Divja solata – plevel v solati
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Figula, hvala ker misliš name in na moje muke. No, letos bo fižol zasedal robne grede, kjer vzdržujem bojno fronto. Bom videla, kako bo, čeprav mislim, da ni upanja zmage.
Saj nič ne rečem, je tudi koristna - spomladi za dodatek solatam, poleti pa kot zastirka. Če je ne bi bilo, bi jo najbrž pogrešala.
Drugače pa pri nas pridno jemo plevele (regačico, kurja črevca, grekuljico, tolščak, ...), ki rastejo po vrtu in jih odstranjujem le tam, kjer so mi v napoto.Za moj okus, so solate z malo divjega dosti okusnejše kot iz kulturne rastline (berivka recimo)._________________naredimo svet lepši
Saj nič ne rečem, je tudi koristna - spomladi za dodatek solatam, poleti pa kot zastirka. Če je ne bi bilo, bi jo najbrž pogrešala.
Drugače pa pri nas pridno jemo plevele (regačico, kurja črevca, grekuljico, tolščak, ...), ki rastejo po vrtu in jih odstranjujem le tam, kjer so mi v napoto.Za moj okus, so solate z malo divjega dosti okusnejše kot iz kulturne rastline (berivka recimo)._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 198
- Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Slavc, saj ni upanja zmage, vem. Kot sem rekla, me izven gred ne moti - naj raste, saj dobro služi kot zastirka. Rada pa bi jo spravila z gred in s tem povsem odpravila lopatanje zemlje. Zdaj imam še nekaj žarišč na gredah, kjer moram vsako leto prelopatati - me kar srce boli, ko pri tem izkopljem množico deževnikov in drugih živalic, ki domujejo v zemlji..._________________naredimo svet lepši
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Pravkar pojedla prilogo iz regačice, narejeno po receptu za koprive oz. špinačo.
Po okusu mi ni nič slabša od njiju. Pravzaprav morda celo boljša, malce vleče na citronast priokus. Uporabila sem stare liste s stebli vred. Za juho bo zato celo boljša kot čemaž ali koprive. Tudi pesto bo zanimivega okusa.
Poskusila sem zato, ker ima od znanke sin težave s putiko, regačica naj bi, po navedbah v temle viru, blažila tozadevne težave.
Naj še kdo poskusi in pove, kako se je njemu (ne)dopadla.
Dodatek: v ustih še nekaj časa ostane okus, ki bi ga primerjala z okusom rahlo dimljenega lososa. Lahko, da sta na to vplivale tudi dodatne začimbe: česen, poper, muškatni orešček?
Po okusu mi ni nič slabša od njiju. Pravzaprav morda celo boljša, malce vleče na citronast priokus. Uporabila sem stare liste s stebli vred. Za juho bo zato celo boljša kot čemaž ali koprive. Tudi pesto bo zanimivega okusa.
Poskusila sem zato, ker ima od znanke sin težave s putiko, regačica naj bi, po navedbah v temle viru, blažila tozadevne težave.
Naj še kdo poskusi in pove, kako se je njemu (ne)dopadla.
Dodatek: v ustih še nekaj časa ostane okus, ki bi ga primerjala z okusom rahlo dimljenega lososa. Lahko, da sta na to vplivale tudi dodatne začimbe: česen, poper, muškatni orešček?
- Seasmoon
- Prispevkov: 1221
- Pridružen: Pe Jun 19, 2020 2:00 am
- Kraj: Obala
Jaz med sprehodom v naravo vedno pojem kakšen listek od travniške kadulje, pa od trpotca, pa malo pojem tudi repinca, pa malo koprive in malo krompirjevke.
Okoli hiše za v solato naberem marjetice, ker drugega plevela nimam. Pa detelja raste. Recimo trpotca nimam in, če ga želim, pol moram iti v naravo. Trobentice bi dala, pa jih pri meni ni. Belo metliko in koprivo moram tudi iti ju iskati v naravo, če ju želim imeti na krožniku. Skratka tukaj pri meni okoli hiše je vse bolj bogo, kar se tiče plevela, ki je koristen za zdravje.
Včeraj sem prvič videla regačico. Sploh je nisem poznala. Prvič slišim za njo. Baje, da je fajn za v solato in, da je fajn, če se jo naseklja na rižoto namesto peteršilja in lahko se jo tudi naredi v pestu skupaj z drugimi rastlinami. Če jo še kdaj vidim, bom probala en listič.
Okoli hiše za v solato naberem marjetice, ker drugega plevela nimam. Pa detelja raste. Recimo trpotca nimam in, če ga želim, pol moram iti v naravo. Trobentice bi dala, pa jih pri meni ni. Belo metliko in koprivo moram tudi iti ju iskati v naravo, če ju želim imeti na krožniku. Skratka tukaj pri meni okoli hiše je vse bolj bogo, kar se tiče plevela, ki je koristen za zdravje.
Včeraj sem prvič videla regačico. Sploh je nisem poznala. Prvič slišim za njo. Baje, da je fajn za v solato in, da je fajn, če se jo naseklja na rižoto namesto peteršilja in lahko se jo tudi naredi v pestu skupaj z drugimi rastlinami. Če jo še kdaj vidim, bom probala en listič.
Life is like a game ... play it ...
![Slika](https://i.postimg.cc/WpWQ62zc/myst1c-0.gif)
![Slika](https://i.postimg.cc/WpWQ62zc/myst1c-0.gif)
- Seasmoon
- Prispevkov: 1221
- Pridružen: Pe Jun 19, 2020 2:00 am
- Kraj: Obala