Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čebulna muha, česnova muha, porova muha

copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Lpmami in kaj naredi ta čaj?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

He-he, Copatka, ti hočeš od mene še "mehanizem delovanja zdravila", kot rečejo farmacevti. Ga ne poznam. Učinek je bil pa dober: obolele rastline so se malo popravile, novih obolelih ni bilo. Meni se je zdel rabarbarin čaj tako učinkovit, da sem si nekaj listja nasušila za primer, če se muha pojavi precej prej, kot ima rabarbara dovolj listov.
Sem pa kar krepko zalivala, bolj bi rekla tuširala. Pa ne vem, če nisem dodala tudi čisto malo detergenta za posodo za boljši oprijem čaja, saj na čebulnem listu kapljice kar zdrsnejo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
copatka

Lpmami, ne, samo zanima me, če ličinke spustijo dušo Wink . Ker če preživijo, imaš drugo leto muho že v zemlji. Pa menda je oksalna kislina, ki je v tem čaju, zelo strupena za mikroorganizme Rolling Eyes_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Po moje je oksalna kislina še najbolj zaslužna za uspeh.
Z mehanizmom delovanja sem se pa seveda hecala Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 02 Maj 2024 14:32; skupaj popravljeno 1 krat
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Copatka, rabarbarin čaj deluje. Zalivaš po steblu. Važno je, da je del ob stiku z zemljo dobro namoče. Muha odlaga jajčeca pri tleh, tako se ličinke zadržujejo v spodnjem delu rastline. Zgoraj, v listih jih ni. Ličinke propadejo - so kot posušene, prezne.
To sem opazovala pri poru, ker je pri meni česen, tudi, če je bil napaden potem kar dobro naredil. No, tile tvoji izgledajo kar pošteno zdelani. Ampak bi vseeno poskusila z rabarbaro.

Če prideš v torek klepetat, ti lahko dam rabarbarine liste._________________naredimo svet lepši
copatka

Brbr, hvala za vzpodbuden odgovor! V torek bo najbrž bolj težko. Bom probala liste dobiti kje v bližini.

Jah, prav pretresla me je ta muha. In se bojim, da tudi v naslednjih zimah ne bo dosti bolje. Jaz česna ne morem pokriti z loki, bom odvisna le bolj od temperatur spomladi Rolling Eyes . Mogoče sem ga tudi polomila, ker sem v napadu pridnosti napovedala boj plevelu med česnom in sem ga pridno negovala z nihajno motiko. Najbrž ga je zato zavohala muha Rolling Eyes ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Ja, vidiš, mojega česna in čebule, ki rasteta v izdatni družbi divjega rastja, muha (še) ni zavohala. tudi sodobni nabiralci ju ne opazijo (ali pa se jim ne da rabutati med šavjem Laughing )

Če misliš napaden česen populiti, ga pa lepo očisti (ni nobem problem, ke se ličinke lepo vidijo - so črvički mlečno rumene barve, bube pa so rjave barve podolgovate oblike), zdrave dele uporabi v kuhinji, z napadenimi/poškodovanimi pa naredi, kar te je volja._________________naredimo svet lepši
copatka

Mi je šola ta moja letošnja pridnost Laughing

Napadenih česnov nima smisla čistiti, ker so čisto zaostali v rasti in so v bistvu šele samo stebelca. Probala bom s čajem, če ličinke propadejo, ima še čas, da pride malo k sebi.

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Tudi z mlekom lahko poizkusiš. Deluje.
brbr

Copatka, saj sem mislila, da izluščiš zdravi del steblc in jih uporabiš kot maldo čebulo.
Pri nas tako porabimo kar nekaj mladega "pozabljenega" česna. Je prav imeniten._________________naredimo svet lepši
Odgovori