Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Recepti likerjev

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

V primerno hudem alkoholu (ali pa v skrinji, če se pogovarjamo bolj o sirupu).
živa
Prispevkov: 2431
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Dejansko o sirupu, če ga pasteriliziram na določeno temperaturo, potem pa stekleničke v vodo, da še tam prevrejo. če bi seveda bilo kaj tekočine. predvidevam, da ni še nihče poskusil tega načina._________________Lp, Živa
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Živa, ni problem doseči sterilnosti shranka, glede okusa in dejstva, da potem to ni več sirup, pa ne bom nič rekla.
živa
Prispevkov: 2431
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

pojma nimam, sem upala, da je to že kdo poskusil. Ker imam sama preverjeno in učinkovito delujočo metodo - grizenje in žvečenje bio kličkov, verjetno ne bom delala poskusa. meni smrekovi vršički ne pomagajo, poznam pa veliko ljudi, ki jim. v naši družini ima vsak svoj način: klinčke, cimet, ingver, žajbelj
Odkar uporabljam bio klinčke, nimam nikoli angine, kaj šele gnojne, kar sem imela po 2 x letno prej. Čim me nekaj praska po žrelu, vzamem klinčke. Bio so preverjeno učinkoviti, navadni sploh nimajo okusa in ne moči._________________Lp, Živa
GrGr
Prispevkov: 611
Pridružen: To Maj 18, 2021 2:00 am
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Na kratek sprehod sem šel, pa ga nedokončal, ker sem povsem presenečen opazil, da so orehi ravno pravi za namok. Ogledal sem si kak ducat dreves in nobeno ni povsem golo, najde pa se tudi zelo polna. Narabutal sem jih 2 nabita žepa, v tropinovec gredo še danes...
laksikon
Prispevkov: 439
Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a laksikon »

1. A ima kdo dober recept za mentolov liker oziroma metin liker? Gledam razne recepte, pišejo tudi o kombinaciji mete in melise, namakanje v strogi temi zaradi barve itd.
Kako pridobiti lepo zeleno barvo, naravno brez dodatkov? A z močnejšim alkoholom ne vem recimo 80% in več?

2. Menim, da za marsikatere likerje bi morali biti sprva močnejši alkohol, da dobiš visok izvleček iz zelišč itd., nato redčenje, sladkor, med itd. Gledal sem ene posnetke od Italijanskih zeliščarjev ravno za orehovec, zelene še mehke orehe je treba namakati v močnem alkoholu npr. 96% da pridobiš čim več snovi iz orehov in ne v blagih alkoholih...orehovec bi moral biti v temi in ne na soncu. Sonce na marsikaj negativno vpliva, tudi precej uničuje določene koristne snovi.
Odgovori