Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Recepti likerjev

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Melona je napisal/a:
Ne najdem podatka, če se amigdalin sprošča v alkohol.


Amygdalin: Toxicity, Anticancer Activity and Analytical Procedures for Its Determination in Plant Seeds

... While amygdalin is easily soluble in methanol and ethanol, it can also be extracted into water containing 0.1% citric acid ...

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8069783/
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4532
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Ma ti si en božji dar, bi rekli nekoč, hvala ti.
laksikon
Prispevkov: 439
Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a laksikon »

Ko sem precedil sirup iz smrekovih vršičkov (eno sem delal z medom, drugo s sladkorjem), sem prelil odcejene vršičke z žganjem. To sem letos prvič naredil, pa bi vprašal, če ima kdo izkušnje, kaj bi še bilo fino zraven dodati?
GrGr
Prispevkov: 612
Pridružen: To Maj 18, 2021 2:00 am
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Nic kaj, oz.sladkaj po zelji.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Laksikon, ne kvari okusa z ničemer.
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4532
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Smrekovi vršički za sirup se že nekaj dni sončijo s sladkorjem, danes pa sva jih nabrala za liker.

Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Hmm, tole so za moje standarde že preveliki. Jaz imam najraje tiste nabite, okrogle, ko so iglice še skupaj. Skoraj rahlo smolnate.
Res pa je, da takšne težko dobiš pod 1000 metri.
Čez 14 dni se moram tudi jaz zbrcati v kakšen hrib.
Najlepše do sedaj sem pred leti dobil na vrhu Ratitovca, konec maja ali pa že v juniju.
Pa kar pomembno je, če prej vsaj nekaj dni ne dežuje. Idealno pa, da en teden sije sonce na polno !

Jaz sem že dodajal kakšno rezino limone med vršičke. Meni odgovarja.
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4532
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Res, tule je precej velikih, a mi je bolj kot velikost pomembno, da so na otip pocasti, smolnati, kot praviš. In tudi petcentimetrski znajo biti ob nabiranju še zbiti in zaprti, se pa takoj razpustijo. Najlepši, majčkeni in kroglasti, so v bolj senčnatih delih.
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Ali je kdo poskusil smrekove vršičke dati skozi ožemalnik na polža? Razmišljam, kako bi s čimmanj sladkorja naredila._________________Lp, Živa
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

živa je napisal/a:
Ali je kdo poskusil smrekove vršičke dati skozi ožemalnik na polža? Razmišljam, kako bi s čimmanj sladkorja naredila.

In kako ga boš hranila, da ne bo zavrel?
Odgovori