Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

tajci

Odgovor Napisal/-a tajci »

Mojim borovnicam pozeba ni škodila, je pa nekaj monilije zgleda. Sem že odrezala._________________Naj raste
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

jaz sem kopiral od enega članka, kjer so strokovnjaki opisoval....
meni v dolini je slabše kot na hribu, kjer pa je na posameznih grmih še preveč nastavka. Imam spet posamezne grme, ker je porušeno razmerje listov/cvetov.
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Pozdravljeni,
Ali je možno, da borovnicam odpadajo listi zaradi veliko dežja?
Večina listov, ki odpada, so zdravi, tu in tam se najde kakšen z rjavimi fleki.
Gnojene so bile pred 3 tedni.
Hvala za odgovor.
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Robi!
Verjetno si pretiraval z amonsulfatom. Počakaj, morda se ponovno olista, če
korenine niso preveč prizadete. Problem nastane, če po gnojenju obilno
dežuje._________________Narava vse povrne!
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

ferdo36 je napisal/a:
Robi!
Verjetno si pretiraval z amonsulfatom. Počakaj, morda se ponovno olista, če
korenine niso preveč prizadete. Problem nastane, če po gnojenju obilno
dežuje.

Zdravo,

Potem bo pa to to. Zanimivo je, da so vse ostale ok, samo dva grma sta se zmuhala.. Smile

Hvala za odgovor.
pipic2505

Odgovor Napisal/-a pipic2505 »

zdravo,

na plodovih ameriških borovnic so se pričeli pojavljati modri vzorci, ki se prelivajo. plod je po prerezu zdrav. naj omenim, da je rastline napadel kapar, kar pa najbrž ni povezano s tem?

lp miha
dwarf

Odgovor Napisal/-a dwarf »

Nekaj podobnega sem imela lani, samo nisem ugotovil za kaj gre. So pa ti plodovi večinoma kar sami odpadli, poleg tega ni bilo veliko tako bolanih, tako da se nisem preveč sekiral.

Kaparja pa najbrž tudi nimaš toliko, da bi oslabil grme...

Drugače je pa letos pri meni zaradi toliko dežja nekaj plodov že kar sedaj zgnilo, kak grozd se je tudi v celoti posušil in nato splesnel, morda je to posledica monilije, nekaj malega pozebe... v vsakem primeru pač upam na lepše vreme - škropil pač ne bom, bom pa nadaljeval z odstranjevanjem obolelega materiala kolikor bo čas dopuščal.
tgmtgm

Odgovor Napisal/-a tgmtgm »

Kako se boriti proti kaparju? V primeru posameznega grma ali na nivoju celotnega nasada cca 2000 sadik. Hvala za pomoč
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Ogenj je 100 %. Sadiko ven in skuriš.
Ostali načini niso tako zanesljivi, rabijo ponovitve, ker je kapar silno zategel.
V Sloveniji sta za uporabo na borovnicah proti kaparjem registrirani dve sredstvi: MOVENTO SC 100 (karenca 14 dni) in OVITEX. Slednje je parafinsko olje, torej pred olistanjem spomladi rastline tako močno poškropiš, da se škodljivci z malo sreče zadušijo.
tgmtgm

Odgovor Napisal/-a tgmtgm »

ne morem nasad 2000 kom skurit...
Odgovori