Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaj je to za en škodljivec?

Odgovori
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

Te obiskovalce imam na hruški. Jedo listje kot za stavo...

Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Mali zimski pedic?
laksikon

ko iščem slike po netu pod mali zimski pedic oz. Operophtera brumata, najdem drugačne gosenice.
Ampak sem pustil en čas in opazoval kako se širijo, zelo hitro jedo listje, prav vidiš, ko ga zmanjkuje pa sproti kakajo Smile pravi mali stroji za uničevanje listne mase....
Pepe

Meni časovno ne gre skupaj. Malega zimskega pedica sem imel na češnji eno sezono in so bile gosenice precej prej, kmalu po začetku razvoja listja. Iz enega gnezda požerejo celo vejo listja, na drugo vejo pa ne znajo iti. Kjer je bilo gnezdo, so bile tudi neke "pajčevine".
No, vsaj mislim, da sem imel tega škodljivca. Sedaj običajno dam jeseni trak na češnje in ni bilo več tega pojava.

Mogoče so gosenice tega metulja: https://www.arboretum.si/rastline/metulj-ki-zre-cesnjevo-listje/
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Morda kakšna vrsta zapredkarja?!
Pepe

V glavnem, karkoli je, postaviti lojtro in poslati gor kokoši, da jih pomalicajo Smile.
Če je drevo še manjše, jih ni za ignorirati, temveč jih bo treba večino odstraniti. V tej fazi verjetno samo mehansko pride v poštev.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Trdoleskov zapredkar je zelo podoben. Bi bilo možno, da mu teknejo tudi hruševi listi?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha je napisal/a:
Trdoleskov zapredkar je zelo podoben. Bi bilo možno, da mu teknejo tudi hruševi listi?

Dvomim.
laksikon

Veliko slik sem pregledal, ampak so te gosenice precej drugačne, od Trdoleskovega zapredkarja imajo gosenice svetlejšo rumeno barvo s črnimi pikami.
JE pa res zanimivo koliko hitro to jedo listje, to zagrize recimo tam mm lista, če bi se razmnožile bi nastala velika škoda. Ne vem zakaj ptiči ne pojedo teh gosenic. Pa na daleč vidni so, pa še ptičev imamo veliko... Confused
Pepe

Če nimaš veliko dreves, sedaj ni drugega kot da jih pobiraš. Malo drevo lahko tako uničenje listja praktično na začetku sezone tudi ugonobi. Že, če jih uspeš spraviti na tla s tresenjem, skoraj gotovo na hruško več ne pridejo. Glede na prvo sliko bi rekel, da je tako kot je bilo na moji češnji. Kjer so pajčevine, je gnezdo, oziroma odložena jajčeca, gosenice bodo nekaj višje po drevesu.
Če bi rad bolj zanesljivo vedel, kateri škodljivec je to, bi verjetno znali povedati tam, kjer prodajajo škropiva ob urah, ko je prisoten pravi svetovalec.
Odgovori