Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Gomilasta greda / visoka greda z biomaso / Hügelkultur
Pravilno je, da so čepi obrnjeni proti izolaciji, torej je gladka stran obrnjena navzven. Tako nastane med termoizolacijo in hidroizolacijo zračni sloj za uravnavanje vlage in odvod morebitne vode, ki bi prodrla skozi hidro izolacijo.
Če jo uporabiš pri visokih gredah, pa je še posebno priporočljivo, da so čepi obrnjeni proti lesu, da se ta lahko zrači.
Da pa folijia ne gleda na svetlo in je ne poškoduješ med obdelavo prsti, pa bi bilo potrebno izdelati zaključno obrobo. Mogoče z leseno desko (?)_________________naredimo svet lepši
Če jo uporabiš pri visokih gredah, pa je še posebno priporočljivo, da so čepi obrnjeni proti lesu, da se ta lahko zrači.
Da pa folijia ne gleda na svetlo in je ne poškoduješ med obdelavo prsti, pa bi bilo potrebno izdelati zaključno obrobo. Mogoče z leseno desko (?)_________________naredimo svet lepši
@mfranc; alternativa č. foliji, deskam in preperevanju je krovska pločevina, barvan aluminij debeline 1mm.
Sicer ideja v izvedbi potrebuje malo "špenglerskih" uslug, saj je potrebno zgornje robove ojačati s primernim oblikovanjem po dolžini (krivljenje na nekakšen kvadrat - opisno)
Pločevina je na voljo v širini 100cm, razrez na polovico minus ojačitveno krivljenje zgoraj cca 3-4cm in spodnji "ziken" cca 1-2cm ti na koncu omogoči višino min. 44cm. Za predstavo!
Zadeva bi morala biti trajna v "nedogled".
Jaz sem si takšno zasnovo postavil, pa čeprav je lokacija začasna.
Bomo videli.
Sicer ideja v izvedbi potrebuje malo "špenglerskih" uslug, saj je potrebno zgornje robove ojačati s primernim oblikovanjem po dolžini (krivljenje na nekakšen kvadrat - opisno)
Pločevina je na voljo v širini 100cm, razrez na polovico minus ojačitveno krivljenje zgoraj cca 3-4cm in spodnji "ziken" cca 1-2cm ti na koncu omogoči višino min. 44cm. Za predstavo!
Zadeva bi morala biti trajna v "nedogled".
Jaz sem si takšno zasnovo postavil, pa čeprav je lokacija začasna.
Bomo videli.
Pri uporabi pločevine se stik med lesom in pločevino tudi prepreči s plastjo hidroizolacije. Vsaj pri lesenih strehah je tako, ker prihaja do kondenza pod pločevino, ki potem namaka les. Kaj bi se dogajalo med pločevino in lesom pri topli gredi, pa ne vem . V vsakem primeru bi bilo dobro zagotoviti majhen prezračevalni sloj med lesom in pločevino. Mogoče s tem, da se na leseno steno najprej nabije nekaj vertikalnih lesenih letev in šele nato na njih pričvrsti pločevino._________________naredimo svet lepši
Brbr, s tole folijo je res hec. Gradbinci jo polagajo večinoma pravilno, samograditelji pa so čisto zmedeni, ker navodil za polaganje "kao" :-) skoraj ni najti.
https://www.podsvojostreho.net/forum/showthread.php?tid=7468
Zanimivo je čitati komentarje okrog te folije samograditeljev ....
Ponudniki gotovih visokih gred pa praviloma slikajo grede z nepravilno položeno folijo (ah, saj za nas vrtnarje to ni pomembno )
https://pf.nice-cdn.com/upload/image/product/large/default/68031_46c19aca.512x512.jpg
https://vrtobilja.si/wp-content/uploads/2017/04/20170318_110113-Medium.jpg_________________mfranc
https://www.podsvojostreho.net/forum/showthread.php?tid=7468
Zanimivo je čitati komentarje okrog te folije samograditeljev ....
Ponudniki gotovih visokih gred pa praviloma slikajo grede z nepravilno položeno folijo (ah, saj za nas vrtnarje to ni pomembno )
https://pf.nice-cdn.com/upload/image/product/large/default/68031_46c19aca.512x512.jpg
https://vrtobilja.si/wp-content/uploads/2017/04/20170318_110113-Medium.jpg_________________mfranc
... aha, zgoraj sem imel v mislih brez lesa, zgolj pločevina. Sicer pa drži @brbr, kovina kot dober prevodnik pospešeno omogoča dobro kondenziranje vlage.
