Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čajota - Sechium edule
Čas za sajenje čajot - celih ali samo pešk.
Moje zgodnje sajenje pešk na temperaturi okrog 15 °C je dalo polovičen rezultat. Nekaterim se koreninice sploh niso razvile, pri preostalih se šele sedaj kažejo poganjki. Cele plodove bom sadila samo še v primeru, če se bodo toliko izsušili, da ne bi od njih dobila nič uporabnega za kuho.
Še zanimiva ugotovitev: Vse čajote, ki so bile pozno jeseni pobrane z mehko kožico, so take tudi ostale. Ni jih bilo potrebno lupiti niti po polletnem skladiščenju. Niso niti gnile.
Moje zgodnje sajenje pešk na temperaturi okrog 15 °C je dalo polovičen rezultat. Nekaterim se koreninice sploh niso razvile, pri preostalih se šele sedaj kažejo poganjki. Cele plodove bom sadila samo še v primeru, če se bodo toliko izsušili, da ne bi od njih dobila nič uporabnega za kuho.
Še zanimiva ugotovitev: Vse čajote, ki so bile pozno jeseni pobrane z mehko kožico, so take tudi ostale. Ni jih bilo potrebno lupiti niti po polletnem skladiščenju. Niso niti gnile.
Na tomboli sem bila, na svoje veliko veselje, deležna treh lepih svetlozelenih gladkih čajot (no, kakšna kocina sem in tja). Eno sem z veseljem snedla, drugi dve kažeta poganjek in nastavke korenin. Čeprav sem jih pred leti precej gojila, sedaj nisem več gotova, kako ravnati z njo: kar položim v lonec z vlažno prstjo oziroma toliko v zemljo, da so poganjki zunaj? Zaenkrat sta na toplem, ko bo poganjek daljši pa ... ? Pa tudi tega še ne vem, kje bosta rastli ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Položi jo tako, da bodo imele korenine čimkrajšo pot do prsti. Jaz temu rečem "na nos" ali "na usta". Moje čajote so v plastenaku vse od pričetka prejšnjega toplega obdobja. Nič jih kasneje, ko se je ohladilo blizu ničle, nisem čez noč nosila na toplo, le pokrila sem jih s polivinilno vrečo. So čvrste, zelene in nič pretegnjene.
Verjetno bo morala moja čajotica letos rasti v loncu. Kako velikega potrebuje?
Za oporo jo bom razpeljala na kozolec - nadstrešek za avto. Late so 8 x 10 cm, pravokotne, z medsebojno razdaljo 33 cm. Verjetno moram vmes napeljati vrvi v mrežo, da se bo lahko oprijemala?
Zanima me tudi, koliko osončeno mesto naj ji izberem, da bo zanjo optimalno.
Vesela bom vaših izkušenj in nasvetov._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Za oporo jo bom razpeljala na kozolec - nadstrešek za avto. Late so 8 x 10 cm, pravokotne, z medsebojno razdaljo 33 cm. Verjetno moram vmes napeljati vrvi v mrežo, da se bo lahko oprijemala?
Zanima me tudi, koliko osončeno mesto naj ji izberem, da bo zanjo optimalno.
Vesela bom vaših izkušenj in nasvetov._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
V loncu se bo čajota mučila in slabo rodila. Že podatek, da njene za palec debele korenine lahko prerastejo deset kubičnih metrov zemlje, pove dovolj. Na svojem posestvu ji le nameni sončno mesto, "ta mlad " naj od soseda pripelje karjolo gnoja in samo čudila se boš desetinam metrov poganjkov in sto ali več plodovom vse do zmrzali. Če bo v bližini kako drevo, bo z veseljem splezala nanj. Če jo boš vseeno imela v loncu, pusti rasti samo eno osnovno vejo, sicer pa tri.