Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Figa, smokva - Ficus carica
Pepe je napisal/a: |
Pri kolegu sem včeraj gledal veliko figo z veliko plodovi, ki pa so že sedaj nekako puhli. To se zgodi baje vsako leto in plodovi odpadejo pred užitnostjo. Kaj bi to bilo? Meni je delovalo kot da pecelj odpove in preneha oskrbovati plod. |
Taka figa me še po desetletjih premami, da jo vendarle odtrgam. Raste pa dvesto metrov od mene. "Plod" je neužiten in odpade.
Fig je več vrst, mi imamo "navadno figo", common fig, ki ne rabi oprašitelja.
Omenjena je verjetno Caducous (ali Smyrna) figa, ki rabi oprašitev s figovo osico.
iz Wikipedije - google prevod:
Obstajajo tri vrste užitnih fig: [34]
Obstojne (ali navadne) fige imajo vse ženske cvetove, ki za plod ne potrebujejo opraševanja; plod se lahko razvije na partenokarpni način. To je priljubljena hortikulturna figa za domače vrtnarje. Dottato (Kadota), Black Mission, Brown Turkey, Brunswick in Celeste so nekatere reprezentativne sorte.
Caducous (ali Smyrna) fige zahtevajo navzkrižno opraševanje s figovo osico s cvetnim prahom caprifig , da plod dozori. Če niso oprašeni, nezreli plodovi odpadejo. Nekatere sorte so Marabout, Inchàrio in Zidi.
Vmesne (ali San Pedro) fige dajo neoprašen pridelek breba, vendar potrebujejo opraševanje za poznejši glavni pridelek. Primeri so Lampeira, King in San Pedro.
Obstaja na desetine kultivarjev fig, vključno z glavnimi sortami in sortami breba ter užitno caprifig (Croisic). Sorte so pogosto lokalne in jih najdemo v eni sami regiji ene države_________________mfranc