Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kumarice - vložene

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Kumarice - vložene

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Iz teme o gojenju kumaric za vlaganje

mravlja je napisal/a:
Recept moje moje (no ja, moje prve žene): Cool

1 dcl kisa za vlaganje, 3 dcl vode, 1 žlička soli, 3 žličke sladkorja, 1 šalotka, 1 vejica koprca -- vse za 1 kozarec za vlaganje;
kumarice se da v vrelo mešanico kisa, vode, soli, sladkorja - toliko, da spremenijo zunanjo barvo (ca. pol minute) - nato jih preložiš v kozarec s koprcem in šalotko ter zaliješ z vrelo mešanico, zapreš.

So čvrste in nikoli se ne kvarijo.
Sladkor je konservans, kdor hoče, ga lahko izpusti, ampak potem tako dobre niso več.

GrGr je napisal/a:
Jaz vse vlagam brez kuhanja, tudi male ali narezane kumarice:
- voda:kis = 3:1, malo posolim, zavrem
- kumarice zložim v kozarec (pomit prejšnjo sezono!), zalijem, zaprem, obrnem in pustim en dan >> klet.
Nič se mi še ni pokvarilo nikoli...

živa je napisal/a:
nikoli v nič ne dajem sladkorja, razen v marmelade.
moj recept za kumarice:
v kozarec natlačim kumarice, dodam par poprov, lovorjev list, koperc, koriander, nekaj zrnc gorčice, sol, kisa dam manj, in sicer 1 : 2 (dajem kar jabolčni kis za vse), zalijem kumarice, zaprem. Lahko se kupi tudi mešanico začimb za kumarice, doda se samo žlička soli na velik kozarec.

potem dam vse kozarce v lonec, kjer na dno dam viledo krpo, lahko tudi serviet, zalijem z vodo, da so pokrovčki pod vodo, ko zavre, poberem kozarce ven, nič ne obračam, nič pokrivam. ko so hladni, gredo v klet. Nič se ne pokvari.
Te kumarice so čvrste. Na ta način vlagam tudi papriko.

notranjka je napisal/a:
S temi kumarami in vlaganjem imam jaz vedno težave.
In potem greš na dopust in so težave dvojne.
Iste težave ima sestra in potem tiste velike viške deli vse naokrog. Zato sem lani prvič delala po tem receptu,vmes sem naribala tudi nekaj bučk.

https://stefkinedobrote.si/recepti/vlozena-kumaricna-solata/

Dala pa sem jih v pol litrske kozarce,da si jih mož lahko vzame tudi s seboj v službo,otroci v študentske domove ali pa si kozarček vzamemo s seboj na planinski pohod.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Včeraj sem.pri Cinija1 jedla super kumarice, čisto malo kisle, lepo hrustljave. Ji bom predlagala, da napiše postopek. Za tiste ki ne marajo kislega.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8374
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

A jih je mogoče fermentirala? Meni bi pasale zelo malo kisle. Te s kisom za vlaganje so mi sicer dobre v ustih, v želodcu pa precej manj._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz za vse kisle vložnine uporabljam jaboljčni kis. Še tega redčim z vodo vsaj 1:1 do 1:2.
Nobena zadeva ni nikoli prekisla; z dovoljšnjo količino ustreznih zelišč/začimb je vse dobrega okusa.
Res pa je, da kumaric še nikoli nisem vlagal, niti jih nisem gojil. Bom pa letos poskusil, prvič.

Alkoholni kis se doma uporablja zgolj za čiščenje.
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Vložene kumarice v blagem kisu

1:5 (en del alkoholnega kisa, 5 delov vode)
sladkor
sol
koper
poper
šalotka

Kumarice zložim v kozarce, vmes dam šalotko in koper
Mešanico zavrem in vlijem na kumarice. Potem odlijem nazaj v lonec in zopet zavrem in vlijem na kumarice in to čisto do vrha. Zaprem in obrnem ter pokrijem.
Moram še povedat, da se jaz najbolj zanesem na svoj okus. Če se mi zdi, da je malček prekislo, presladko in preslano, potem bo ravno prav.

Pa še nekaj. Mešanice naredim več in višek dam v steklenico, tako da mi ni potrebno za vsak kozarček ali dva, tri delat to mešanico. Potem jo samo zavrem kolikor jo rabim.

Ja bo še kar nekaj časa preteklo, da bomo vlagale kumarice.

cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

cinija1: hvala. srčki
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Cinija, ali kozarčkeo predhodno ogreješ?
Jaz se ne bi upal vplivati vroče tekočine v hladne kozarčke.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

AB, brez skrbi, nič ne bo šlo narobe, če uporabiš hladne kozarce, saj so tudi kumarice hladne in temperatura kisa takoj pade.
aladin
Prispevkov: 953
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a aladin »

Sam zmeraj (sicer previdno in pripravljen odskočiti v primeru eksplozije) nalivam karkoli vročega v hladne kozarce. Ponavadi počijo tisti, ki so bili že prej načeti. In je daleč najmanjša škoda, če se to zgodi takrat, ko je kuhinja že itak usvinjana, ne pa nekje v shrambi recimo...
Odgovori