Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Šmarna hrušica - Amelanchier sp.

GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Imam čebelnjak 50m proč, a oprašujejo mi pretežno "divji opraševalci" - tudi 2 konkretni šmarni hrušici.
matejos

Odgovor Napisal/-a matejos »

pravilno ime bi bilo: šmarna hruška

od vse silne vode so plodovi velikosti ameriških borovnic_________________NM
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

to samo pri tebi, pri meni ne dobi nič gnojila in so čisto normalne velikosti mini gozdnih borovnic. nič hudega.
maline delajo na polno. tiste, ki jih nisem spomladi porezala do tal._________________Lp, Živa
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Oja, obilo vlage se pozna. Največje imajo 1 cm premera, kar je pol manj od največjih ameriških borovnic - ki že začenjajo zoret. Se pa najde že kaka plesniva vmes, kar je pri hrušicah sicer redkost.
Včeraj sem jih dal v skrinjo 2l = na pladenj zmrznit, nato v posode.
Hči in frendica menita, da so zmrznjene še okusnejše, ližeta nepredelane kot sladoled.
So jih pa odkrili ptiči, a zaradi preobilja sploh ni opazno, kar kosi poberejo. Itak do tretjine plodov zaradi velikosti rastline in zoprnega terena sploh ne morem...
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni imajo najdebelejše okoli 13mm v premeru in jih je tudi kar precej.
Ptiči nimajo dostopa !

-------
matejos

Zanimivo, vi pa ste res teden dni vremensko za nami. Pri nas na Dolensjkem so hrušice že končale. Obirali smo jih vsak dan ves teden. Kar je ostalo je črno_________________NM
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Do nas je pa še vsaj dodaten teden razlike - so šele prve začele dobivati barvo. Bolj vodene bodo letos.
matejos

Res se splača počakat, da postanejo temnovijolične_________________NM
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hja, prvo obiranje, eno drevesce in pol, je za nama, rezultat še kar - letos so vodene, ampak nekaj je, prejšnja leta jih ni bilo.
Čaka še ballerina (ali pa jaz čakam nanjo), ki ponuja še zelenkaste plodove. Nekaj je moralo (b)iti narobe, kot da so ti njeni plodovi rezultat pocvetanja po pozebi. ... ?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni gredo počasi h koncu. Letos je bila kar dolga obiralna sezona - tri tedne. V bistvu jih ni bilo kar precej, ampak ogromno. Sem se jih že malo naveličal obirati.
Odgovori