščem pesek na štajerskem za vrt na vikendu. A ima kdo izkušnje s peskom iz kamnoloma Poljčane? Eni pravijo, da je boljši za vrt iz Zidanega mosta, da ta iz Poljčan ni v redu. Drugi pa pravijo, da nekje iz Lemberga, da naj bi imel boljšo sestavo mineralov.
Videl sem na netu, da prodajajo kalcevito celo v big bagu - 1 tona, malo že problem prevoz, ampak se ta fino mleti apnenec tako veže z zemljo, da ne pridobim kaj veliko na rahlosti zemlje?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

laksikon je napisal/a:
ampak se ta fino mleti apnenec tako veže z zemljo, da ne pridobim kaj veliko na rahlosti zemlje?

Bojim se, da res. Debelejši pesek pa ponikne v globino. Izkušnja z našo cesto mimo hiše. Vsako leto so navozili nanjo par kubikov pa je bila naslednjo pomlad spet njiva. Ob rekonstrukciji ceste se je pokazalo, da je pesek prodrl do metra v globino, ne da bi kaj prispeval k izboljšanju gornjega sloja.

Fotografije:
nasutje ceste: https://s8.mojalbum.com/17410918_18274102_50134151/razno/cesta.jpg
naslednjo pomlad: https://s8.mojalbum.com/17410918_18274102_50134152/razno/cesta.jpg
Odgovori