Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Polži

Odgovori
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Včeraj zvečer tam nekje ob 22.0 sem šla prvič pogledati na vrt, da, če imamo kaj polžev in sem ugotovila, da jih imamo tudi mi. Nekaj jih je s hišico, ampak največ je lazarjev. Sam ne tistih ta rdečih. Če upoštevam tudi tiste, ki niso bili na vrtu in sem jih pobrala, pol vseskupaj sem jih najdla okoli 20. Se pa ne mislim ubadati, kaj preveč z njimi. Saj imam malo preluknjanih sadik, sam ni hudega. Vem, da so polži prisotni pod enim kamnom in tam jih bom odstranila.

Živa, z apnom si probala? Brala sem, da deluje.
Nazadnje urejal/a Seasmoon 24 Maj 2024 16:07; skupaj popravljeno 2 krat
Life is like a game ... play it ...

Slika
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pa saj nekaj polžov mora biti, da je sanitarna služba na vrtu v popolni postavi. Oni so med prvimi na vrsti, da začnejo predelovati slabe/odmrle rastline v kasnejši kompost. Torej prispevajo k rodovitnosti zemlje.

Zadnjič sem razmišljala: v kozmetiki se polžja slina na veliko uporablja, ker naj bi bila zelo koristna. Torej (moje razmišljanje), kaj pa če tudi prsti/ živim bitjem v njej njihova slina dobro dene? (pa ne me tepst, zaradi teh heretičnih/neumnih misli, prosim) Embarassed_________________naredimo svet lepši
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Par let nazaj, so se pri konju na notranji strani uhljev pojavile nekakšne suhe kraste. Kar niso hotele izginit, pa sem vprašal nekoga, ki tudi ima konje, kaj naj naredim. Se je nasmehnil in vprašal če imamo kaj polžev - "tardečih". Seveda jih imamo, kakšne veze ima to s krastami? Pa pravi, naj vzamem enega in z njim namažem te kraste. Res to naredim in kraste so čez nekaj dni izginile.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Elstar, hvala za tale zapis. Da ne bomo samo udrihali in bruhali žolč._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

brbr je napisal/a:
Elstar, hvala za tale zapis. Da ne bomo samo udrihali in bruhali žolč.
Meni se ne zdi, da bi bilo samo to. Večinoma povemo, kako se pred polži branimo, izmenjujemo izkušnje, ... Bruhanje žolča, pa še s kakšnim preklinjanjem, tudi mene moti._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 25 Maj 2024 15:29; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Elstar , ideja Idea .

Škoda, da tole o koristnosti polžje sline ne prodre širše, saj jo v kozmetiki že uporabljajo, tudi v pomlajevalne namene. Če deluje v kremi, bi natur-direkt še bolj, a ne? Namesto botoksa ali dragih krem - ajd v naravo po španske lazarje. Dajmo narediti malo reklame! Cool
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pa malo EPP, mogoče še obogatimo Very Happy_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Polži me ne motijo, ženo pač. Ona posuje miskant, nanj oz. preko ne gredo nikoli. Rdeče pobira. Kakega posebnega navala tudi letos ni.
"Kemperji" so pri nas zaščiteni.
Odgovori