Drugače pa razmišljam koliko se les na notranji strani, kljub pravilno položeni č. foliji dejansko osuši. Bi rekel da voda odteče, vlažnost lesa pa ostaja visoka in to je za glive verjetno dovolj.
Drugače pa razmišljam koliko se les na notranji strani, kljub pravilno položeni č. foliji dejansko osuši. Bi rekel da voda odteče, vlažnost lesa pa ostaja visoka in to je za glive verjetno dovolj.
Juglans, s tole preddelovno skico iščem tehnične podatke in delam finančno konstrukcijo ...
https://ibb.co/dpk6qYb
Z rdečim kulijem sem skico dopolnil pri špenglarju, ki ga imam manj kot 50 m stran. Mi je potrdil da se takšno oblikovanje na vrhu da izvesti;
s tem pa je verjetno rešena folija pred UV žarki. In namakanje deske ob dežju, deska ima tudi spodaj tudi distančnike proti vrtnim ploščam.
Mojster mi je malo drag, za tekoči meter je dal ceno 30 € na tekoči meter, pa mi pravzaprav ni jasno, ali je mislil končni izdelek po tekočem metru, približno 25 cm trak ,
ali stane toliko tekoči m2 pločevine iz katere bo naredil štiri metre obrobe .... . Tudi 7.5 € po metru mi je veliko.
Grem še k ključavničarju, dober kilometer stran. Mi je že ponujal usluge s pocinkano pločevino. Pošten mojster stare šole, ki ne rabi Mercedesa razreda E, in vile
To folijo pa bom vsekakor pred nakupom vzel v roke, da v živo otipam njene fizične kvalitete, nisem siguren ali jo sploh rabim._________________mfranc
https://ibb.co/dpk6qYb
Z rdečim kulijem sem skico dopolnil pri špenglarju, ki ga imam manj kot 50 m stran. Mi je potrdil da se takšno oblikovanje na vrhu da izvesti;
s tem pa je verjetno rešena folija pred UV žarki. In namakanje deske ob dežju, deska ima tudi spodaj tudi distančnike proti vrtnim ploščam.
Mojster mi je malo drag, za tekoči meter je dal ceno 30 € na tekoči meter, pa mi pravzaprav ni jasno, ali je mislil končni izdelek po tekočem metru, približno 25 cm trak ,
ali stane toliko tekoči m2 pločevine iz katere bo naredil štiri metre obrobe .... . Tudi 7.5 € po metru mi je veliko.
Grem še k ključavničarju, dober kilometer stran. Mi je že ponujal usluge s pocinkano pločevino. Pošten mojster stare šole, ki ne rabi Mercedesa razreda E, in vile
To folijo pa bom vsekakor pred nakupom vzel v roke, da v živo otipam njene fizične kvalitete, nisem siguren ali jo sploh rabim._________________mfranc
Prvo visoko gredo sem sestavil iz starih, rabljenih hrastovih desk. Po treh letih sem za mamo dokupil še tri iz smreke. Pri vseh je čepkasta folija zdržala do danes, ker sem vse robove dodatno zaprl z trakom pločevine. Vse so bile nove zelo lepe , po osmih oz. petih letih uporabe pa so posebno smrekove potrebne popravila zaradi zvijanja materijala in načetosti od vlage. Računam, da bodo po popravilu in oljenju spet za nekaj let. Kot sem enkrat že pisal, sem kupil tudi precej veliko nizkocenovno pločevinasto visoko gredo kitajskega proizvajalca v avkciji izven sezone. Dodal sem ji štiri količke za dodatno trdnost in po več letih uporabe je na zunaj kot nova, popolnoma služi svojemu namenu,ne potrebuje nobenega vzdrževanja, čepkaste folije...Izgled nove lesene je res lepši, a...
... da ne bom nekaj na pamet.
Ker svojo gredo sem delal iz ostankov/dokupljeno manjkajoče.
Torej.
V bistvu zadošča 0,7 mm debelina, pločevina v kolutu širine 100cm.
Teža materiala: 1m2 (površina AL pločevine) x 2,7 (konst.) x 0,7mm (debelina) = 1,89kg
Cena: 1kg = 6,91€ + DDV
Toliko o ceni materiala fco trgovina (Marex)
Kako je s ceno mojstra pa raje nebi.
Oče ima malo zik mašino in mi je to sam zmodeliral, tako da za ta del nimam kalkulacije.
Bi pa ob zgolj "pločevinski" obliki poldvignjene grede opozoril, da konstrukcija nima posebno velike moči pred silo pritiska - težo materiala, ki ga omejuje.
V mojem primeru je to na zgornji strani, ker je parcela v naklonu - razlika v sili pritiskanja med zunanjo zemljino (ilovica) in notranja zemljina (šota), zato sem moral dodatno namontirati nekakšne ojačitve.
Ali pa če bi bila greda max visoka, ko notranji material razriva pločevinsko gredo navzven, recimo.
Pocinkan material, vprašanje koliko ceneje bi bilo, plus rjavina, ki bo ob stiku z zemljino, vodo in gnojili preveč hitela.
Ker svojo gredo sem delal iz ostankov/dokupljeno manjkajoče.
Torej.
V bistvu zadošča 0,7 mm debelina, pločevina v kolutu širine 100cm.
Teža materiala: 1m2 (površina AL pločevine) x 2,7 (konst.) x 0,7mm (debelina) = 1,89kg
Cena: 1kg = 6,91€ + DDV
Toliko o ceni materiala fco trgovina (Marex)
Kako je s ceno mojstra pa raje nebi.
Oče ima malo zik mašino in mi je to sam zmodeliral, tako da za ta del nimam kalkulacije.
Bi pa ob zgolj "pločevinski" obliki poldvignjene grede opozoril, da konstrukcija nima posebno velike moči pred silo pritiska - težo materiala, ki ga omejuje.
V mojem primeru je to na zgornji strani, ker je parcela v naklonu - razlika v sili pritiskanja med zunanjo zemljino (ilovica) in notranja zemljina (šota), zato sem moral dodatno namontirati nekakšne ojačitve.
Ali pa če bi bila greda max visoka, ko notranji material razriva pločevinsko gredo navzven, recimo.
Pocinkan material, vprašanje koliko ceneje bi bilo, plus rjavina, ki bo ob stiku z zemljino, vodo in gnojili preveč hitela.
Danilo je napisal/a: |
Prvo visoko gredo sem sestavil iz starih, rabljenih hrastovih desk. Po treh letih sem za mamo dokupil še tri iz smreke. Pri vseh je čepkasta folija zdržala do danes, ker sem vse robove dodatno zaprl z trakom pločevine. Vse so bile nove zelo lepe , po osmih oz. petih letih uporabe pa so posebno smrekove potrebne popravila zaradi zvijanja materijala in načetosti od vlage. Računam, da bodo po popravilu in oljenju spet za nekaj let. Kot sem enkrat že pisal, sem kupil tudi precej veliko nizkocenovno pločevinasto visoko gredo kitajskega proizvajalca v avkciji izven sezone. Dodal sem ji štiri količke za dodatno trdnost in po več letih uporabe je na zunaj kot nova, popolnoma služi svojemu namenu,ne potrebuje nobenega vzdrževanja, čepkaste folije...Izgled nove lesene je res lepši, a... |
Imaš mogoče link na plehnato?
juglans. na 320 cm dolžine je greda originalno trikrat vezana znotraj. Kot rečeno, sem dodal še štiri količke kot oporo na zunanji strani in zaenkrat ne kaže, da bi materijal kaj nagibal konstrukcijo.
Linka na ponudnika ne bi dal, ker je od nabave že nekaj časa. Enako ali podobno ponujajo danes Temu, Vidax, Poln kufer, Mimo vrste in še nekateri. Splača se kupovati, ko se ti ne mudi, ujeti kako avkcijo, razprodajo...
Linka na ponudnika ne bi dal, ker je od nabave že nekaj časa. Enako ali podobno ponujajo danes Temu, Vidax, Poln kufer, Mimo vrste in še nekateri. Splača se kupovati, ko se ti ne mudi, ujeti kako avkcijo, razprodajo...